Tradeidee: strategist stelt dat de beurscrisis nu gaat komen

Tradeidee: strategist stelt dat de beurscrisis nu gaat komen

De Tradeidee redactie heeft weer haar rondes gemaakt langs de beleggingsvelden en stuitte op wat research van Steen Jakobsen van Saxo. De strategist met de altijd markante meningen windt er nu ook geen doekjes om: het meest waanzinnige monetaire experiment komt nu ten einde en zal de beurzen met haar in het ravijn sleuren. Dit gaat echter niet over een nacht ijs, noch in een rechte lijn.

China

In China gaan de dingen nooit zo goed als gepresenteerd wordt; de Chinezen hebben er een handje van om economische cijfers wat Chinese massage te geven zeg maar. Desondanks deze trucjes, is de realiteit zodanig slecht dat zij de economische doelstellingen voor 2025 hebben verlegd tot 2035. Deze 10 jaar vertraging op een dergelijk kort tijdspad geeft toch te denken. Jakobsen stelt wel dat de Chinezen er alles aan zullen doen om de eigen economie te stimuleren. Zo hebben wij inmiddels al wat liquiditeitsinjecties gezien. Verder zullen de Chinezen een handelsakkoord hebben met de Amerikanen voor het Chinese Nieuw Jaar (5 februari). Dat is nog maar twee weekjes van nu. Gezien de stimulus niet gelijk sorteert, zal de hulp voor aandelenmarkten niet echt uit die hoek gaan komen. Een handelsdeal zal wel de stemming ten positieve gaan beïnvloeden, maar Trump kennende denken wij dat hij tot het gaatje gaat om de beste deal er uit te slepen en dus tot aan de (Chinese) deadline zal blijven onderhandelen.

Europa

Ondanks een negatieve rente van de ECB, doet de economie maar weinig. Sterker nog, de EU glijdt richting recessie. Nu Mario Draghi ook nog eens is opgehouden met QE (wordt overigens wel doorgerold en dus niet afgebouwd zoals bij de Fed wel het geval is. Nog wel althans..) kan de boel extra snel verslechteren. Als we de consumentenvertrouwenscijfers in Nederland een indicatie zijn, dan is er inderdaad zwaar weer op komst. In het VK hakt de onzekerheid over een Brexit (welk type) er steeds harder in en is met name de teleurstellende kredietgroei een groot probleem, zoals ook te zien is aan de retailers aldaar. En dan is er nog Italië, Frankrijk en een verzameling van andere problemen, die tezamen geen goede outlook geven.

To sum it up

Een van Jacobsen teamleden (de obligatieman) formuleert het als volgt:

“The biggest driver in the bond markets in 2019 will be a slowdown in the global economy combined with high political and economic uncertainty, which will lead many investors to flee to safety and to favour sovereign debt that has already undergone tightening, such as US Treasuries. The bottom in the equity market has not yet been reached, and that should push investors into safer assets. Investors should take urgent measures to preserve capital and prepare for a downturn.”

Het idee

Ofwel het is tijd om de noodsloepen op te zoeken ook al speelt het orkest nog vrolijk door op het voordek. Daarom een short op aandelen. Wij hebben gekozen voor de EURO STOXX 50 gezien de EU bedrijven een slechtere outlook hebben dan de Amerikaanse. Ook zal er bij ingrijpen van de centrale banken, de Fed wederom als eerste de weg wijzen. Vandaar liever short Europese aandelen dan Amerikaanse. Een long op US T Notes  zou ook kunnen natuurlijk, of gewoon een short op een cyclisch (Europees) bedrijf. Ritje van 15% (maal de hefboom van 5 dus 75%) zou er in moeten zitten. Voor die beleggers die denken dat een handelsdeal snel aangekondigd gaat worden, en of dat centrale banken sneller in actie zullen komen, die zullen meer voelen voor de contraire positie.

 

 

 

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Short 3600
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs EURO STOXX 50 Turbo Long 2580

Geef een antwoord