Tradeidee: Long EUR/GBP op Engelse economische verzwakking

Tradeidee: Long EUR/GBP op Engelse economische verzwakking

Engeland heeft het niet makkelijk en dat komt niet alleen door Brexit. Er waren genoeg ontwikkelingen die daar los van gezien moeten worden, maar Brexit maakt het er niet makkelijker op (werkt als versterker bij problemen).

Inflatie

Zo heeft de enorme verzwakking van het pond sinds Brexit gezorgd voor inflatie en/of dalende winstmarges bij bedrijven via duurdere import. Door het zwakkere pond worden geïmporteerde goederen duurder in ponden, wat ten dele wordt doorgeprijsd naar de consument. Dat deel dat niet wordt doorgeprijsd, gaat ten koste van de winstmarges van de desbetreffende bedrijven. Deze hebben de Engelse consument onder druk gezet, maar dat werd tot voor kort gecompenseerd met stijgende consumentenkrediet. Maar de limiet lijkt bereikt te zijn en als de consument niet meer kan lenen en niet meer verdient, dan blijft er maar één ding over…

Vertrouwen sijpelt weg

Nu zijn er consumentencijfers uitgekomen en die bevestigen het dramatische beeld. De Engelse consument heeft maar weinig vertrouwen in de toekomst en hanteert nu een zelfopgelegde vorm van austerity op door de hand op de knip te houden.

Retail armageddon

Dit is gelijk terug te zien in de resultaten van retailers, waar de één na de andere een winstwaarschuwing heeft af moeten geven. Maar waar de high-end vastgoedmarkt in Londen scheuren laat zien (de prijzen dalen daar nu; mag ook wel want de GEMIDDELDE huisprijs ligt daar boven GBP 1 miljoen), stijgen de huizenprijzen in andere locaties nog steeds. Het beeld aldaar is dus diffuus, iets wat het er niet makkelijker op maakt voor de beleidsmakers (en beleggers).

BoE

Met een dergelijk gemixed beeld met betrekking tot potentiële inflatie, is het de vraag wat de Bank of England gaat doen; als het de rente verhoogt om de huizenmarkt af te koelen en de val van het pond te stuitten, dan kan de consument, die tot over de oren in de schuld zit, erg snel in de problemen geraken en het hele economische spelbord doen kantelen.  Dan valt het pond verder, et cetera, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Geen winnaar

Waar de markt verwacht dat de BoE de rente gaat verhogen, is het nog maar de vraag of dit gaat gebeuren. In ieder geval lijkt de hele exercitie op een lose-lose situatie voor het VK als investeringsbestemming; er zijn teveel iffy’s. Gooi daar een verder ontspoorde Brexit bij in en het wordt er niet mooier op. De verwachting van sommige marktvorsers is dan ook dat het pond verder zal verzwakken. Iets wat het technische beeld ook bevestigd (zie hieronder).

Het idee

Er lijkt nu een set-up gemaakt te zijn om door de 0,90 te breken, met als doel 0,94. Deze verwachtte upside van 6,8% gaan we boosten door een Turbo met een hefboom van 5,2 voor een verwacht resultaat van 35%. De belegger die niet in Brexitspoken gelooft en denkt dat de consument niet zal bezwijken onder een paar renteverhogingen, die zullen meer voelen voor de contraire positie in de tabel.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs EUR/GBP Turbo Long 0.726
Contraire visie
Goldman Sachs EUR/GBP Turbo Short 1.047

Geef een reactie