Terugblik en vooruitblik: Olie en AEX

Op 6 juni gaf ik in het artikel Ruwe Olie op zoek naar een bodem aan: hoog tijd om op koopjes uit te gaan. En dat bleek niet ver van de waarheid, want vanaf dat moment zetten olieprijzen een stijging van 17 procent gedurende meerdere weken in. Niet slecht!

In Een frisse zomerduik dat op 1 augustus verscheen, over de afkoeling zoekende indices, eindigde ik met: Samenvattend zouden we de Dow Jones en AEX idealiter … een fasebodem willen zien maken die met het langzamere dagelijkse voortschrijdende gemiddelde mag flirten maar niet meer dan dat …. Heel ironisch, doken daags na 1 augustus de Dow Jones Industrials, S&P futures en AEX onder hun “langzamere dagelijks voortschrijdende gemiddelde” (VG, 45-daags voor DJIA en S&P, 55-daags voor AEX). Nog een dag later kwam ook de S&P onder zijn 45-daags VG.

Met deze diepere duik zakten de Amerikaanse indices naar een zogeheten “halfprimaire cyclusbodem”. Dat is een stevige correctie halverwege de primaire cyclus van doorgaans 18-21 weken van dal tot dal. De in dit tijdsdeel van de cyclus optredende correcties halverwege kunnen 45-85% bedragen, waarvan acte.

Een basisregel in klassieke cyclusanalyse is dat als een markt eenmaal onder de bodem valt waar een cyclus begon, deze zal blijven dalen tot de laagste prijs bereikt is in het tijdsbestek voor de bodem.

De AEX begon zijn primaire cyclus 3 juni vanuit de bodem 534,49. Over de AEX gaf het artikel daarom aan: Blijft het doordalen na de negende week, dan kan het 55-daagse VG langer getest worden zonder dat dat … gevaarlijk hoeft te zijn zolang het maar boven 534,49 blijft. De AEX brak 2 augustus door het 45-daags VG en 14-15 augustus door 534,49. Het was in de 10e week, ongeveer halverwege de primaire cyclus die doorgaans 22 +/- 5 weken duurt.

AEX daily tot 03092019 intraday

AEX op dagbasis tot intraday 3 september 2019. Na de PB van 534,49 van 3 juni viel de AEX tot 528,68 op 15 augustus (1/2-PB op grafiek.)

Als de AEX zich aan de bovengenoemde basisregel houdt, zal de beurs tot 4-14 weken na de week van 2 september vermoedelijk niet meer boven de 575,15 van 25 juli komen. Stijgingen zouden dan van correctieve aard blijken, aanleiding om te verkopen of short te gaan – tot de bodem, doorgaans zo’n 22 weken na begindatum. Maar afwijkingen van 5 weken eerder of later zijn ook mogelijk.

Op het moment dat dit geschreven wordt ondervindt de AEX weerstand van zijn langzamere 55-daagse VG (nu 560,28). Hun langzamere dagelijkse gemiddelde is voor de Amerikaanse indices momenteel ook weerstand. Als u handelaar of actieve belegger bent, kan dit uw vertrekpunt voor de opzet voor een Trade zijn, met een stoploss naar uw eigen risicobereidheid.

Behoefte aan meer informatie over Market Timing? Stuur een email naar: info@tradeidee.nl

Geef een reactie