TradeIdee: Long Goud

Goud gaat terugkomen

Ik sta al tijden bekend als een goud bull. De huidige marktomstandigheden zijn goed; de USD 1200 bodem is goed aangestampt en beleggers worden weer alsmaar positiever op goud. Nu is dit leuk en aardig en ik ben er zeker niet rouwig om, maar de belangrijkste reden dat ik goud bezit is omdat ik het als een verzekering tegen faillerende overheden

Bretton Woods moment

Odey heeft zelf een enorme positie in goud ingenomen. Daar draagt hij enkele redenen voor aan, waarvan ik er eentje met u zal delen. Het Bretton Woods monetaire systeem hield in dat 44 landen een vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar hadden en dat de dollar omzetbaar was in een vaste hoeveelheid goud. Het was een verkapt type goudstandaard. Probleem was echter dat de Amerikanen het niet zo nauw namen. Door allerlei projecten, zoals de Vietnamoorlog, printten de Amerikanen alsmaar meer dollars. Engeland, Duitsland, Nederland en Frankrijk (saillant detail: Vietnam was protectoraat van Frankrijk) voelden nattigheid en begonnen hun dollarvoorraden steeds om te wisselen voor goud. In augustus 1971, kwam de Nixonshock; de dollar kon niet meer worden omgewisseld voor goud. Iedereen bleef dus vanaf die datum met dollars zitten en de dollar is sindsdien de wereldreservemunt geworden; per decreet.

Toen en nu

Het groepje landen wat nerveus begon te worden over de dekking van de dollar toen, begon te panikeren toen het goud (tegen USD 35 per ounce) 26 procent van het aantal uistaande dollars bedroeg. Tegen een prijs van USD 1360, bedraagt de huidige gouddekking van de dollar maar (tromgeroffel): 1,5%!

Schulden

Slechte schulden is het grote probleem. Sinds de schuldencrisis heeft de wereld alleen maar meer schulden gemaakt. Dit zou nog door de beugel kunnen als de productiviteit enorm was gestegen, maar dat is niet het geval. Productiviteit blijft al jaren achter op de schuldengroei. U begrijpt het, dat als iemand steeds maar meer leent dan hij binnenhaalt, dat het spel op een gegeven moment eindigt als de deurbel gaat en er 5 kleerkasten met honkbalknuppels voor de deur staan. Tot nog toe krijgt voornoemde persoon het elke keer weer voor elkaar om meer te lenen, zodat hij het ene gat met het andere kan vullen. Zijn geldschieter is, uiteindelijk, de centrale bank.

Wanneer

Hoewel de timing van het instorten van dit schuldgedreven piramidespel uiterst moeilijk is te voorspellen, kan goud een mooie rol vervullen. De huidige omstandigheden geven centrale banken eigenlijk maar twee keuzes: of nog meer monetair gegoochel, of de rente op een veel hoger niveau zetten. Het eerste is goed voor goud, want het ondergraaft het vertrouwen in het geld. Het tweede is ook goed voor goud, want normalisatie betekent sanering, ofwel faillissementen.

tradeidee

lampje

TradeIdee

Hoe kunt u inspelen op de neergelegde visie? In onderstaande tabel treft u een aantal mogelijke Turbo’s welke passen bij het neergelegde beeld in de column. De categorieën betreffen respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch.Daarnaast is een indeling gemaakt naar Tijdshorizon. Tot slot geeft TradeIdee u een handvat om in te spelen met een Contraire Visie indien uw eigen visie afwijkt van de neergelegde visie in de column.

Goldman Sachs Turbo’s

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte Termijn
Lange Termijn
Goud Turbo Long 1105.3 ISIN NL0011601232
Contrair
Goud Turbo Short 1599.8 ISIN NL0011417654

Geef een antwoord