Tradeidee: Zwitserse Centrale Bank gaat groot Nasdaq aandelen verkopen: Turbo Short Nasdaq!

Tradeidee: Zwitserse Centrale Bank gaat groot Nasdaq aandelen verkopen: Turbo Short Nasdaq!

De redactie heeft haar best weer gedaan om de meest markante meningen in de markt voor u gade te slaan. Daarbij beschrijven we soms 100 procent de mening van die of gene, maar soms geven wij ook een eigen twist. Nu heeft de Zwitserse Minister van Financiën recent aangegeven dat de balans van de SNB flink moet worden verkleind. Dit zou wel eens een negatieve impact kunnen hebben op de Nasdaq.

Hoe zit het

De Zwitserse centrale bank heeft jaren terug geprobeerd de SFR constant te houden ten opzichte van de euro. Door o.a. het monetaire gegoochel in de eurozone (en andere grote landen), kreeg het land te maken met vluchtkapitaal. Deze kapitaalsinstroom veroorzaakte dan ook een enorme opwaartse koersdruk op de Zwitserse frank, maar een stijgende SFR betekent dat de eigen exportsector het moeilijk zou krijgen (Zwitserse producten worden dan duurder voor buitenlandse kopers). Vandaar dat de SNB de koers heeft gemanipuleerd op het op gelijke voet te houden met de euro (en dollar). Op een dag echter kwam de SNB erachter dat het niet meer ging en liet zij deze peg met de euro los. De koers van de SFR schoot omhoog ten opzichte van andere valuta.

Cunning plan

Maar het probleem bleef bestaan. Echter, nu had de centrale bank een ander plannetje gesmeed: als iedereen onze SFR zo graag wil hebben, dan printen we er bergen van EN kopen er aandelen mee in de voor ons belangrijke valuta (USD en EUR). Daarmee zijn zij slim bezig, want met monopolygeld worden er hard assets gekocht (ze hebben meer dan USD 800 miljard op de balans staan); in plaats van euros en dollars als reserve aan te houden, heeft zij nu de reserves in aandelen (en obligaties en zo verder) zitten.

Muziek gaat stoppen

Het feest lijkt echter ten einde, want de Minister van Financiën heeft dus gezegd de balans van de SNB te willen verkleinen. Dit houdt in dat voornoemde bezittingen verkocht gaan worden. Gezien de SNB de grootste individuele houder is van Nasdaq aandelen (zo heeft het alleen al USD 350 per hoofd van de bevolking aan Apple aandelen in bezit), zal het nieuws van een exit niet goed worden ontvangen. Gezien iedereen al overweight is in Nasdaq, zullen velen willen front runnen op de SNB aankondiging. Zo bekeken komt er wat verkoopdruk, waar een belegger van kan profiteren middels Turbo’s.

Het idee

Gezien de koersuitslagen is er voor gekozen een niet al te hoge hefboom te nemen. Het is zaak de newsflow goed in de gaten te houden inzake deze positie. Voor de techliefhebbers die stellen dat de Trump belastingverlagingen en het gebrek aan alternatieven er voor gaan zorgen dat er geld blijft vloeien naar de Nasdaq, die zullen meer voelen voor de contraire positie in de tabel (zie hieronder).

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs Nasdaq-100 Turbo Short 7948.62
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs Nasdaq-100 Turbo Long 6250.18

Geef een reactie