Tradeidee: Chinese President hint op verdere escalatie dus markt gaat ploffen!

Tradeidee: Chinese President hint op verdere escalatie dus markt gaat ploffen!

Fed of geen Fed (tip: gaat niet om de rente, maar om de Fed balansverkleining), de grote kwestie dit jaar was de handelsoorlog tussen China en de VS. Iedere keer als de handelsrelatie dreigde te verzuren, gingen de beurzen door de knietjes en vice versa. Vanaf januari gaan de 90 dagen in waarin beide landen tot een deal zullen moeten komen. Komt er een deal? En zo ja, wat betekent dit dan? Uitlatingen van President Xi wijzen in ieder geval naar komend onheil. Short de markt dus.

Trump bijt zich vast

Laten we eerst beginnen met de vraag of er en deal komt. Trump heeft, buiten deze 90 dagen staakt het vuren beslissing, de duimschroeven alleen maar verder aangedraaid in plaats van water bij de wijn te doen. Electoraal ligt het dossier niet zo lekker, maar Navarro en Bolton hebben Trump blijkbaar overtuigd van het geopolitieke belang om China nu via (o.a.) handel aan te vallen. Er speelt dus meer dan alleen economie en polls mee in het beoordelen van mogelijke acties door Trump in dit dossier.

China doet wat het altijd al deed

Als Trump niet echt gaat toegeven, dan moeten de Chinezen het doen. Echter, China heeft haar gehele businessmodel gestoeld op het verkrijgen van Intellectual Property en know-how ten kostte van haar partners uit het westen. Verder subsidieert het haar export met staatskredieten (direct en indirect) en houdt zij er andere regels op na (bijv. milieuregels) dan het Westen. WTO regels hebben dit nog deels gefaciliteerd ook. Probleem is dus dat het de basis is van het Chinese beleid, waardoor de kans op een verandering erg klein is. China’s  Belt and Road initiatief is daar verder een uitvloeisel van. Verder is dit niet een puur economisch vraagstuk, maar juist vooral een geopolitieke; niet alleen Bolton en Navarro zien dat in, maar ook de Chinezen. Dus alleen kijken naar economische schade bij tarief X of Y of Z, is bruikbaar, maar niet zaligmakend. Immers, voor een geopolitiek voordeel op langere termijn, kan een partij economisch gezien een economisch schadelijke keuze toch bewust maken.

Stel er komt een deal

Mocht er in die 90 dagen wel een deal komen, dan is de kans erg groot dat de Chinezen er zich niet aan gaan houden (hebben ze keer op keer bewezen). Hierdoor is het scenario dat China en de VS continu met elkaar in de clinch zullen liggen de komende jaren een zeer waarschijnlijke. Slecht voor aandelen dus.

No deal

Tradeidee gaan we echter voor de no deal, want in de meest recente speech van President Xi, zei de rode kameraad onder andere:

“China may face unimaginable difficulties ahead.”

“No one is in a position to dictate to the Chinese people what should or should not be done.”

“There is no turning back.”

“There should be no “bullying” and there should be respect for different development models.”

Het Tradeidee

U ziet het, Xi bereidt zijn medestanders en het volk voor op een harde en bittere strijd. Met een belangrijke politieke bijeenkomst begin 2019, lijkt het er dus op dat Xi niet gaat buigen. Daarom de short de markt Tradeidee. Mocht er een deal komen en dus een grote beursrally, dan is dat een ideaal moment om bij te geven want, nogmaals, de Chinezen gaan zich er niet aan houden. De belegger die het allemaal wat rooskleuriger ziet omdat bijvoorbeeld Trump moet inbinden om Republikeinse steun te behouden (of wellicht de Fed te vriend moet houden), of omdat China door haar kredietbom wel een deal moet sluiten met de VS, die zal meer voelen voor de contraire positie.

Voor de short kan je elke Europese en Amerikaanse index gebruiken; in dit geval gaan we voor de ziekste broeder: de Europese aandelen index EURO STOXX 50.

 

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Short 3450
Contraire visie
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Long 2500

Geef een reactie