TradeIdee Facebook: Gezichtsverlies.

Is het alleen gezichtsverlies of ook waardeverlies? De media staat er bol van en beleggers beginnen te zweten .

Afgelopen weken hebben we ontwikkelingen in de techsector en in het bijzonder de Nasdaq en de FAANG aandelen scherp in de gaten gehouden. Logisch natuurlijk, want het zijn de enige waarden die per saldo grote upside hebben vertoond in de afgelopen jaren en ook zo ook de afgelopen weken na de glijpartij van begin februari. Wanneer is het klaar met deze hoek van de markt? Dat is een vraag die al tijden speelt natuurlijk, een nu komt ineens Facebook.

Facebook.

Zo werd van de week Facebook “unliked” en rees het geluid dat er extern toezicht op Facebook moet komen want er zou misbruik in het spel zijn of kunnen komen. Is dit een verhaal met een staartje en gaat het alleen over Facebook of is het één van de verhalen die de koersdaling begeleidt die er voor een breder front aan zat te komen? Hoe dan ook wij pakken het hier breder aan en bekijken de Nasdaq als graadmeter voor deze sector of groep bedrijven. Natuurlijk een analyse van Facebook zelf mag niet ontbreken zie hier de ontwikkelingen en de verwachtingen die we daarover hebben. Naast het feit dat een sentimentsbeinvloeder van jewelste is, is het ook een verhaal op zich natuurlijk. Het bredere front van de Nasdaq komen we later in de week op terug. Nu eerst dit varkentje even wassen.

Facebook lange termijn

Lange termijn.

Tja, de trend is heel sterk opwaarts gericht voor dit aandeel. Een lievelingetje van beleggers kunnen we wel stellen. Nu is dat niet direct over maar de laatste tijd heeft er wel een set up voor een flinke correctie plaatsgevonden. Niet alleen in de laatste paar dagen maar ook tijdens de record ETF flows die we in januari hebben beleefd heeft dit aandeel niet uitzonderlijk geprofiteerd van de interesse van de passieve beleggers. Nu sinds kort de actieve beleggers er een mening over aan het vormen zijn is de klad er in gekomen. De vraag is nu of nadat Zuckerberg $5 miljard armer is geworden er meer mensen, lees beleggers, de dupe zullen worden van een eventuele verdere koersval. We zoomen in in de oranje rechthoek voor meer detail, waarbij wordt vooropgesteld dat de trend in tact is zolang de koersen boven $150 blijven noteren. Dus over Zuckerberg hoef je je voorlopig geen zorgen te maken.

Facebook korte termijn

Middellange termijn.

De middellange termijn trend in dit aandeel is met de klapper van begin februari ten einde gekomen. Het herstel daarna heeft een mogelijkheid tot een toppatroon in de vorm van een H&S omkeerpatroon gemaakt dat met de duikeling van afgelopen maandag een serieus vervolg heeft gekregen om vervolmaakt te worden. Bij nog een verdere daling die we dan ook verwachten is dit patroon af en is het tijd voor een fikse correctie in Facebook. Helemaal niet erg als je van de lange termijn bent, nog niet althans want of die trend in tact gaat blijven is vanaf hier niet te zeggen. Je gaat er wel van uit , maar ook een trend omkeer begint ergens.

Facebook niet.

Ongelofelijk en kan niet etc.? Alles kan, en dat weet je als je lang genoeg in de aandelen actief bent. Wel eens gehoord van Baan? Was ook ongelofelijk, maar wel waar om maar eens wat te noemen. Dan hebben we het nog niet gehad over Enron, Fortis, Lernout & Hauspie, Lehman Bros. etc.  niet de minste namen en zeker ook niet de enigen. Dit is geen voorspelling dat het zo gaat lopen maar eerder voorbeelden van ongelofelijke verhalen. Nogmaals alles kan en niets is onmogelijk.

Korte termijn.

Voor Facebook geldt voorlopig dat een ernstige waarschuwing op zijn plaats is dat de correctie die al begonnen is nog grotere vormen aan kan nemen. Dus op zijn minst tijd om de LONG Turbo’s in dit aandeel te verzilveren. Je kunt ze hoogstwaarschijnlijk later in het jaar goedkoper terug kopen is de verwachting want er is ruimte aan het ontstaan voor verdere daling naar de eerder genoemde $150 toe. De 50% retracement bijvoorbeeld bevindt zich vlak boven dat niveau en ook de potentie van de H&S topformatie (rode bogen) geeft aan dat de val nog niet klaar is zolang de koersen niet nog zo’n $20 zijn gedaald. Dit staat los van de vraag of het daar gaat ophouden, het is een koersdoel en niet per se een bodem. De ultieme bescherming zit hem dan ook in de aanschaf van put opties die ver out of the money zijn. Nog wel.

Rook en vuur.

Je kunt op zijn minst stellen dat waar rook is er ook een vuurtje moet zijn. Met een groot aandeel en een dergelijk groot verhaal waar iedereen zich tegenaan gaat bemoeien is het niet de verwachting dat het direct overwaait. Het is dan ook verstandig om maatregel te treffen naar onze mening. Wordt vervolgd met een analyse van de Nasdaq, dat geeft je nog wat meer in zicht in de omgeving waar deze rookontwikkeling in ontstaat. (Kuch)

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
 Sell LONG Turbo  Long Put opties
Lange termijn
 Short Call opties
Contraire visie
 Buy LONG Turbo  Long Call opties

Eén reactie op “TradeIdee Facebook: Gezichtsverlies.”

  1. Koen says:

    Is het niet zo dat je geen turbo’s meer kunt aankopen op Amerikaanse aandelen sinds januari 2017 ? (enkel nog verkopen wat je bezit)

Geef een reactie