TradeIdee: Turbo SHORT PALLADIUM

TradeIdee: Turbo SHORT PALLADIUM

De best presterende edelmetaal van 2017, met een run van 24 procent, is palladium (51 procent over de laatste 12 maanden). Het goedje is eigenlijk een goedkope (minder dure) vervanger voor platina. Waar deze laatste nog wel eens in een ring wil belanden,  komt palladium meestal terecht in onze heilige koe. Maar juist boven de automarkt hangen nu donkere wolken en bepaalde analisten (Deutsche Bank, CPM Group, Zaner Group, enz.) zeggen dat de koers een paar stappen terug zal maken.

De run up

Reden voor de koersexplosie waren zorgen dat het aanbod tekort zou schieten. Gezien de lead times van palladium mining zou dit een lange bull run kunnen veroorzaken. Echter, de problemen lijken zich nu voor te doen aan de vraagzijde.

Automarkt bumst nicht mehr

Autoverkopen zijn namelijk in veel gevallen teleurstellend. Zo heeft China een min laten zien van 1,7 procent voor de maand april. Voor het gehele eerste kwartaal werd er een min van 1,4 procent geboekt, wat dus betekent dat er een negatieve versnelling plaatsvindt. In de VS, werd er een min van 2,7 procent (jaar op jaar) geklokt. Analisten hadden al een neergang verwacht, maar ze bleken alsnog iets te hoog in de boom te zitten.

Kredietkraan

In geval van de VS, ligt de oorzaak in veranderende kredietcondities. Zo zijn de financiële partijen in de VS steeds minder bereid om autofinanciering te verstrekken aan zwakkere consumenten. Een kredietbureau heeft dan ook becijferd dat autoleningen aan dit consumentensegment (sub-prime) verlieslatend zijn.

Voorraden

Daarbovenop komt nog dat veel autofabrikanten met hoge voorraden zitten en nu bij deze donkere wolken liever de voorraad afbouwen ten koste van productie. Dit betekent dus minder vraag naar grondstoffen waaronder dus palladium.

Peak long

Handelstechnisch is er ook een indicatie dat het beste (voor de korte termijn) geweest is. In de run up naar de plus 24%, zijn er namelijk veel beleggers mee gegaan in het momentum. Na een piek in long palladium positie, neemt de grootte in rap tempo af. Dit zou een omgekeerde beweging in gang kunnen zetten, wat weer versterkt kan worden door de momentumspelers die zullen shorten.

De redactie heeft dan ook de volgende TURBO posities uitgekozen in de tabel hieronder; beiden korte termijn fundamenteel, waarbij één positie de verhaallijn volgt van de analisten en de ander de contraire positie inneemt:

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
 Goldman Sachs Palladium Turbo Short 999
Lange termijn
Contraire visie
 Goldman Sachs Palladium Turbo Long 535

Geef een antwoord