TradeIdee Galapagos: Buy the Dogs!

Het einde van het jaar nadert. De AEX heeft een prima jaar achter de rug en nadert in de laatste handelsdagen van 2017 de recordniveaus voor het jaar. Zoals altijd zijn er trekkers in de graadmeter geweest, maar ook duwers. Galapagos valt in de laatste categorie. Want het enthousiasme van de laatste weken in de AEX is zeker niet terug te zien in de recente koersontwikkeling van dit aandeel. Het tij lijkt echter te gaan keren. Vandaar komt TradeIdee met het TradeIdee Long onder het motto: Buy the Dogs!

De recente verzwakking van Galapagos werd met een klassiek omkeerpatroon in de vorm van een hoofd-schouder ingeluid. Het patroon staat nog ingetekend. Nu lenen patronen zich voor het bepalen van richt- en ijkpunten. Het koersdoel van het omkeerpatroon is ruimschoots gehaald zodat deze kan worden afgevinkt.

De reden waarom de interesse momenteel uitgaat naar Galapagos ligt niet zozeer op dit gegeven, maar meer op de vorm waarin de beweging naar lagere koersen heeft plaatsgevonden. Opnieuw staat een koerspatroon ingetekend. Ditmaal een falling wedge, of zoals zij in de volksmond ook wel bekend staat, een dalende patatzak. Recent verschenen wat positieve berichten over het aandeel in kwestie. Zo wordt Galapagos vanaf 18 december 2017 opgenomen in de Nasdaq BioTech Index.  Daarnaast investeren investeringsmaatschappijen ruimhartig in medische bedrijven. Eén van hen, LSP, heeft recent weer veel geld opgehaald voor nieuwe investeringen. Deze berichtgeving heeft haar uitwerking op het koersverloop niet gemist.

Zoals in de grafiek duidelijk is te zien heeft de koers van Galapagos recent de dalende juklijn van het patroon weten te overwinnen. In de achterliggende dagen is netjes de terugtest op deze lijn geweest, welke succesvol is verlopen: Gevalletje UPG! (zie groene pijl). Wordt een blik gericht op de RSI dan blijkt dat de meest recente bodem boven de OS-lijn is gezet. Tot slot kan worden opgemerkt dat de punt van de patatzak vrij nauwkeurig op de 61.8 procent correctielijn van de voorafgaande stijging augustus-oktober is gezet (fibo-grid niet ingetekend). In de grafiek staan momenteel dus een aantal  positieve aanwijzingen.

Nu is hierboven al opmerkt dat patronen zich lenen voor het bepalen van ijk- en richtpunten. Dat geldt uiteraard ook voor de falling-wedge. De theorie stelt dat de koers na het verlaten van het patroon terug kan naar het startpunt van het patroon. Voor Galapagos impliceert dit het niveau van de rechterschouder gezet in november 2017. Rond de oude neklijn op €82,95 mag echter wel wat aarzeling en obstructie worden verwacht gebaseerd op het principe dat oude steun de neiging heeft om zich daarna te onwikkelen als weerstand. TradeIdee zet vooralsnog dus “slechts” in op koersen rond €83.00.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
 Aandelen Galapagos kopen.
Contraire visie
 Geen aandelen Galapagos kopen!

8 reacties op “TradeIdee Galapagos: Buy the Dogs!”

 1. berghprive40 says:

  Beste GJ,
  Leuk dat je naar Galapagos kijkt. Ik deel je visie dat dit een long kandidaat is, maar dat wist je al.
  Ik vraag me alleen af mogen we de ontwikkeling in de rsi de huidige lagere bodem dan de bodem in augustus nu wel of niet als een PR beschouwen?

  Vriendelijke groeten,
  Henk vd Bergh

 2. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Henk,
  Dank voor je reactie. Wat betreft je vraag over een mogelijke PR het volgende: Omdat de RSI recent onder de OS-lijn is gedoken kan nimmer sprake zijn van een PR. Het antwoord op je vraag luidt dus: nee.
  GRS Geert-Jan

 3. berghprive40 says:

  Hoi GJ,

  Bedankt voor je reactie,
  Nu op een hoger niveau “verward”;-)
  Groeten,
  Henk

 4. Frank says:

  Misschien dat een PR op weekbasis nog mogelijk is……

 5. Rick says:

  Beste Geert-Jan,

  De bodem van de dalende patatzak is op 6 december gezet op 71,30. Het aandeel is vandaag op de restjes mayo terug gegleden de zak in en noteert nu nagenoeg op datzelfde niveau. Perfect koopmoment?

  Zou je ook kunnen aangeven wat voor dit TradeIdee/scenario een goede stop loss is?

  Groeten, Rick

 6. berghprive40 says:

  Beste GJ,

  Vandaag al raak met Galapagos…Heel mooi. Hoe zit het dan met de PR in de weekchart? Is die wel geldig? en hoe verhoudt het zich als een fonds in de dagchart een PR neerzet maar niet in de weekchart (of andersom). Of juist wel in beiden charts?

  Vriendelijke groeten en steeds minder verwarde belegger:-)
  Henk vd Bergh

 7. berghprive40 says:

  @Frank,
  In de weekchart zet Glps wel een PR neer met de bodems van eind okt.2016 en begin aug. 2017 in de rsi met een KD 99.32.

  Groeten,
  Henk

 8. Geert-Jan Nikken says:

  Goedemorgen,
  Welke bodems pak je dan in de weekchart?
  GRS Geert-Jan

Geef een reactie