Tradeidee: Altice weer rijp voor klappen

Tradeidee: Altice weer rijp voor klappen

Altice kwam een tijdje geleden met cijfers en door een meer positieve outlook schoot het aandeel omhoog met 26,5% om vervolgens nog wat verder omhoog te kruipen. Een van de portefeuilles op onze site werd daardoor geraakt, maar dat zette wel Altice op ons gezamenlijke radarscherm. Nu de koers stabiliseert, kan de shortzijde weer aantrekkelijk zijn.

Cijfers Altice en pie in the sky

Als we naar de cijfers van Altice kijken, dan waren de resultaten gewoon zwak te noemen. Alleen Frankrijk verraste sommige analisten, maar tiptop was het nou ook niet want er waren aardig wat investeringen nodig om dit te bereiken. Verder zat de verbetering bij Frankrijk met name in wholesale, wat marge technisch wellicht niet het beste is. De koersreactie kwam puur tot stand door de outlook die het bedrijf gaf. Kijkende naar de cijfers, is er maar weinig reden om daarvan uit te gaan. De outlook is dus met name gestoeld op hoop. De cashflow in het vierde kwartaal van 2018 daalde met meer dan 9% (tov 4e kwartaal van 2017) terwijl de omzet maar met 1,7% daalde, wat dus naar mijn mening met name verklaard wordt door het feit dat Altice het tafelzilver heeft verkocht (en die is winstgevender dan de rest, vandaar dit effect). Het bedrijf heeft nog 28,8 miljard aan netto schulden, wat een leverage geeft waar de meeste banken de handdoek in de ring zouden gooien.  Alhoewel Altice niet veel hoeft te herfinancieren in 2020 (EUR 0,3 miljard), moet ze wel EUR 1,6 miljard en EUR 4,3 herfinancieren in 2020 en 2021. Of de kredietomgeving dan nog zo genereus is voor bedrijven zoals Altice, betwijfelen wij. Het bedrijf blijft dan ook een geldverbrander naar onze mening.

Het idee

Het bedrijf blijft dus een schuldenberg met vele zorgenkindjes en maar een paar lichtpuntjes. Als het economisch (lees ook obligatiemarkt) weer tegen gaat zitten, dan staat Altice boven aan de lijst met bedrijven die het loodje kunnen leggen. De effecten van de schulden en het niet behalen van de rooskleurige voorspellingen van/door Altice, gaan pas leven als de cijfers de verwachtingen niet waarmaken, wat dus één of meerdere kwartalen kan duren. Buiten de cijfers, is er dan alleen nog een verzuring van de high yield markt. Tijdens de december crash, droogde het volume in dat soort markten geheel op en begon er paniek uit te breken. De Fed (en daarna andere centrale banken) zijn toen de beurzen te hulp geschoten, met een koerseffect wat inmiddels duidelijk moge zijn. Maar dat is geweest en de pijn is al geleden. Voordat er meer centrale bank hulp aankomt, moet het eerst weer fout gaan. Tot die tijd kan Altice weer onder druk komen te staan en sub EUR 2 gaan. Met een dergelijke verwachting, is er in ieder geval geen Turbo nodig met een hoge hefboom (zie hieronder). Rendement van meer dan 40% moet mogelijk zijn als bovengenoemd verhaal voet aan de grond krijgt bij beleggers. Voor de beleggers die van mening zijn dat de targets van Altice haalbaar zijn, en of dat er M&A nieuws het aandeel nog hoger zal zetten, die zullen meer voelen voor de contraire positie.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Altice Turbo Short 3,40
Contraire visie
Goldman Sachs Altice Turbo Long 1,30

Geef een reactie