TradeIdee: Turbo Short Société Generale

Tradeidee: Turbo Short Société Generale

De redactie van TradeIdee heeft haar oogjes weer over al het financiële nieuws laten glijden. Zo kwam ook dit artikel van de Economist op de redactietafel te liggen. Europese banken hebben te weinig gedaan en zijn nog steeds erg kwetsbaar voor tegenslagen. De zuidelijke banken zijn dan de usual suspects, maar de redactie besloot om voor de second round slachtoffers te gaan door voor SocGen te gaan.

Opkrabbelende sector

De financiële prestaties van banken zijn de afgelopen kwartalen redelijk te noemen. Veel risc provisons vielen vrij of waren lager naar de toekomst toe, net interest margin redelijk, handel krabbelt wat op etc. Al met al een stijgende lijn, mede geholpen door centrake banken en een economie die eindelijk uit een lethargische fase lijkt te komen.

Tegenwind 1

Echter, er gebeurt ontzettend veel in bankenland wat betreft regulering. Zo zal Basel III de kosten voor banken flink doen oplopen en bepaalde manieren van verdienen onmogelijk maken (zo wordt het aandelenvak kapot gemaakt; zie deze column van onze Sassen hierover).

Tegenwind 2

Ook komen er nieuwe boekhoudregels, IFRS9, die stelt dat er sneller geld opzij gezet moet worden bij twijfelachtige leningen. Er is sowieso een intentie bij overheden om banken meer kapitaal te laten aanhouden, iets wat een zeer grote impact heeft gezien banken vele hoog geleveraged zijn (tegen de 20x).

Tegenwind 3

De ECB is ook druk bezig geweest en inmiddels hebben we ook een European Banking Authority en een resolutiemechanisme. Hierdoor is de druk, vanuit met name de noordelijke lidstaten, op het wegwerken van slechte schulden toegenomen. De ECB heeft dan ook gesteld dat er nog steeds iets van 1 biljoen (1.000.000.000.000) slechte schulden in het systeem zitten en nog moeten worden weggewerkt.

Crunch time

Deze zitten met name in de zwakke eurolanden, waarvan Italië er met kop en schouders bovenuit steekt. De vraag is dan ook of al deze tegenwinden uiteindelijk er voor zorgen dat er banken aldaar gaan vallen. Dit kan uiteindelijk tot een domino-effect leiden, gezien de banken direct en met name indirect aan elkaar verbonden zijn. Zeker nu ook banken uit andere landen moeten gaan meebetalen aan het faillissement van andere banken, kan een systeemcrisis zomaar weer de voorpagina van de kranten sieren. Dan zijn de Franse banken redelijk snel aan de beurt en vandaar dat gaande op dit verhaal, SocGen als short wordt aangevoerd. Voor de lezer die overtuigd is dat deze problemen niet gaan materialiseren en/of omdat de relatief lage waarderingen van banken dit soort omstandigheden impliciet al hebben ingeprijsd,  is er de contraire positie. In tegenstelling tot banken die vaak een hefboom hanteren van 20 keer, houden wij het zoals altijd netjes met een hefboom van rond de 5.

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Societe Generale Turbo Short 44.41
Contraire visie
Goldman Sachs Societe Generale Turbo Long 38.46

Geef een reactie