Steltlopen

De belangrijke beursindices in de VS stijgen wel, maar worden gedragen door een beperkt aantal zwaargewichten. Hierdoor is er wel een V-vormig herstel op de Amerikaanse aandelenbeurzen waarneembaar, maar vooralsnog niet in de economie. Beleggers moeten daarom goed opletten: er zijn serieuze waarschuwingssignalen dat de draagkracht van de koersstijgingen afneemt. Ten slotte signaleren wij de eerste aandelen die in een mogelijke ”blow-off” fase zitten.

Zwaarwegende pijlers

Afgelopen maandag reageerden beleggers enthousiast op het nieuws dat de Amerikaanse medische toezichthouder FDA op aanwijzing van president Donald Trump de toediening van genezend bloedplasma versneld heeft goedgekeurd. Laten we hopen dat de aanpak van Covid-19 geen speelbal wordt verkiezingsretoriek en er daadwerkelijk, naast medicijnen, snel een goed werkend vaccin komt. Maar dit is geen gegeven en de meningen over de snelheid waarmee de coronapandemie aangepakt kan worden blijven verdeeld.

Hoewel ook aandelen die baat hebben bij de heropening van de economie mee profiteren van recente versoepelingen van coronamaatregelen, blijft de aandacht vooral uitgaan naar de bekende namen uit de Amerikaanse techsector (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Netflix en Nvidia) en de steeds grotere invloed die zij hebben op de totale ontwikkeling van de aandelenmarkt. In een eerdere bijdrage hebben wij dit uitgebreid toegelicht. Met name Apple en Tesla zijn lekker doorgetrokken na aankondigingen van over zogenoemde “stock splits”. Over Apple hebben we het vorige week gehad maar Tesla ook blijft een fenomeen.

We kwamen onderstaand plaatje over de auto-industrie tegen. Het geeft aan wat de autobedrijven per seconde aan omzet boeken Bovenaan zie je Volkswagen met een omzet van ruim 9.200 dollar per seconde, op plaats negentien Tesla met iets minder dan 800 dollar omzet per seconde.

Wij kunnen momenteel niet rationaliseren waarom de koers-winstverhouding van Tesla boven de 1000 noteert en de beurswaarde liefst 375 miljard dollar bedraagt. Of rijdt de hele wereld straks in een Tesla? Dat laatste lijkt ons onwaarschijnlijk! Vanuit technische optiek signaleren wij ook een bekend fenomeen en lichten dat toe in de laatste alinea.

V-vorm op Amerikaanse beurs, maar niet in de economie

Tesla behoort tot de meer extreme fenomenen op de beurs, maar ook als je naar het bredere plaatje kijkt, is sprake van een scherpe tweedeling tussen de economische ontwikkeling en een beperkt aantal aandelen dat het beursbeeld bepaalt. Hoe je het ook wendt of keert, het economische beeld in de VS (en Europa) is nog allesbehalve florissant. De Amerikaanse economie is ongekend hard gekrompen in het tweede kwartaal van dit jaar, de werkloosheid ligt nog altijd boven de 10 procent van de beroepsbevolking en Amerika worstelt nog flink met het onder controle krijgen van de coronapandemie. We bevinden ons midden in een diepe recessie en toch bloeien de Amerikaanse beursindices alsof het lente is.

Maar zoals eerder aangegeven geldt dat zeker niet voor alle aandelen. Door de samenstelling en weging van bepaalde indices krijg je een vertekend beeld. Denk maar eens na over de bedrijven die het nu heel goed doen. Ze profiteren zelfs van de algehele zwakte in de economie. Mensen winkelen op Amazon omdat ze niet de deur uit willen. Ze werken thuis en maken meer gebruik van computers en andere vormen van technologie. Mensen kijken Netflix omdat ze thuisblijven en bioscopen zijn gesloten. Ondertussen worden kleine ondernemingen en andere bedrijven die onder de pandemie lijden gedecimeerd. Bovendien hebben veel kleine bedrijven nagenoeg geen mogelijkheid om de obligatiemarkt aan te boren als financieringsbron, terwijl het ook lastig voor ze is om bankfinanciering te krijgen. De kunstmatig lage rentetarieven die financiële markten ondersteunen, zijn daarom vooral in het voordeel van grote bedrijven met een beursnotering. Dat verklaart voor een groot deel dat de aandelenmarkt volledig gescheiden is van de reële economie.

