Succesvol Prosus fors ondergewaardeerd

Het succes van Prosus heeft alles te maken met het succes van de Chinese sociale media- en internetgigant Tencent, het grootste bedrijf van Azië. In 2001 kocht Naspers hierin voor 32 miljoen dollar een belang van 46,5 procent. Tegenwoordig bezit (inmiddels) Prosus nog 31 procent van de aandelen, die nu ruwweg 186,5 miljard euro waard zijn. Dat betekent dat er sprake is van een flinke onderwaardering want Prosus zelf is op de beurs om en nabij 153 miljard euro waard. En dan krijg je alle andere belangen, er dat zijn er meer dan 75, er ook nog eens gratis bij.

Door de coronapandemie heeft de gaming-industrie een enorme groei meegemaakt. Gamen en E-sports zijn voor veel mensen een ideale manier om even afstand te nemen van de sombere gang van zaken in de echte wereld als gevolg van de pandemie. De verwachting is dat de groei van deze sector verder zal gaan, ook als de pandemie overwonnen is. Voor beleggers is het dus een belangrijke sector om in te beleggen

Tencent (en daarmee Prosus) is daarvoor een goede kandidaat. Het is immers het grootste online gaming bedrijf ter wereld en niet alleen met eigen spellen. Tencent is ook eigenaar van het Amerikaanse Riot Games, het bedrijf achter League of Legends. Bovendien bezit Tencent 40 procent van Epic Games, de maker van het zeer populaire Fortnite, en heeft het een belang in Activision Blizzard. Games zijn goed voor ruim 30 procent van de omzet bij Tencent en voor 40 procent van het operationeel resultaat. Het is daarmee de belangrijkste activiteit van Tencent.

Helaas kan Tencent de laatste tijd op meer aandacht van de Amerikaanse regering rekenen. Het Witte Huis is van mening dat via de applicaties van Tencent er privacygegevens van Amerikaanse burgers naar China verdwijnen. De markt verwachtte in eerste instantie dat dit zowel voor de chat-app WeChat zou gelden als voor de online spellen, maar later bleek dat de Amerikaanse overheid (gelukkig) alleen WeChat wil verbieden. Inmiddels heeft een Amerikaanse rechter dit verbod verboden. Echter hier is de Amerikaanse overheid vervolgens weer tegen in beroep gegaan. De uitkomst is daarmee ongewis en dat heeft gevolgen voor de aandelenkoers van Tencent en daarmee ook voor die van Prosus. Al zorgt de onderwaardering van het belang van Prosus in Tencent er wel voor dat een koersdaling van Tencent slechts beperkt doorwerkt in het aandeel Prosus. Bovendien is Prosus, zoals hierboven aangegeven, veel meer dan alleen een belang in Tencent.

De durfinvesteerder houdt zoals gezegd nog eens meer dan 75 andere belangen aan. De meeste zijn gedaan in opkomende economieën als India, Brazilië en Rusland.

Prosus is beter gepositioneerd dan veel vooral Westers georiënteerde bedrijven. Vanwege de, met name, sterke exposure naar Azië kan Prosus profiteren van een gemiddeld jongere beroepsbevolking, lagere schuldposities bij individuen en overheden en sneller groeiende markten. Bovendien lijken de Aziatische landen inmiddels de pandemie achter zich gelaten te hebben.

Onlangs publiceerde Prosus de halfjaarcijfers. Prosus werk namelijk met een gebroken boekjaar. Het mag niet heel verwonderlijk zijn dat de omzet bij zowel maaltijdbezorging als online retail sterk groeide. Nu was dat in het vorige kwartaal ook al het geval, maar toen vielen de marges tegen die daarop werden gerealiseerd. Belangrijk om te zien is dat de e-commerce-activiteiten winstgevender zijn geworden aangezien Prosus door veel beleggers toch vooral wordt gezien als een investering in Tencent, en dan ook nog eens met korting. Het segment maaltijdbezorging liet bijvoorbeeld een omzetgroei zien van 141 procent. Samen met de hogere bijdrage die Tencent leverde aan het resultaat steeg de nettowinst met 29 procent naar 2,2 miljard dollar.

Tijdens de presentatie van de voorlopige resultaten had Prosus al aangegeven dat de stijging van de nettowinst binnen een bandbreedte van 23,8-30,5 procent zou uitkomen. Nu is dat een nogal brede range, dus het was een positieve verrassing dat het werkelijke cijfer aan de bovenkant van de

verwachting uitkwam. Door scherp op de kosten te sturen en een dividenduitkering van Tencent te ontvangen steeg de vrije kasstroom fors van 14 tot 370 miljoen dollar.

Onlangs startte ook het al eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma. Het zal voor een bodem onder de koers van het aandeel zorgen, al hebben beleggers toch al weinig te klagen dit jaar getuige de koersstijging van bijna 40 procent sinds 1 januari. Toch blijft het aandeel naar mijn mening interessant binnen een goed gespreide portefeuille. Maandelijks maken meer dan 1,5 miljard mensen gebruik van iets waar Prosus in heeft geïnvesteerd. Prosus zit in alle belangrijke trends van dit moment; gaming, fintech, e-commerce, online marktplaatsen en maaltijdbezorging. Daarbij zullen steeds meer beleggers oog krijgen voor de forse onderwaardering waartegen Prosus genoteerd staat.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Prosus in portefeuille.

Geef een reactie