Sypies Safe Havens

We zitten midden in het cijferseizoen en eerlijk is eerlijk de bedrijvencijfers zijn goed te noemen. Vooral DSM liet gisteren zien dat het in staat is zowel de winst als de omzet te verhogen. De producent van voedingsingrediënten, vitamines en specialistische materialen had zelf valutaire meewind. Een echte Green Shoot dus. Maar waarom staat die AEX dan niet op het hoogste punt van het jaar? Dit is gedeeltelijk te verklaren door het dividend dat binnen de AEX niet wordt geherinvesteerd* en anderzijds door de hogere euro. Deze is vanaf 1 januari met meer dan 10% gestegen ten opzichte van de dollar .

Door de chaos in het Witte Huis en de sterkere macro-cijfers uit Europa is de rente in Euroland verder  oplopen. Dit zorgt ervoor dat het aanhouden van euro’s interessanter aan het worden is. We hebben dit fenomeen eerder gezien. Weliswaar nog geen reden voor een feestje, maar de kop is eraf. Het is helemaal bijzonder, omdat vorig jaar nog volop werd gespeculeerd over pariteit (niet door mij overigens). Tevens zorgt een lagere dollar “automatisch” voor hogere olie- en grondstoffenprijzen.

Het gaat dus een stuk beter met de economie en je zou zelfs kunnen zeggen dat de gratis geld machine puik werk heeft geleverd. Een zeer groot toekomstig probleem blijft echter de lage inflatie en dus deze lage rente. Niet iedereen kan of wil zijn of haar geld namelijk in de beurs beleggen. Nu is er de afgelopen weken nog een extra uitdaging de markten ingeslopen en dit is de “hoge” euro. Het is eigenlijk wachten op bedrijven zoals Akzo of DSM om hier over te berichten. Het is uiteraard mogelijk voor deze bedrijven om valuta risico’s te hedgen, dit zal echter geld kosten. Ik verwoordde het gisteren als volgt op Twitter: Voor de duidelijkheid de goede kwartaalcijfers hebben betrekking op het verleden en de AEX kijkt naar de toekomst. Staar je dus niet blind, belegger! Ik bedoel hiermee dat vooral de Nederlandse bedrijven valutaire meewind hebben gehad de afgelopen jaren en dat deze vlieger nu dus niet meer op gaat.

Euro opwaarts uit zijwaartse trend gebroken

Euro/Dollar WeekGrafiek

Nu is het uiteraard goed mogelijk dat de euro door wat voor reden dan ook weer onder druk zal komen te staan. Op dit het moment is er echter weinig dat hierop wijst. Hierboven een grafiek die een duidelijk lange termijn uitbraak laat zien.

Volatiliteit op laagste punt ooit 

Steeds meer goeroes en analisten schrijven over de VIX, niet iedereen begrijpt hem even goed, maar hij staat in de schijnwerpers. Ik wil er graag nog twee safe havens aan toe voegen, die bij elkaar Sypies Safe Havens vormen. Het gaat hier om de Yen en Goud & Zilver.

USDJPY:

De Yen is historisch gezien een plek om te schuilen als het keihard gaat regenen op de beurs. Zo steeg de Yen in 2007-2008 met 30 procent ten opzichte van de dollar. Ongeveer de helft van de crash van toen.

Zilver en Goud 

Zowel Zilver als Goud waren niet bulletproof in het oog van storm van de kredietcrisis. Het moment dat de centrale banken de gratis geld machines aanzetten, schoten zij echter allebei omhoog. Dat is nu ook een scenario, dat ik voor ogen heb. Het lijkt er namelijk op dat de centrale banken denken dat ze het gouden ei in handen hebben. Dit gouden ei kunnen ze gewoon blijven inzetten wanneer het economisch even tegen zit. Dat er naast de duurdere euro nog een aantal andere zaken spelen die boven de markt hangen, hoef ik jullie niet te vertellen. De situatie met Noord-Korea is uiteraard net zo verontrustend.

