Tradeidee short Treasury Notes op enorme begrotingstekorten Trump

Tradeidee short Treasury Notes op enorme begrotingstekorten Trump

De redactie heeft haar best weer gedaan om de ideeën uit de markt op een rijtje te zetten en de meest interessante aan u voor te schotelen. Vandaag is het idee dat Amerikaanse 10 jaars rente zal gaan stijgen, vandaar short T-Notes (u weet wel, rente omhoog = obligatieprijs omlaag). Wij hebben dat idee al gepushed eind september (zie hier), maar de wat grotere jongens beginnen zich nu te roeren. Een winstgevende positie, maar er zit dus meer in het vat.

Crowded trade

De eerste helft van 2017 was niet de periode om short T-Notes te zitten, want ondanks de renteverhogingen, bleef de 10 jaars rente dalen. Sinds september is daar verandering in gekomen en werd al snel het niveau opgezocht van begin 2017. Sinds kort echter lijkt er een trendbreuk op te treden gezien het feit dat de 10 jaar rente boven 2,42% uitkwam en zelfs de blip van eind oktober uitnam.

Trump Tax Plan

De aanzet tot deze mogelijke trendbreuk is was wellicht de aanloop naar de goedkeuring van Trumps belastingplan. Terwijl aandelen juist profiteerden van deze ontwikkeling, deed de T-Note dat niet. Dit komt omdat de belastingverlagingen van Trump niet worden bekostigd met het inkrimpen van de overheid. Ofwel, de overheid krijgt minder belastinginkomsten terwijl de uitgaven op peil blijven. Dit betekent dus oplopende tekorten.

T-Note tsunami

Deze tekorten moeten gefinancierd worden met onder andere de uitgifte van 10 jaar staatsobligaties. Het aanbod aan T-Notes zal dus enorm toenemen en het is niet onaannemelijk te stellen dat de 10 jaar rente flink hoger moet voordat de Amerikaanse overheid het benodigde geld kan ophalen.

Crowded trade + algo’s = trouble

In combinatie met de mening van velen dat de long T-Notes posities veel te crowded is (“iedereen en zijn moeder zit er in”), kan voor relatief grote bewegingen zorgen. Als de technische niveaus van belang daadwerkelijk worden uitgenomen, dan kunnen de algo’s groot gaan geven, waardoor de prijsontwikkeling richting het zuiden zal versnellen.

Zo lang ie gaat

Het is dus gedaan met de pret. Alhoewel onze Sassen denkt dat de Fed uiteindelijk weer zal gaan stimuleren en het extra aanbod aan staatsobligaties zal opvegen (wat een effect op de dollar zou moeten geven). Tot die tijd lijken de bovengenoemde argumenten te prevaleren. Hieronder in de tabel de bijbehorende positie. Voor de andersdenkenden is er de contraire positie om te overwegen (pun intended). Gezien het hier obligaties betreft is er gekozen voor een hogere hefboom dan gebruikelijk.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs T-Note Future Turbo Short 133.23
Contraire visie
Goldman Sachs T-Note Future Turbo Long 113.07

9 reacties op “Tradeidee short Treasury Notes op enorme begrotingstekorten Trump”

 1. BimBam says:

  Veel dank voor het goede idee. Heeft iemand een idee of de US overheid zich wel een rentestijging kan permiteren, dit i v m de hoogte van de staatsschuld en de verwachte verdere stijging van de schuld?
  Benieuwd.

 2. Alexander Sassen van Elsloo says:

  Hi BamBam, ik denk zelf dat de Fed een 180 graden draai moet gaan maken want de rentestijgingen zullen op een gegeven moment erg pijnlijk worden. vraag is dan wel of het QE spel weer herhaald kan worden. …

 3. Alexander Sassen van Elsloo says:

  bimbam..

 4. BimBam says:

  Dank Alexander, ben zelf al lang short in obligaties omdat ik niet begrijp waarom instituten zich op dit lage renteniveau voor lange termijn willen vastleggen in iets dat sterk onder hun eigen rendementsdoelstelling ligt. Zicht op verdere koersstijging is beperkt tenzij de rente net zo hoog negatief als positief kan worden.

 5. lex says:

  Is TBT een goed alternatief?

 6. Jurrian says:

  Goedemorgen,
  ik kocht die turbo short, sta op verlies, zou nu toch in de plus moeten komen. Of niet?

 7. Jurrian says:

  Wilt u mij advies geven: verlies accepteren of afwachten?
  Dank.

 8. Alexander Sassen van Elsloo says:

  Beste Jurrian,

  Wij geven geen advies (mag niet van AFM); wij geven wel onze eigen ideeën en visies. De aankoopkoers van de turbo was iets van 10,39 en staat nu 11,35, dus ik begrijp niet dat je op verlies staat. Verder, als ik de aanname van dit tradeidee bekijk (oplopende tekorten), dan speelt dit thema alsnog. Nu er ook nog een handelsoorlog dreigt, kan ik mij persoonlijk nog steeds vinden in dit idee. Het is echter aan u (en uw beleggingsadviseur) om te bepalen of deze positie bij u past of niet. Veel succes!

 9. Jurrian says:

  Dank voor uw antwoord. Ik kocht de turbo voor 12,04 excl kosten.
  Ik zal het nog even aan zien, maar ik had de “enorme begrotingstekorten” enigszins rendabeler ingeschat.
  groet Jurrian

Geef een reactie