Tradeidee: Long US T-Note want China gaat geen Treasuries dumpen

Tradeidee: Long US T-Note want China gaat geen Treasuries dumpen

Zoals de lezer vast weet, heeft Trump de knuppel in het handelshok gegooid. De kranten en journaals staan bol met verhalen over handelsoorlog hier, protectionisme daar, en zo verder. Zoals onze Sassen al eens heeft aangegeven in een zeer goed gelezen column (N.B. LinkedIn liet zien dat veel politici deze column hebben gelezen), lijkt het er meer op dat Trump gewoon een heronderhandeling wil van verschillende handelsakkoorden. De manier waarop hij dit doet, kan worden bestempeld als een bully tactic; iets wat hem in zijn zakelijke leven veel welvaart heeft opgeleverd (maar ook veel vijanden en weinig vrienden; altijd het onderste uit de kan halen heeft immers consequenties). De verwachting van Sassen is dan ook dat de werkelijke economische schade van korte duur zal zijn en dat er uiteindelijk nieuwe handelsakkoorden gesloten gaan worden. Dit sluit een beurscorrectie niet uit, noch een onverwachte escalatie (we hebben immers met personen te maken, waardoor rationaliteit niet altijd de boventoon voert).

China kan niks doen

Echter, de media en commentatoren reppen dus over een handelsoorlog en vrezen dat China haar enorme hoeveelheid aan Amerikaanse staatsobligaties zal gaan verkopen in antwoord op Trump, waardoor de Amerikaanse rente flink zal oplopen (meer aanbod en minder vraag zorgen voor stijgende rentes en dus dalende T-notes). Dit is echter niet voor de hand liggend; 2 punten, die voortreffelijk zijn gemaakt door Edward Harrison (Amerikaan die 6 talen spreekt waaronder Nederlands!) in een van zijn columns, geven aan waarom:

Punt 1

Stel dat China Treasuries zou verkopen, wat zou er dan met de Amerikaanse 10 jaars rente gebeuren? In 2016 is dit voorgekomen; China verkocht 15% van haar Treasuries (wat een enorme hoeveelheid is). De Amerikaanse 10 jaars rente kwam echter niet van haar plek af. Dit komt omdat de markt zodanig liquide is dat op een gegeven prijs al het aanbod wordt opgenomen. Eigenlijk is alleen de term premium (opslag voor looptijd) is een variabele en door de toegenomen vraag naar veilige havens is er geen tekort aan vraag voor US Treasuries.

Punt 2

China heeft een groot handelsoverschot met de VS, hierdoor krijgt het dus dollars in bezit. Deze dollars worden weer geïnvesteerd in Amerikaanse bezittingen waaronder dus T-notes. Nu de Chinezen hun munt, de yuan, hebben gekoppeld aan een mandje met valuta (waaronder de dollar), is het kopen van deze Amerikaanse bezittingen een gegeven (en gezien de grootte van de bedragen kunnen ze niet om US Treasuries heen). Dus, zoals Edward in zijn column stelt, als de Chinezen Treasuries gaan dumpen, dan betekent dit 3 dingen:

  1. A) De Chinezen zullen de koppeling van de Yuan aan o.a. de dollar moeten loslaten en de yuan laten revalueren (yuan wordt “duurder”) ten opzichte van de dollar.
  2. B) Hierdoor verzwakt de dollar dus ten opzichte van de yuan, waardoor de Amerikaanse importen duurder worden (kosten meer in dollars). Dit kan de Fed er toe bewegen om de rente sneller te verhogen om deze inflatie tegen te gaan, ook al is er een economische afzwakking.
  3. C) De valutakoers wijziging zou dus automatisch het handelstekort van de VS doen afnemen, waardoor de politieke spanningen tussen de VS en China zullen afnemen.

Chinezen laten yuan niet los

Echter, de Chinezen willen de yuan helemaal niet aan laten sterken (slecht voor export), dus met dat als gegeven, kunnen zij niet anders dan US Treasuries blijven kopen. Het hele verhaal over het dumpen van Treasuries kan alleen als de Chinezen bereid zijn een revaluatie van de yuan te laten plaatsvinden. Totdat daar indicaties voor zijn, is de beweging omhoog in de Amerikaanse rente (ten minste, de beweging naar aanleiding van het verhaal dat de Chinezen T-notes gaan dumpen) een misrekening.

Het idee

Het Tradeidee is dan ook om nu long te gaan in T-Notes futures (inzetten op een daling in de Amerikaanse rente), want de beweging omhoog was (ten dele) onterecht. Gezien de bewegingen in deze markt klein zijn, wijken wij af van onze normale hefboom van ongeveer 5 en gaan voor 27,4. Dit lijkt extreem, maar door de onderliggende kleine bewegingen is dat niet het geval. Zoals ook in de tabel te zien is, is dit een fundamentele en korte termijn positie. Beleggers die van mening zijn dan andere factoren die de Amerikaanse rente opwaarts beïnvloeden dominant zullen zijn en/of verwachten dat de Chinezen wel degelijk bereid zijn tot een revaluatie, die zullen meer voelen voor de contraire positie.

 

 

 

 

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs T-Note Future Turbo Long 118.8
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs T-Note Future Turbo Short 122.92

Geef een reactie