TradeIdee: ING weg Ermee!

De aandelenmarkten knallen momenteel lekker door. Aan deze kant van de plas lopen DAX en AEX aardig op. Aan de andere kant van de plas noteren Dow en S&P500 record na record. Vanuit het oosten komen berichten door dat de Nikkei 225 op niveaus handelt waarvoor bijna twee generaties beleggers terug gegaan moet worden om iemand te vinden die deze koersen eerder heeft gehandeld. Toch doen lang niet alle aandelen mee in de euforie. Een aantal namen uit de financiële hoek blijven moeite houden. Een goede week geleden werd al het TradeIdee Short op Banco Santander afgegeven. Nu moet natuurlijk wel opgemerkt worden dat bij deze naam een duidelijk Catalonië-thema speelt. Kijken we wat dichter bij huis dan valt op dat ook ING niet echt in de voorhoede loopt. De huidige stand van zaken geeft aanleiding om te stellen: ING weg Ermee!

ING-WeekGrafiek

Wordt een blik geworpen op de bijgeleverde grafiek dan valt in een oogopslag te zien waarop dit TradeIdee is gebaseerd: de horizontale lijn rond grofweg €16,00. Waar de AEX bezig is met de hoogste koersen voor 2017 scherper te zetten, blijft ING onveranderd moeite houden met de horizontale barrière die al bijna het hele jaar al haar opwaartse ambities in duigen laat vallen. Ook deze week is de koers weer geschrokken toen zij zich realiseerde dat het €16.00 niveau wel heel dicht in de buurt kwam. Het is uiteraard de top van 2015 waarop de aarzeling rond twee keer acht is gebaseerd.

Wordt de koersontwikkeling van de achterliggende maanden onder de loep genomen dat valt op dat ING gevangen zit in een horizontale bandbreedte tussen de reeds genoemde bovenkant en een onderkant rond €14,35. Nu wil het toeval dat ook de tweede gemiddelde lijn momenteel rond dit niveau noteert. Het betreft de 50-weeks lijn. De theorie stelt dat de geschiedenis de neiging heeft zich te herhalen. En de geschiedenis voor ING in 2017 leert dat het er eentje van op en neer is. Zoals gezegd, er is sprake van een trading-range.

Nu de koers redelijk bovenin haar zijwaartse patroon handelt, zeg maar de op, mag op basis van de theorie dus een daling naar de onderkant van de impasse worden verwacht. Inderdaad, de neer. Een aanwijzing dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren valt te lezen in het verloop van de RSI.

In 2017 is de koers van ING nu voor de derde keer opgelopen naar om en nabij €16,00. De ingetekende horizontale lijn duidt het gegeven dat de toppen nagenoeg gelijk zijn. Hoe anders is dat bij de RSI. Iedere keer dat ING naar de hoogste koers van 2017 kruipt noteert de indicator een lagere top. Zie de ingetekende cirkels. Het uitblijven van bevestiging vanuit deze objectieve spanningsmeter is een belangrijk signaal en een aanwijzing dat het patroon van op en neer een vervolg krijgt met een volgende neer.

Dus nu weet je de geachte achter het motto: ING weg Ermee!

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
 Goldman Sachs Turbo Short ING 17.04
Contraire visie
 Goldman Sachs Turbo Long ING 7.40 

2 reacties op “TradeIdee: ING weg Ermee!”

  1. Hoekstra says:

    ING nu boven 16 euro op de hoogste koers sinds 26-9-2008: 16,13 !

  2. hubert.berckenbosch1 says:

    Volgens mij bevindt ING zich op de bodem van een stijgend kanaal. Let ook op de RSI en de MACD.
    Voorlopig doe ik ze nog niet weg, wel integendeel.
    Binnen enkele dagen zullen we meer weten.

Laat een reactie achter