TradeIdee: Short FTSE op economische neergang

Tradeidee: Short FTSE op economische neergang

De redactie van Tradeidee heeft weer haar best gedaan om een leuk handelsidee op te sporen. Veel van onze TradeIdeeën gaan erg lekker, zoals Glencore, Dax, Munich Re, Goud, Ahold gaan allemaal als een speer. Vandaag viel de blik op het eiland ten westen van ons kikkerlandje: Good Ol’ England. Er kwam vandaag namelijk economisch nieuws uit wat naadloos aansluit op wat onze Sassen van Waterloo heeft lopen spuien. De meeste zouden deze trade via valuta spelen, maar wij denken daar anders over. Hoe en waarom leest u hieronder.

Cijfers

De inflatiecijfers van het VK zijn net binnen en we hoorden hier in Amsterdam Draghi een gilletje maken op het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. De inflatie (zie grafiek hieronder) in augustus kwam uit op 2,9%! Als we dat vergelijken met de cijfers uit de eurozone, dan begrijpen we de reactie van de centrale bank directeur wel.

Prijzen van schoenen en kleren namen nog veel harder toe en noteerden een cijfer dat in bijna dertig jaar niet meer gezien is! De grafiek hieronder laat de ontwikkelingen goed zien.

Bedrijfswinsten onder druk

Ondanks globalisatie, wat de productiekosten van veel importproducten alsmaar goedkoper maakt, heeft de daling van het Britse pond er toch voor gezorgd dat er inflatie is geïmporteerd. De werkloosheid is laag, dus op een gegeven moment zullen de lonen hard gaan stijgen (onderhandelingsmacht werknemer verbeterd dus). Dit zal weer de winsten van de bedrijven (en dus de FTSE index) doen afkalven, omdat de arbeidsproductiviteit niet van zijn plek komt (meer salaris bij zelfde omzet per werknemer betekent lagere winsten).

Renteverhoging

De andere optie, eentje waar de markten nu op lijken te rekenen, is dat de bank of England (BOE) de rente verhoogd en zodoende het pond ondersteunt. Dit is dan vandaag ook duidelijk te zien in de koersreactie in GBP. Maar dit biedt ook geen echte soelaas, wat de catch 22 van het VK mooi weergeeft; hogere rentes (meer rentestappen zullen moeten volgen) zetten een rem op de kredietgroei en zal op termijn leiden tot verzuring van veel leningen (niet of nauwelijks terugbetaald, junk dus). Niets doen geeft looninflatie zonder extra omzet en dus lagere winsten. Allemaal slecht voor de winstgevendheid van Engelse bedrijven en dus ook de FTSE (wat gemitigeerd wordt door de internationale afzet van FTSE bedrijven). Dit is iets wat Sassen in dit vlog dan ook besprak: Brexit is een side-show; echte gevaar zit in consumentenschulden.

Positie op indexniveau beter

Dit maakt verder duidelijk dat deze invalshoek via valuta te spelen wellicht niet de beste is; verhoogt de BOE de rente, dan gaat pond netjes (even) omhoog, maar doen ze het niet dan verzuurd de positie. Door short FTSE te gaan, kan er in beide scenario’s winst gemaakt worden omdat de bedrijfswinsten in beiden gevallen (of hogere inflatie of hogere rentes) geraakt gaan worden. Vandaar de short op aandelenindex niveau in plaats van het Britse pond. In de tabel hieronder, staan de bijbehorende posities.

 

 

 

 

 

 

 

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
 Short FTSE
Contraire visie
 Long FTSE

3 reacties op “TradeIdee: Short FTSE op economische neergang”

  1. Jurrian says:

    Leuke suggestie, maar ik zie helemaal geen Turbo op de FTSE, of zoek ik niet goed?

  2. Alexander Sassen van Elsloo says:

    Je kan voor Turbo’s gaan, CFD’s Opties of aandelen als je ze kan inlenen.

  3. Borrowdale says:

    Stel met Jurrian vast dat, hoewel best flink onderbouwd, het idee geen concreet instrument om het te volgen aanreikt. Over naar de redactie…..

Geef een reactie