Tradeidee: HSBC ziet Duitse rente op weg naar 0% door problemen

Tradeidee: HSBC ziet Duitse rente op weg naar 0% door problemen

HSBC, de bekende zakenbank, heeft een rapport uitgebracht waarin het de 10 grootste risico van 2019 voor beleggers in kaart heeft gebracht. Één van de standpunten is dat de ECB een economische en/of financiële crisis om de oren krijgt terwijl het haar beleid nog niet heeft genormaliseerd. Dit kan op een run op Duitse staatsobligaties, Bunds, leiden, waardoor de Duitse 10 jaars rente zal dalen naar 0.

EU hapert

De economie in de EU lijkt steeds meer hinder te ondervinden en de groei blijft hangen op de 1%. . Kerninflatie blijft zo rond de 1% en met de dalende olieprijs, zal ook de gewone inflatie flink lager uitvallen.  Omdat de meeste EU lidstaten weinig fiscale ruimte hebben om in te zetten bij een recessie, en omdat de ECB al met de rente onder nul zit, zal de ECB genoodzaakt zijn om nieuwe stappen te bedenken.

ECB gaat exotisch

Zo kan de ECB volgens HSBC haar QE opkoopprogramma wijzigen (maar dat vergt een wijziging en van de regels), helikoptergeld, het opkopen van aandelen (dus wederom QE maar dat geld niet alleen inzetten om obligaties op te kopen, maar ook aandelen) en het wijzigen van de inflatiedoelstelling.

Too little, too late

Het zijn allemaal exotische maatregelen, maar als de keuze beperkt is, dan zal de ECB wel moeten. Echter, om dit voor elkaar te krijgen zijn er politieke en juridische obstakels die genomen dienen te worden. Dit zal, in combinatie met zorgen om de financiële stabiliteit, ervoor zorgen dat de ECB waarschijnlijk tekort zal schieten. Daarom zal er een vlucht naar veilige assets volgen, waardoor de Bund dus zal stijgen (en dus de rente zal dalen).  De bijpassende Turbo ziet u in de tabel hieronder. De belegger die bijvoorbeeld denkt dat er nog lang geen recessie zal komen of dat het vluchtend kapitaal juist naar Amerikaanse staatsobligaties zal vloeien (meer liquiditeit en hogere rente, unhedged, dat wel), die zullen of aan de zijlijn blijven staan, of meer voelen voor de contraire positie in de tabel.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Bund Future Turbo Long 158.4
Contraire visie
Goldman Sachs Bund Future Turbo Short 167.7

Geef een antwoord