S&P500: Zoeken

Na de doorbraak vorige week van de horizontale weerstand op recordniveaus wist de S&P500 zich gisteren redelijk te stabiliseren op deze hogere niveaus. Vandaag start de zoektocht naar de volgende PR.

Zoals opgemerkt wist de S&P500 bij de start van de nieuwe handelsweek de recent verworven winst goed vast te houden. Door de horizontale beweging van de index is de RSI echter stevig afgekoeld. Nu stelt een stelregel uit de Dikke Nikken dat als de indicator harder daalt dan de index dat je dan niet in de richting van de indicator moet zitten.

Met de euforie van vorige week is tevens een duidelijk OB notering zichtbaar in onderstaande grafiek. Met de hiervoor aangehaalde snelle afkoeling in de RSI van maandag zijn de bouwstenen gelegd voor een te vormen PR. Op 2930 staat een horizontale lijn getrokken.

Zolang de index boven deze lijn noteert, en de verwachting luidt dat zei dit vandaag zal blijven doen, is de zoektocht valide. Het niveau van 2930 is tevens van belang omdat op dit niveau de eerste reactielijn van de stijging vanaf 12 juni loopt.

S&P500 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse S&P500 25 juni 2019 30 MinutenGrafiek

In de dag-grafiek zit een klein addertje onder het gras. Deze zit verstopt in het verloop van de RSI. De ingetekende cirkel duidt het gegeven dat de indicator nog niet tot boven OB is geklommen. Zoals bekend is dit altijd een waarschuwingssignaal.

In de kleinste grafiek zal dus inderdaad een PR moeten ontstaan met (fors) hogere ijkpunten om dit vuiltje in de dag-grafiek weg te werken. Voor de volledigheid van de DD daarom de opmerking dat de tweede reactielijn van de voorafgaande stijging vanaf 12 juni rond 2919 noteert.

S&P500 DagGrafiek

Technische Analyse S&P500 25 juni 2019 DagGrafiek

Het lijkt of het grotere plan vanuit de weekgrafiek regeert. Daar zijn de VG’s namelijk positief gestemd.

Als dat zo is heeft de korte en middellange termijn handel dus niets meer te vertellen en moet het wel goedkomen met die zoektocht naar de volgende PR. Wordt Vervolgd!

S&P500 WeekGrafiek

Technische Analyse S&P500 25 juni 2019 WeekGrafiek

Lees ook DailyDosis AEX en DailyDosis EUR/USD.

8 reacties op “S&P500: Zoeken”

 1. floriaantje says:

  Waarde Geert-Jan,
  Vorige week heeft de S&P500 een [unchartered] ATH gezet rond 2960.
  Geldt dit ijkpunt nu als weerstand (?)
  Thks.,
  MVG.,
  Bert

 2. wh.giesen says:

  Indien die 2930 het niet houdt, zal de RSI OS raken en kan er van een PR geen sprake meer zijn op dit timeframe neem ik aan.

  mvg

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Bert,
  Dat is correct.

  Waarde Giesen,
  De mogelijkheid van een PR vervalt slechts bij een koers onder de slotstand halfuur van 19 juni… waar de eerste cirkel staat getekend.

  GRS Geert-Jan

 4. wh.giesen says:

  Confused momenteel met dit antwoord, ik heb altijd begrepen in dien de RSI OS is dat op dat timeframe geen PR gemaakt kan worden. Stof tot nadenken dus.

  mvg

 5. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Giesen,
  Geen reden tot verwarring… wat u stelt is juist… maar dat was niet uwen vraag… uw vraag was of de RSI bij 2930 OS zou zijn…dat weet ik niet…
  GRS Geert-Jan

 6. wh.giesen says:

  Ok dank voor uw snelle reactie, ik zag de RSI al de OS lijn aantikken, vandaar dat ik stelde indien de 2930 het niet zou houden dat de RSI dan hoogstwaarschijnlijk OS zou gaan.

  mvg

 7. wh.giesen says:

  Inmiddels is de RSI OS, dus hooguit op zoek naar een lagere top op dit timeframe.

  mvg

 8. floriaantje says:

  Inderdaad, beste WH, “anticiperen op een ‘rate cut’ deed Powell ‘reageren’ met het tegenovergestelde.
  GJ’s “saai dagje” eindigt in tegenstelling tot ‘boring’.
  MVG.,
  Bert

Laat een reactie achter