Ten slotte zie je dat de samenstelling van beursindices regelmatig wordt gewijzigd. Deze week werd bekend dat oliegigant ExxonMobil uit de Dow Jones-index gaat. Daarmee verdwijnt een zwak presterend aandeel uit deze bekende index, terwijl er winnaars bijkomen…en we dus vooral winnaars blijven zien.

Serieuze waarschuwingssignalen voor aandelen

Die zijn er wel degelijk, want al het bovenstaande zorgt er wel voor dat veel marktvolgers geloven dat de economie sterker is dan de werkelijkheid weerspiegelt. Er zijn namelijk genoeg tekenen dat de economie op de lange termijn zal blijven worstelen. We hebben zojuist één van de slechtste kwartalen ooit gezien op het gebied van wereldwijde economische groei. In de VS zijn achterstallige vorderingen op hypotheken nog nooit zo hoog geweest. Ondertussen worden bedrijven gesloten en staan ​​de faillissementen op het hoogste punt in 10 jaar. Amerikanen zijn miljarden aan achterstallige huur verschuldigd. Er is een toenemend aantal zombiebedrijven met overmatige schuldenlast. En ten slotte wacht er een tsunami van wanbetalingen en faillissementen. Oftewel de tweede ronde effecten.

Ondanks de mooie krantenkoppen verschijnen ook de eerste objectieve waarschuwingssignalen. Voor een verdere stijging is het belangrijk dat er meer stijgers dan dalers zijn. Of op zijn minst in tandem lopen. En je voelt hem al aankomen. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien dat de recente stijgingen niet meer breed gedragen worden. Dit is een niet te onderschatten contrair signaal. De groene lijn vertegenwoordigd de S&P 500 in absolute getallen. De rode advance/decline ratio geeft aan of er meer aandelen stijgen of meer dalen. Het moge duidelijk zijn dat we momenteel meer dalende aandelen hebben, terwijl de index zelf stijgt. Dit heeft in verleden regelmatig tot een (tijdelijke) top geleidt.

La La Tesla

Aan het einde van de eerste alinea gaven wij al aan dat de huidige koers van Tesla nagenoeg niet meer fundamenteel of rationeel is uit te leggen. Tenzij de hele wereld straks in een Tesla rijdt. Maar er zijn in het verleden wel vaker van dit soort irrationele bewegingen geweest wat leidde tot een zogenaamde “blow off” fase of zogenaamde “sugar high”.

Tot begin deze week was er niemand die door het kopen van een aandeel Tesla verlies had geleden. Dat heb je als je record na record noteert. De vraag is dan ook wat deze blije beleggers zullen doen wanneer zij wel met een verlies positie geconfronteerd worden. De aanleiding van de stijging is al tijden niet fundamenteel te staven en technisch kun je hoogstens een stop onder de vorige bodem zetten. Dat is dan wel zo’n $600 lager dan nu. Dit is één van de belangrijkste pijlers van de huidige records geweest. De stijging die dit aandeel aan de de indexwaarde heeft toegevoegd sinds begin juni is natuurlijk ongekend. Kun je dan nog een keer zoiets verwachten? Ja dus, want Apple is niet heel veel anders qua koersverloop. Gek genoeg is de gekkigheid de wereld niet uit. Gelukkig maar.

Inmiddels kunnen we wel stellen dat het momentum dat deze stijging rechtvaardigde kleerscheuren heeft opgelopen.De afgelopen dagen is er geen animo om voor nieuw record te betalen. Wanneer dit leidt tot verveling en daarmee winstnemingen zal het effect daarvan zijn weerslag op de algehele markt hebben. Net als dat het geval is geweest in positieve zin, geldt dat ook omgekeerd in negatieve zin.

De reversal bar die deze week gemaakt kan worden is hierbij een teken aan de wand dat het in eens klaar kan zijn met de pret. Een stijging is uiteindelijk gebaseerd op elkaar opvolgende kopers die steeds meer willen betalen. Wanneer is de laatste koper geweest? Dat weten we zodra deze week afgesloten wordt onder de koers van $2049. In dat geval is de korte termijn top compleet met handvat en stop loss en zal het verkopers lokken en kopers tarten. Callen we hier nou de top van Tesla? Het moet niet heel veel gekker worden.

Dit artikel is geschreven door Michael Nabarro en Gökhan Erem

Geef een reactie