TradeIdee Long Glencore op elektrische auto tsunami

Tradeidee Long Glencore op elektrische auto tsunami

De laatste tijd worden wij gebombardeerd met berichten van regeringen die de conventionele verbrandingsmotor willen verbieden. Alle auto’s die dan verkocht mogen worden, zullen elektrische auto’s zijn. Vele conventionele autoproducenten lijken ook dit pad te kiezen (o.a. Volvo). Bij ons op de redactie zijn er wat figuren die dit verafschuwen dan wel wegzetten als een utopie. Hoe dan ook, Bloomberg heeft een leuk stuk daarover gepubliceerd (klik hier) met de strekking dat Glencore wel eens enorm van deze trend zou kunnen profiteren, want elektrische auto’s hebben veel meer koper, aluminium, mangaan, lithium, nikkel en kobalt en in veel van deze grondstoffen is Glencore een grote (zo niet de grootste) speler.

Glencore

Wellicht ben u niet zo bekend met Glencore, maar de Zwitserse gigant in grondstoffen (en het vervoer & opslag daarvan en handel in) is ook pas genoteerd sinds 2011 en heeft sinds die tijd al veel meegemaakt. In 2015 schreef een Investec analist nog dat het grootste bedrijf van Zwitserland, nagenoeg waardeloos was. De schuldpositie in combinatie met de lage grondstofprijzen was het probleem. Sindsdien heeft het bedrijf veel gedaan (schuldreductie o.a.) en bereikt, wat ook te zien is aan de koersontwikkeling (zie hieronder).

Het bedrijf zit als volgt in elkaar (omzet technisch) in elkaar:

Winning mix

Mocht u het bedrijf verder willen uitpluizen, dat kan (klik hier) met de AGM presentatie van Glencore.  Het komt er inderdaad op neer dat, mocht de automarkt volledig elektrisch worden, er een enorme boost komt voor veel van Glencores grondstoffen. Ze hebben ook olie en kolen, maar vooral die laatste zal meer dan nodig zijn voor de elektriciteitswinning om al die “groene” bakken te laten rijden. In de AGM presentatie staat ook een hele sectie over de switch naar elektrisch en welke impact dat gaat hebben op vraag naar bepaalde grondstoffen.

Lange adem

Nu is de koersontwikkeling en de waardering van Glencore niet bescheiden te noemen, maar als iemand als lange termijn belegger gelooft in de groene autorevolutie, dan zal naar alle waarschijnlijkheid de winst van Glencore net zo snel accelereren als een Tesla Model S (hallo Cees!). Deze beleggers zullen zich vast kunnen vinden in de long positie zoals in onderstaande tabel is vermeld terwijl stugge “petrol is King” club en de “ver van mijn bed show” beleggers wellicht de contraire positie zullen prefereren.

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Long Glencore
Contraire visie
Short Glencore

Laat een reactie achter