Turtles Away, Sell in May

De top is gezet. Grote indices geven verkoopsignalen. Turtles gaan er aan op S&P 500 & Nasdaq 100.

Schildpaddensoep ja. Voor de Engelstalige lezers, Turtle soup yes. +1 voor de volledigheid. Naar Linda Bradford Raschke ’s idee is het falen van een uitbraak slecht nieuws. Swing trading is tegenwoordig populair maar het is niet iets nieuws. Tijden geleden werd een boek uitgebracht door deze dame dat zich daar al in verdiepte. We spreken van “Street Smarts“. Dit zover als inleiding in de materie, voordat we de schildpadden in de soep gaan gooien. Pannen klaar, gaan dan maar.

Turtle soup +1

Het gaat hier om het volgende. Bij opwaartse uitbraken boven bepaalde highs komt er als het goed is een nieuwe golf van kopers bij. Twee soorten op zijn minst. Als eerste benoem ik de “geknepenen”. Slachtoffers van de short squeeze die getriggered werd door de andere groep. De “stuwende volgers”. Dit zijn veelal lange termijn gefocusten die normaliter bij lows opereren en acteren op waardeinschatting, value beleggers. Daarnaast zij vertrouwen op diepe zakken. Wat ze ook doen is bijkopen wanneer de goed nieuws show lekker op stoom komt. Waarom? Nou ze hebben eerder gekocht en de trend zet door. Zij krijgen gelijk en voelen zich gesterkt. Dus, doen wat werkt is het credo, kopen dus. Dat is hoe het gaat als het goed gaat.

En anders?

Als blijkt dat een uitbraak niet tot een versnelling leidt is er iets anders aan de hand. Een deel van het mechanisme hapert dan blijkbaar. Wat nog erger is, is als de koersen heel nipt nieuwe hoogtepunten bereiken en dan heel snel terugzakken onder de recent geslechte highs. Er kwam dan dus geen short squeeze, de verkopers houden stand blijkbaar. Of, en misschien wel en, de lange termijn kopers zijn niet zo happig om nieuw geld op tafel te leggen. Sterker de kopers van weleer worden deels verkoper. Dat risico is er zeker naar als de koersen in hele korte tijd heel veel terrein hebben gewonnen.

De regels zijn zo:

 • Er moet een 20 bars high gemaakt worden (het liefst met een slot boven de geslechte high)
 • De geslechte high moet minimaal 4 bars voor de huidige high zijn gemaakt.
 • Dan moet er teruggezakt worden onder de high van de geslechte bar ( liefst onder het slot van de geslechte bar)

Ok dat gezegd hebbende, kijk hieronder naar de S&P500 en de NASDAQ100, daaronder gaan we verder.

S&P500 MaandGrafiek

technische analyse S&P500 09 mei 2019 maandgrafiek

NASDAQ 100 MaandGrafiek

Technische Analyse Nasdaq 100 09 mei 2019 maandgrafiek

Tja, wat zal ik zeggen?

Andere Amerikaanse indices doen niet heel veel anders. Sterker, dit fenomeen (zie hieronder) trok mijn aandacht toen in oktober van 2018 er een vergelijkbaar fenomeen ontstond. De glijpartij van december is wat velen bij is gebleven maar de “Schildpaddenjagers” hadden in oktober al het beestje bij de staart. (Smerige gedachte eigenlijk he? En zielig ook. Maar goed ik heb het niet bedacht).

Failure is not the usual option, but sometimes….

Dit is maar één techniek die de mislukte swings van april met een tegengestelde positie inkleedt. Zo zijn er meerdere. Wat denk je bijvoorbeeld van trading range indicatoren zoals stochastics en CCI? Of de VG’s die steeds maar vlakker gaan lopen bij het uitblijven van nieuwe highs? Genoeg redenen om dit niet als op zich staand te zien. Het is echter wel een ander time frame dan we meestal bekijken. Daar zit hem de verrassing misschien wel in ook. Waar tegenwoordig overal de kleinste details steeds beter en sneller in beeld gebracht worden is iets wat zich langzaam en groots vormt wellicht schier onzichtbaar geworden. Buiten de scope zeg maar. Any way, Sell in May en ga maar snel heel far away, zeker als je een schildpad bent. Het is levensgevaarlijk voor je.

Dow Jones Industrials MaandGrafiek

technische analyse Dow Jones 09 mei 2019 maandgrafiek

3 reacties op “Turtles Away, Sell in May”

 1. Roelof says:

  Goed stuk, Gökhan.

  Ik ga er vooralsnog echter wel vanuit dat de 200 dagen lijn (SPX 2775) de nu gaande correctie opvangt.

  1. Gökhan Erem says:

   Dat zal niet voor alles gelden, want bijvoorbeeld de Dow heeft MA 200 gisteren al bijna bereikt terwijl Nasdaq en Sp en nog heel ver vandaan zijn. Dus tegen de tijd dat de Dow hem houdt is er niet eens een test geweest van de andere indices. Wanneer de andere indices 200 MA testen zal ie ruim gebroken zijn in de Dow…

 2. August says:

  Interessant, thanks!

Geef een reactie