Tradeidee Netflix: Long of short?

Tradeidee Netflix: Long of short?

De redactie heeft haar best weer gedaan om leuke ideeën te vinden. Nu een van de meest besproken aandelen: NETFLIX. Het aandeel doet sommigen denken aan de dot.com hausse en anderen weer aan de Apple in wording. Vandaag komen de twee kampen aan het woord en in de tabel onder deze argumenten staan de bijbehorende posities.

As fickle as a…

Het Netflix aandeel (zie grafiek hieronder) laat aardige grote schommelingen zien waardoor de bulls (long) en de bears (short) in een soort Jantje huilt, Jantje lacht universum terecht zijn gekomen. De trend laat wel een opwaarts beeld zien dus tot nog toe hebben de bulls het het meest bij het juiste eind, hoewel de laatste tijd de koersontwikkeling ten faveure was van de beren.

Netflix

Netflix is gebakken lucht

De beren zegen dus dat Netflix gebakken lucht is. Het bedrijf investeert iets van USD 6 miljard per jaar aan content (programma’s, films, etc). Dit verdient het echter nog lang niet terug waardoor het bedrijf op een bodemloze put lijkt. Bedrijven met een hoge cashburn moeten een sterk verhaal of een sterke balans hebben (veel cash) om dit vol te houden. Het verhaal omtrent de cashburn is altijd hetzelfde: nu flink investeren en marktaandeel pakken zodat de concurrentie geen kans krijgt en daarna pas de prijzen verhogen en/of andere inkomsten genereren (advertenties bijvoorbeeld, datamining, etc.). Netflix heeft echter geen sterke balans; het heeft USD 2 miljard op de balans in cash, terwijl de jaarlijkse cashburn ook ronde de USD 2 miljard ligt (en een opgaande trend laat zien; zie afbeelding hieronder).

Bakken met geld

Iedere keer plaatst het bedrijf een obligatie, waar veel vraag naar is. Ze komen dus weg met een relatief zeer lage rente voor wat in essentie een rommel (junk) obligatie is. Zolang Netflix zo goedkoop kan blijven financieren, kan het doorgaan met haar plan. De balans zal dan echter steeds meer schulden laten zien terwijl de investeringen in content zich nog moeten bewijzen (flops happen). Het verhaal is ook niet sterk, iets wat het recente nieuws vanuit Disney heeft laten zien: de Achilleshiel van Netflix. Disney zal binnenkort namelijk niet langer haar content aan Netflix verkopen maar het zelf gaan uitbaten via eigen paychannels. Als anderen volgen, dan kan het minder aangenaam gaan worden.

Hoe short gaan

De beren zitten dus short, maar met de hoge volatiliteit in het aandeel is het stalen ballen positie waar je een strong hand voor nodig hebt (dus niet te hoge leverage met kans op marging calls en/of stop out). De iets minder avontuurlijke beer gaat daarom short de Netflix obligaties. Gezien deze bijna geprijsd zijn voor perfectie en minder volatiel zijn, is het wellicht een betere manier om short in Netflix te gaan.

Het andere kamp

De bulls zeggen bullsh*t tegen bovenstaande. Althans, de cash burn en de andere cijfers kloppen allemaal, maar het gaat om de doelstellingen (en het geloof hierin). Als Netflix in meer landen uitbreidt en binnen bestaande markten meer subscribers scoort dan kunnen de kosten makkelijk gedragen worden. De contentkosten zijn min of meer onafhankelijk van het aantal subscribers dus hoe meer subs des te beter wordt het financiële plaatje.

Grote leider

Dat Disney haar content nu weghaalt is inderdaad niet leuk en dat Netflix al jaren een negatieve free cashflow heeft is ook niet leuk, maar niet ultra belangrijk. Zoals Amazon vroeger helemaal werd afgeschreven (hoge cashburn, nooit winst, etc.), wist de CEO Bezos door zijn tomeloze inzet en inzicht toch iets van het bedrijf te maken. Sterker nog, hij was paar weken terug heel even de rijkste man op aarde (haalde net Bill Gates in). De baas bij Netflix, Reed Hastings, is volgens sommigen een zelfde type als Bezos. Hij zal net als Bezos de veranderende omstandigheden juist uitbaten in plaats van zich in de hoek te laten manoeuvreren. Hastings is de medeoprichter van Netflix toen het nog Dvd’s verstuurde per post. Toen heeft Netflix het veel grotere Blockbusters op de knieën gekregen om vervolgens te beginnen met streaming services wat in eerste instantie een dom plan leek want het kannibaliseerde de DVD business. Echter, Hastings liet dus zien dat het visie heeft en durft te veranderen.

Kopûh joh

Kortom, top management met dito visie , daar draait het om bij de bulls. Waarderingscijfers zijn nu eigenlijk betekenisloos (K/W van 85 op toekomstige winst) want als Netflix weet door te groeien, terwijl een groot deel van de terugkerende kosten vast zijn (content), komt die winst vanzelf wel.

Tijd om te kiezen

Wie heeft er gelijk? Aan u om te bepalen. De TradeIdee redactie heeft in de onderstaande tabel in ieder geval de twee visies voorzien van een mogelijke positie. De CONTRAIRE positie is dan voor de bulls (positief op Netflix) en de andere voor de beren.

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
 SHORT NETFLIX Obligatie
Contraire visie
 LONG NETFLIX aandeel

Laat een reactie achter