S&P500: Omvallen

De focus lag op een test van de zone 2090. Het laagste punt van gisteren is in deze dan ook een ware streling voor het oog. Vraag is nu of de S&P500 al genoeg is afgekoeld om de opwaartse beweging voort te zetten. Net als eerder deze week zijn er gerede twijfels over deze mogelijkheid.

SP-IntraDagGrafiek

SP-IntraDagGrafiek

Op basis van het schuren tegen de bovenkant van het trendkanaal moest rekening worden gehouden met zwakte. In de tussenliggende twee sessies sinds het verschijnen van de laatste column heeft de S&P500 inderdaad wat onder druk gelegen en is het afgegeven eerste ijkpunt op 2090 bereikt. In onderstaande grafiek is een tweede trendkanaal ingetekend. Met het aantikken van het richtpunt is de graadmeter door de steunlijn van dit kanaal gevallen. De verwachting luidt nu dat de oude steunlijn van dit tweede kanaal als weerstand gaat fungeren en dat de S&P500 zich kan richten op de steunlijn van het grotere kanaal waarin zij sinds midden vorige maand fluctueert. Dit impliceert verdere verkoopdruk.

Met deze visie is antwoord gegeven op de vraag of de index al in staat is om door te stijgen. De steunlijn van het kanaal fluctueert grofweg rond 2080. Let wel, met het verloop van tijd klimt deze lijn naar hogere niveaus. De neergelegde visie past echter wel in de aan het begin van deze week ingenomen stelling dat de graadmeter op korte termijn terugzakt naar 2064 en lager. Een daling tot aan 2080 impliceert immers dat deze week geen enkele vooruitgang is geboekt ten opzichte van de slotstand van vorige week. Waarvan Akte!

SP-DagGrafiek

SP-DagGrafiek

SP-WeekGrafiek

SP-WeekGrafiek

Ook gepubliceerd op GSMarkets.nl  logo-goldman-sachs-v3