Nu zijn deze safe havens uiteraard uit het verleden en kan niemand in de toekomst kijken. Het is denk ik wel belangrijk deze drie op je netvlies te hebben VIX, YEN en Goud en Zilver mocht je ze een keer nodig hebben.

*De AEX met het dividend geherinvesteerd staat net als de Amerikaanse beurzen op een ALL-time high

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Sypies Safe Havens”

  1. Fred Weites says:

    het is al bijna half augustus en de slogan “Go away in may and remember..” biedt ons dit jaar geen houvast. Ik wil rustig stellen dat het saaier is dan ooit.
    De volatiliteit van de aex staat nog steeds erg laag en de VIX (volatiliteitsindex, ook wel gezien als de angstbarometer) daalde deze week zelfs naar 9.
    Dit is een niveau die we in jaren niet gezien hebben.
    De Dow Jones sloot gisteren zelfs op een stand van 22092 punten, voor de 2e dag op rij een nieuw record. Wat houdt de beurzen dan zo hoog? Het lijkt een beetje kunstmatig; men wil alleen de mooie dingen zien, zoals de lage rente, mooie bedrijfscijfers en de fundamenteel goede vooruitzichten.
    Maar als ik iets beter kijk hangt er spanning boven de markt, ontstaan uit politieke onrust, terreur dreiging, een rente verhoging of Trump, die zijn afspraken nog steeds niet nakomt. Zo is het nog steeds denkbaar dat deze spanning zich vertaald in een correctie, die ons misschien wel naar een aex van 495 brengt!
    Het 1e half jaar van 2017 is al weer voorbij en veel bedrijven hebben inmiddels hun cijfers gepresenteerd. Op voorhand werden de cijfers beter dan verwacht ontvangen maar feitelijk zaten ze dus al in de koers verwerkt. Toch zijn de koersen erop gestegen. Dit vraagt toch om een correctie? En hoe zou het met de Amerikaanse kiezer zijn, die niet meer geloofd in Trump en zijn “veel geschreeuw en weinig wol” praatjes moe wordt?
    En wat nu als die kiezer ook een belegger is?
    Wat als het Obamacare niet van tafel gaat, wat als de muur bij de grens met Mexico niet doorgaat, of wat als de beloofde investeringen in utiliteits- woning- en wegen bouw niet doorgaan? De schulden zijn inmiddels torenhoog! Zo hoog dat de bodem van de schatkist opnieuw in zicht komt. Er wordt nu al gezegd dat de lonen van de ambtenaren in september niet meer betaald kunnen worden.
    Wat nu als die ambtenaar ook een belegger is?
    Voor 1 oktober moet het Amerikaanse congres de nieuwe begrotingsvoorstellen op tafel hebben. Wanneer die begroting niet sluitend is en dus niet goedgekeurd gaat worden zal dat vermoedelijk ten koste gaan van de belasting betaler, terwijl diezelfde belastingbetaler dit jaar een worst van belastinghervormingen is voorgehouden.
    Wat nu als die belastingbetaler ook een belegger is?
    Al deze voorbeelden zijn voor mij voldoende redenen om toch eens anders naar de beurs te kijken en ernstig met een correctie rekening te gaan houden en mijn posities kritisch onder de loep te leggen of te beschermen. En is een correctie erg? Nee hoor, het is zelfs goed. Want al beleggen we nog zo gezond, een portie patat met een klodder vette mayo moet toch ook af en toe kunnen! En dat zet ons zelfs weer even met beide benen op de weegschaal.
    “.. come back in september!” Dit vervolg van de slogan had u nog van me tegoed. Kom op tijd terug.
    Niemand heeft een glazen bol en al lijkt het er na het slot van gisteren op dat de aex het opnieuw hogerop gaat zoeken, hogerop kan deze keer wel eens een valkuil worden.

Laat een reactie achter