TradeIdee Long Philips Lighting

Tradeidee Long Philips Lighting

De redactie heeft weer lopen graven naar interessante ideeën en zo waar kwamen wij een pitch tegen op Philips Lighting van een Engels Hedge Fund. Mocht deze belegger het bij het juiste eind hebben, dan kan er zo maar een upside zijn van wel 48%! En dat voor een zeer goed geleid bedrijf met een zeer solide balans!

Philips Lighting

Toen het grote Philips door kreeg dat het zich moest toeleggen op een core business (Healthcare) is het plan in gang gezet om de verschillende onderdelen die niets met Healthcare te maken hadden, te verzelfstandigen. In het geval van Lighting is er gekozen voor om Lighting naar de beurs te brengen (2016). Wiki: Philips Lighting heeft een wereldwijd leidende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van lampen, elektronische componenten voor verlichting, armaturen en verlichtingssystemen voor thuis en de professionele markt. Bovendien worden diensten geleverd als beheer van verlichtingssystemen, lichtontwerp, controle op afstand of energie-audits. Het concern zorgt al ruim 125 jaar voor belangrijke doorbraken op gebied van verlichting, van oorspronkelijk gloeilampen en later hogedrukontladingslampen, (compacte) fluorescentielampen tot led-verlichting en verlichting die wordt bediend via het internet.

Turn around plan

Het management heeft genoeg te doen. Die oude charmante lichtjes die mogen niet meer en alles en iedereen schakelt over op o.a. LED. Het bedrijf is goed gepositioneerd voor deze overgang en heeft vele interessante toepassingen gevonden (denk aan instelbare kleuren per afstandbedieningen) en is nu dan ook een sleutelfiguur in de Internet of Things (IoT, apparaten verbonden met het internet), iets wat niet duidelijk naar voren komt in de waardering door aandeelhouders op dit moment. Verder wil het de marges flink verhogen. Vraag is, kunnen ze dat?

Concurrentie

Vergelijken de EBIT (earnings before interest and tax) marges van concurrent Actuity, dan laat Philips Lighting het inderdaad afweten: 9,4% versus 16%. Maar Actuity handelt dan ook tegen een hogere multiple, namelijk een k/w van 27,5 keer versus 18,5 keer voor Philips Lighting. Nu handelen Amerikaanse aandelen vaak tegen een hogere koers/winst verhouding, maar kijkende naar alleen al de EBIT potentie van Philips Lighting, zit er nog enorm opwaarts potentieel, aldus de hedge fund manager. Hij heeft het management gesproken, de verschillende fabrieken bezocht, gesproken met afnemers en industry consultants en kwam met de conclusie dat de target EBIT marge van 12% die het management zichzelf heeft gesteld, makkelijk mogelijk moeten kunnen zijn. Sterker nog, die 16% EBIT zou ook moeten kunnen lukken op termijn, met name door de leidende positie die het bedrijf heeft inzake IoT.

Kopen

Met zoveel ruimte voor verbetering, een netto schuld van EUR 700 miljoen (marktkapitalisatie EUR 4,5 miljard) (maar ex pensioenissues) en onderliggend hoge groei (als oude verlichting eenmaal is weg gefaseerd), vond de hedge fund manager dat dit een mooie koop is in een universum vol met vooral overgewaardeerde bedrijven. Hou hierbij wel rekening met de overhang van Philips, die nog aandelen bezit in Philips Lighting en deze op termijn van de hand zal doen (eventueel deels gecompenseerd door buybacks van Lighting zelf overigens). Verder heeft het aandeel ook nog een dividendrendement van  pak hem beet  2% (over 2016 EUR 1,10 maar met normale payout van 40% a 50% zou het rond de 2% moeten liggen). Hieronder in de tabel de bijbehorende positie voor de aanhangers van bovenstaande en daaronder de contraire positie voor de negativo’s.

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
 Long Philips Lighting
Contraire visie
 Short Philips Lighting

2 reacties op “TradeIdee Long Philips Lighting”

  1. putter says:

    Ja , toch voorzichtig zijn, het is onduidelijk/onzeker wat Philips Lighting gaat doen / worden . Wat ik in het onderstaande verhaal mis is Lumileds , onderdeel van Philips Lighting maar gaat wellicht afzonderlijk in de verkoop .
    Lumileds is een essentieel onderdeel en ik betwijfel of het verstandig is er in te stappen. Philips krijgt in Eindhoven steeds meer een slechte image en ik verwacht
    dat uiteindelijk alleen Philips Healthcare overblijft .

  2. Henk Faber says:

    Er zijn wereldwijd tal van partijen die zich op de LED-markt storten. De techniek is nog in ontwikkeling maar maakt snel en grote vorderingen. Voor nieuwbouw vormt het de nieuwe standaard, maar daarnaast wordt er veel ‘oude’verlichting vervangen door LED. Was de productiecapaciteit van de ‘oude’ verlichting gebaseerd op een levensduur van 1000 – 5000 h voor de verschillende lichtbronnen, voor LED is dat is de levensduur een factor 10 hoger. Een kiem voor een varkenscyclus is daarmee gelegd met alle consequenties (prijzenoorlog, shoot outs) van dien.

Laat een reactie achter