Tegenstelde krachten

  • Euforie gedempt
  • Expiratie in volle gang
  • RORO
  • Lagere top gezet

Euforie gedempt

Zoals vorige week beschreven, heeft Powell naar verwachting een genuanceerder beeld over het verwachte economische herstel geschetst. Dat betekende voor het inmiddels ingeprijsde V-shape herstel een koude douche. Volgt er meer? Want de FED voorzitter staat hier niet alleen in. Ook de ECB en het IMF hebben een zeer moeizaam herstel voor ogen. Het onderstaande plaatje schetst de verwachtingen van de OECD. Daarin zien we dat wanneer we van één Corona golf uitgaan, het veel te vroeg is om snel op een volledig herstelde wereldeconomie te rekenen. Dat zou pas in Q4 2021 aan de orde kunnen zijn. Bij een tweede golf is dat in ieder geval nog een jaar later op zijn best. Als je er van uit gaat dat de aandelenmarkten 6 tot 9 maanden vooruitkijken lopen we dus al behoorlijk op de muziek vooruit. En dan gaan we nog van een volledig herstel uit. 

Ook wij vinden dit een meer realistisch scenario en houden er rekening mee dat het komende cijferseizoen evenals ook de macro economische cijfers per saldo zullen tegenvallen. Maak je borst maar nat voor de winstwaarschuwingen of afschrijvingen waar vele bedrijven mee zullen komen. En er speelt nog meer!

Expiratie in volle gang

Vorige week stond de put /call ratio wel erg laag, zo signaleerden wij. Dat spreekt van een overenthousiast sentiment en zegt dat de markt rijp is voor een koersterugval. Die koersval kwam en inmiddels is die verhouding wel ietsje anders geworden. We stonden toen op 1,07 waar nu een ratio van 1,89 genoteerd wordt. Zo is de euforie in kracht afgenomen en is de druk er voor de kortere termijn eventjes af. Maar het is nog niet klaar.

Want, deze 4-voudige expiratie vindt pas vrijdag 19 juni as. plaats. Het voorsorteren hierop is druk aan de gang want de marktparticipanten zullen niet wachten niet tot het laatste moment met het afronden of doorrollen van de openstaande contracten. De recente les op de oliemarkten staat vers in het geheugen en dus is het expiratiespel al vol op de wagen.

Het wordt nog spannend aan welke kant van de 3000 de expiratie van de S&P500 zal uitvallen. De afgelopen dagen dansen we er vrolijk omheen zonder zoden aan de dijk te zetten. Wederom met behulp van de bekende sprekers Powell en Trump die maandag jl. een duit in het zakje deden.

RORO

Zo brengt dit alles ons RORO, oftewel “risk on” of “risk off”, samengaand met veel volatiliteit. Soms is het van dag tot dag anders namelijk.

“Risk on” dagen zijn vooral gevolg van het optimisme uit het kamp van beleggers die geloven in een V-shape herstel. In die gedachte zullen de beleidsmakers alles, maar dan ook alles, er aan doen om de boel hoog te houden. Denk hierbij ook aan het bagatelliseren van een eventuele (inmiddels redelijk realistisch lijkende) tweede golf, de discutabele “meevallende” economische data en natuurlijk de aanhoudende grenzeloze kapitaalinjecties van de overheden en centrale banken. Dit alles fungeert voor de optimisten als een put-optie en maakt dat TINA favoriet is. Beleggers verwachten dat de beleidsmakers hen beschermen tegen koersdalingen. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen. Ze hebben immers ook geen ongelijk gehad de afgelopen maanden (en jaren). Voor hen geldt: “Buy the Dip, the only way is up.”

“Risk off” dagen worden ingegeven door de groep die zichzelf kritisch realist noemt en door anderen zwartkijker of pessimist wordt genoemd. Deze volgen eerder de rode of paarse lijn in het eerder getoonde GDP plaatje. Grote schade aan de wereldeconomie en een eventuele opleving van het “coronavirus” worden door hen als actueel en zeker niet passe gezien. Het credo hier is: “We hebben hoogtevrees… en dat hadden we vorige maand ook al maar dan op lagere niveaus.”

Daarnaast zijn er vele andere zaken die door optimisten worden genegeerd die zij wel belangrijk achten. Biden for President? Hoeveel konijnen tovert “The Don” nog tot november uit z’n hoge hoed? Xi! Wie? Ja die. O ja die ja. Dichter bij huis moet Europa het ook nog steeds definitief eens worden over het steunpakket en ja, ook de Brexit staat nog op de agenda. Dat loopt alles behalve soepel en is ook een keuze uit twee kwaden. Deze groep heeft meer oog voor de risico’s die een instabiele toekomst in de dikke mist die de komende kwartalen voor ons ligt met zich mee brengt.

Lagere top gezet

Ja dat wel, maar dan? De extremen van vorige week, die onder invloed van bovenstaande werden verlaten, hebben de grens gedefinieerd van het meest recent acceptabel geachte niveau voor de AEX. Het niveau waar op het duur werd zeg maar. Komt niet vaak voor de laatste tijd maar daar was het wel aan de orde. Dat hebben we natuurlijk eerder gezien. In februari natuurlijk waarna er even geen houden meer aan was. Vervolgens in april. Ook toen werd er heel scherp gedaald. Dat was echter heel kort beleefd waarna we de spurt naar de meest recente top zijn gestart. De aanleidingen daargelaten, stijgen we door tot aan de aanstaande expiratie.

Na de lagere top ten opzichte van die van februari gerealiseerd te hebben ging het snel. Dat is een eerste goeie stap om het tij te doen keren. Nu is het zaak dat koersen er ook onder blijven noteren. Als je tot de “Risk off”groep behoort uiteraard. Dat moeten we de komende dagen zien. Nu geldt dat zolang de koersen onder de top van vorige week noteren ( zeg 575 voor het gemak) een hernieuwde aanval op koersen bij 530 waarschijnlijk is. Wanneer dat het zou begeven is de meest recente top er een van grote betekenis geworden. We spreken dan van een lagere high en een lagere low, jawel, de kenmerken van een downtrend(je). We gaan eens kijken hoe we deze week met de grote belangen doorkomen. Net als dat de draai van maart belangrijk was voor het verloop in Q2 vormt deze expiratie het uitgangspunt voor de komende zomer

AEX DagGrafiek

Geef een reactie