TradeIdee BundFuture: HoogSpanning!

De rente is al tijden lager dan laag, (sterker, onder nul en dus negatief) en de gemoederen raken steeds meer verhit omtrent dit onderwerp.

Less is more?

Zijn dit de laatste loodjes of is het de nieuwe norm en zijn we nog maar net begonnen met het drukken van de rentesnor? Wat menig gerespecteerd econoom pakweg een decennium geleden voor onmogelijk hield is bewaarheid. Je krijgt geld mee als je geld komt lenen, en als je spaart moet je genoegen nemen met het feit dat je minder terug krijgt wanneer je je spaarcenten weer komt halen. Zo werkt het fenomeen van de negatieve rente in de basis. Hoe zit het met de calvinistische inslag en het Zeeuws meisje effect? Hoe leg je dat uit beste bewindvoerders der geldkraan?

Vluchten nu het nog kan?

Nou steeds moeilijker blijkt want er zijn veel criticasters die hetzij nadat hun termijn er op zit hetzij inmiddels vroegtijdig hun ongenoegen laten horen en weigeren om langer mee te doen aan deze race naar niveaus onder de bodem, naar ver onder nul. Zo was daar recent Sabine Lautenschläger die er mee kapte. Eigenlijk de zoveelste Duitser die zegt ik doe niet meer mee met de ECB. Ook hadden we ontstemde geluiden vanuit Nederland in de vorm van de kritiek van Klaas Knot. Maar nee hoor Mario weet van geen wijken en reageerde dat ze hun mond moesten houden. Raar maar waar, hoe je het ook bekijkt het zijn aparte tijden zacht gezegd.

Hoe lang nog?

Zijn dit (en natuurlijk veel meer) dan tekenen dat het over is met de negatieve rente of zit er meer aan te komen. Er zijn namelijk ook geluiden die zeggen dat het nog lang niet over is, en dat de ECB gewoonweg niet terug kan. De QE is daarmee eeuwig, rente daarmee structureel negatief en moet er alleen maar een verklaring bedacht worden waarom dat goed is voor ons. Bijvoorbeeld onze Alexander Sassen van Elsloo heeft daar ideeën over.

Technische dan?

Hoe oogt het dan allemaal? Dus zonder redenatie over het waarom, welk plan voert de markt dan schijnbaar momenteel? We hebben onze Gökhan Erem dan ook even gevraagd de grafiek van de Bund Future te bestuderen. Die zei dit: ” Wanneer je naar de lange termijn kijkt ontkom je er niet aan om de opwaartse trend in de Bund Future te zien. De 10 jaars rente daalt immers alleen maar afgelopen jaren. Zie daarvoor de eerste grafiek. Daaruit blijkt dat deze trend gewoon in tact is en dat er dus meer stijging in de Bund en daarmee meer daling in de bijbehorende rente mogelijk blijkt te zijn.

Bund Future WeekGrafiek

Bund Future DagGrafiek

De tweede grafiek is de kortere termijn weergave van de prijsvorming van de BundFuture en die zegt precies hetzelfde. Het dipje dat we recent hebben gezien is slechts een koopmoment voor de Bund Future en er moet rekening gehouden worden met nieuwe hoogtepunten die de trend voortzetten. Daarmee is gezegd dat de rente nog niet is uitgebodemd!

Tja!?

Wat vind jij? Is de top gezet of zijn we nog maar net begonnen en valt er nog veel winst te behalen door obligaties te kopen? Doe wat je denkt dat jij goed vind. Hieronder zie je enkele suggesties.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
BundFuture Turbo LONG

ISIN: NL0013716145

Lange termijn
BundFuture Turbo LONG

ISIN: NL0013696826

Contraire visie
BundFuture Turbo SHORT

ISIN: NL0013241029

BundFuture Turbo SHORT

ISIN: NL0013241029

3 reacties op “TradeIdee BundFuture: HoogSpanning!”

 1. wh.giesen says:

  Inmiddels doorgezakt ondanks de opwaartse signalen, RSI in de dag flirt met OS, moeten we dit nog steeds als een correctie beschouwen of is dit de voorbode van een forsere correctie(trenddraai)?

  mvg

 2. Gökhan Erem says:

  Kortere termijn verstoring want daggrafiek is beschadigd idd, maar de weekgrafiek ( lees langere termijn is er niet veel anders aan de hand. De onmiddellijke verdere daling van rente is daarmee uitgesteld niet per se gedraaid naar de verwachting dat het nu structureel hoger gaat. Zie ook een beetje het EUR/USD verhaal. We zien dat de daling daar is afgekapt middels een opwaartse correctie, beetje het zelfde verhaal als hier maar dan de andere kant op.

 3. wh.giesen says:

  Ok thnx voor jouw antwoord, ik zie dat op de daggrafiek nog een gap openstaat waar we nu met de kleine teen in zijn gegaan, dat zou tijdelijk voor steun kunnen zorgen schat ik. Voorlopig schat ik dus voor de langere termijn in zijwaarts/ hoger(herstellen op de daggrafiek).

  mvg

Geef een reactie