Tradeidee: Turbo Short ING Hoogmoed komt voor de val

Tradeidee: Turbo Short ING Hoogmoed komt voor de val

Er valt veel goeds te zeggen over ING. Operationeel hebben ze veel werk verricht. Zo is het hele managementsysteem compleet anders (met bijbehorende poppetjes) dan bij andere banken en heeft het bedrijf flink ingezet in digitalisering. Fouten hebben ze ook gemaakt, zoals de PR uitglijder inzake het salaris van de CEO. Een onzinnige discussie, want de eigenaren (mede via RvC) gaan daarover en klanten kunnen met hun voeten stemmen, maar marketing technisch was het knullig aangepakt.

Teken aan de wand strategie

De reden om nu short te gaan in ING, is echter een geheel andere. Op de redactie zijn er genoeg verhalen bekend over hoe institutionele investeerders soms hun oordeel over een genoteerd bedrijf baseren op iets anders dan alleen harde cijfers. Zo was er een dame die de gemanicuurde nagels van de CEO van Imtech maar niets vond. Zij vertelde aan één van onze redactieleden het volgende: “een man die dat doet is ijdel en doet zichzelf beter voor dan wat hij is”. Wat er met Imtech is gebeurd hoeven wij u niet te vertellen. Een ander verhaal betrof de aankleding van het hoofdkantoor; als deze te opulent was, dan werd er niet geïnvesteerd (en dit kwam van een man die meerdere keren tot beste portfoliomanager van het VK verkozen was).

Berend Botje

Zo komen uit op ING en op een gebied waar de gehele redactie van Tradeidee ervaring mee heeft: de zakenbank; en dan met name de uitglijders die daar gemaakt worden. Zo kwam vandaag deze headline voorbij: “ING tuigt zakenbank in de VS verder op”. Wij keken elkaar bij de redactie hoofdschuddend aan. Weer die eeuwige droom om het in New York te maken. Iedere zakenbank in Nederland heeft het zowat geprobeerd en elke keer met (uiteindelijk) hetzelfde resultaat: compleet fiasco.

Opportunistisch

Het feit dat ING weer aan dit soort expansie denkt, geeft aan dat het voorzichtig weer boven Jan komen nu achter de rug ligt. De risico’s op misstappen nemen dus toe. Daarmee is deze short (zie suggestie onder in de tabel) een opportunistische call, maar niet minder valide. De beleggers die vinden dat het ING aandeel al genoeg is afgekomen en/of dat deze nieuwe ontwikkelingen geld op gaan leveren (in ieder geval op korte termijn), die zullen zeggen lariekoek en hun huis verpanden om vol in de Turbo positie te gaan die vermeld staat in het vakje contraire (zie hieronder).

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs ING Turbo Short 14.88
Contraire visie
Goldman Sachs ING Turbo Long 10.35

Geef een reactie