Tradeidee: Short Bayer op dramatische overname met juridische nachtmerrie

Tradeidee: Short Bayer op dramatische overname met juridische nachtmerrie

De redactie heeft haar oogjes weer over het nieuws laten glijden en dit maal kwam Bayer uit de bus. Het nieuws omtrent Bayer is niet echt vers van de pers meer (de aankondiging van de overname van Monsanto was al van eind 2016 en de meest recente uitspraak in een rechtszaak tegen Monsanto was van begin augustus), maar de markt heeft nog een veel te rooskleurig beeld van deze twee items.

Overname

Een van de duurste overnames ooit door een Duits bedrijf is dus de overname van Monsanto door Bayer. Het prijskaartje was USD 63,5 miljard. Deze prijs was al hoog (EV/EBITDA van 18,6 keer; ofwel 18,6 keer de operationele winst voor interest, belasting, afschrijvingen en amortisatie), maar had ook nog een paar haken en ogen want de mededingingsautoriteit eiste de verkoop van een groot deel van Bayers zaden en agrichemicaliën business. Daar voor in de plaats kreeg Bayer Monsantos genetisch gemanipuleerde zaden die speciaal ontwikkeld zijn om in combinatie met Monsanto gif te gebruiken (deze GM planten zijn resistent voor het gif, rest van de planten niet).

Rechtszaken

Probleem is echter dat dit gif RoundUp is, ofwel glyfosaat. Dit gif wordt al een tijdje in verband gebracht met een veelheid aan kankergevallen. De uitspraak van begin augustus betrof een tuinman en die kreeg USD 290 miljoen toegewezen. Niet dat de man er zelf wat aan heeft, want hij heeft nog maar kort te leven. Punt is echter dat deze rechtszaak e-mailverkeer heeft bloot gelegd waarin Monsanto er nou niet bepaald goed afkomt. Dit zal tot een tsunami aan rechtszaken leiden die jaren en jaren zullen voortduren. Als je bedenkt dat zelfs ontbijtgaren glyfosaat bevatten, dan is tsunami wellicht een understatement. Verder heeft het bedrijf het ook aan de stok met boeren die hun Dicamba onkruidverdelger hebben gebruikt, want naar verluidt heeft dit middel niet alleen het onkruid aangepakt, maar ook de gewassen.

Het idee

Met al deze heisa, een moeilijke integratie nog voor de boeg, de belachelijk dure overname en de hoge schulden (netto schuld van 45 miljard euro, ofwel EUR 409.000 per werknemer van de combinatie), kan er gesteld worden dat het aandeel, ondanks de recente correctie (zie hierboven), nog een lange weg naar beneden te gaan heeft. Beleggers die het hier mee eens zijn, die kunnen de Turbo short suggestie hier onder in de tabel overwegen. Voor die beleggers die stellen dat alles al is ingeprijsd en/of dat de rechtszaken met een sisser zullen aflopen en/of dat de cash flow van de combi zodanig zal zijn dat het tegen de huidige koers nog een koopje is, die zullen meer voelen voor de contraire positie in de tabel.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Bayer Turbo Short 80.2
Contraire visie
Goldman Sachs Bayer Turbo Long 69.2

Geef een reactie