Tradeidee: buybacks gaan voor enorme short squeeze leiden: rally zet door!

Tradeidee: buybacks gaan voor enorme short squeeze leiden: rally zet door!

Het blijven aparte markten, zoals u kunt lezen aan de diverse columns en de commentaren daarop op deze site. Er is in ieder geval geen gebrek aan slecht nieuws. Gaat Noord-Korea nu wel of niet nucleair ontwapenen? Gaat Trump Iran nuken? Hoeveel rondes heeft de handelsoorlog nog? Lange rentes stijgen en yield curve in VS gaat richting invers  verloop (vaak gezien als voorbode recessie) en zo is er nog een lijstje aan slecht nieuws. Maar dit alles maakt niet uit, als we de argumenten van Morgan Stanley mogen geloven.

The trend is your friend

Er is namelijk en lange termijn trend die nu (tijdelijk) flink wordt versterkt. Deze trend is dat het aantal beursgenoteerde bedrijven afneemt en het aantal aandelen wat uitstaat ook. Dit komt door fusies, overnames en aandeleninkoopprogramma’s.  De afgelopen 20 jaar hebben deze zogenaamde buybacks er voor gezorgd dat 2% a 2,5% van het aantal uitstaande aandelen verdween per jaar.

Trump Tax Plan

Deze trend wordt nu versterkt door het belastingplan van Trump. Deze zorgen, via allerlei directe en indirecte routes, voor betere financiële posities van Amerikaanse bedrijven. In de afbeelding hieronder, kunt u zien hoe deze, volgens Morgan Stanley dan, zullen worden aangewend.

Short selling

Het beeld is duidelijk dat het overgrote deel van de belastingvoordelen de bovengenoemde trend zullen versterken. Zoals de zakenbank het zelf zegt: de buybacks zorgen in wezen voor een enorme short squeeze. Voor de duidelijkheid> short sellers hebben aandelen verkocht die zij niet in bezit hebben. Deze aandelen moeten ze wel leveren aan de koper, dus “lenen”zij deze in bij bijvoorbeeld pensioenfondsen. Dan wachten zij tot de koers daalt, waarna zij de aandelen koopt en gebruikt ter aflossing van de geleende aandelen. Door de prijsdaling is de afbetaling van de geleende aandelen goedkoper geworden. Dit is dus de winst voor de short seller (daar moeten nog wel de leen kosten vanaf natuurlijk en een eventueel rendement op de ontvangen cash moet er weer boven op geteld worden (zij verkochten immers aandelen die ze niet in bezit hadden en ontvangen daar een som geld voor wat ze tijdelijk uit kunnen zetten om daar wat rendement op te maken)).

Squeeze that bear!

Maar niets is zo makkelijk als het lijkt. De ingeleende aandelen kunnen soms op ieder moment worden teruggevraagd, of de uitlener eist meer marge (de inlener moet wat geld op zij houden van de uitlener, voor het geval dat). Als de koers van het desbetreffende aandeel keihard omhoog knalt, dan komen er dus zogenaamde margin calls, wat zoveel betekent dat de short sellers of geld moeten bijstorten, of hun posities moeten opheffen door de aandelen in de markt terug te kopen. U ziet het al, zo’n margin call treft alle short sellers waardoor ze allemaal, op hetzelfde moment, in de markt die stukken moeten kopen terwijl de koers al omhoog ging. Dan schiet die koers nog extra omhoog, and that, my ladies and gentlemen, is a short squeeze.

Het idee

Gezien de verwachting van Morgan Stanley, zal de versnelling van de buybacks ervoor zorgen dat de short sellers op hun falie krijgen. Dus voor de rest van het jaar is het buy buy buy. Daar past een mooie Goldman Sachs Turbo op de Dow Jones Index bij (zie tabel hieronder). De beren die niet geloven dat de buybacks genoeg tegengas zullen bieden als één van de vele Black Swans haar landing maakt, zullen dan ook meer voelen voor de contraire positie in de tabel.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs Dow Jones Turbo Long 20710
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs Dow Jones Turbo Short 29670

2 reacties op “Tradeidee: buybacks gaan voor enorme short squeeze leiden: rally zet door!”

  1. putter says:

    Morgan stanley heeft voor mij afgedaan als betrouwbare advies gever. Rond maart negatief verhaal over Reed Elsevier, deugt niet veel van het bedrijf, slechte groei vooruitzichten, koers van in de 18 naar 16, vervolgens 3 maanden later een tegenovergesteld advies, koers van 16 naar 19. Zoals met al die amerikaanse zakenbanken, alleen voor eigen gewin en volstrekt onbetrouwbaar, markt manipulators.

  2. putter says:

    Prima cijfers vandaag voor Relx, zo zie je maar wat die adviezen van Morgan waard zijn.

Geef een reactie