S&P500: Omhoog, Omlaag, Afwisseling

Stiigingsdag en dalingsdag wisselen elkaar momenteel netjes af in de S&P500. Na de Bouncie Bounce(je) van gisteren vandaag daarom weer een daling.

De gedachte gaat nog steeds uit naar het aantikken van de zone 2345. De reden voor deze gedachte vloeit voort uit het feit dat de stijging van gisteren slechts gezien mocht worden als de terugtest op de doorbroken steunlijn in de daggrafiek en als het oplopen naar de MA-wolk in onderstaande grafiek.

Interessant en een steuntje in de rug voor de visie 2345 is het feit dat de future nu al twee keer (=lees maandag en dinsdag) in de buurt is geweest van het ijkpunt. Zoals bekend is 2345 gebaseerd op de bodem van december 2018.

Vandaag gaat met name de aandacht uit naar de RSI in onderstaande grafiek. De kans is groot dat de indicator vandaag niet onder OS duikt. Lukt het de RSI om boven OS te blijven, dan is dat een aanwijzing dat de recente verkoopdruk aan het opdrogen is.

In de komende dagen kan de S&P500 dan wederom terugklimmen naar de MA-wolk waarbij deze onder druk kan komen te staan. Voor nu echter eerst weer een rondje lager.

S&P500 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse S&P500 18 maart 2020 30 MinutenGrafiek

S&P500 DagGrafiek

11 reacties op “S&P500: Omhoog, Omlaag, Afwisseling”

 1. Hey GJN, is Gökhan bezig met USD verduidelijking ?? EURUSD=$1,0850…. 😉

 2. leo says:

  Ik ben een groot bewonderaar van GJ; de wijze waarop hij een ‘TA-totaalpakket’ ontwikkeld heeft waar hij zich door weer en wind aan vast houdt en in de meeste gevallen met financieel succes. En toch denk ik dat we ons in de huidige markten niet meer op TA kunnen baseren, althans niet in voorspellende zin.
  Ik had vannacht een heel vervelende droom en werd badend in het zweet wakker. De hele wereld was in paniek. Overheden en centrale banken smijten met geld. Overheden met als gevolg dat overheidsschulden tot in het ondenkbare opgeblazen worden en de centrale banken door de geldpers te laten draaien met zo’n adembenemende intensiteit dat er niemand meer is die denkt dat zoiets ongestraft kan aflopen. En wat is het maximaal haalbare resultaat van beider inspanningen: de status quo van het huidige financiële systeem wordt voor korte tijd op de been gehouden. Door presidenten en andere politici wordt het voorkomen van een vernietigende vastloper als een geweldige prestatie beoordeeld. Echter, de wraak van de toekomstige realiteit zal zuur zijn. De vette laag welvaartsvernis zal pijnlijk van onze oververhitte economieën afgebrand worden. En het is een héle dikke laag, dus het gaat verschrikkelijk pijn doen! Het verwijderen ervan zal dan ook diepgaande consequenties hebben voor ons welvaartsniveau en onze groeiverslaafdheid. Diep in de schulden stekende bedrijven zullen keihard failliet gaan. De werkloosheid zal sterk en langdurig toenemen. Overheden zullen niet meer tegen negatieve rentes op de kapitaalmarkt hun geld kunnen lenen en overheidstekorten zullen onbeheersbaar worden. Pensioenfondsen zullen de uitkeringen met zeer forse percentages moeten verminderen. De koopkracht duikelt als gevolg van dit alles onderuit. Winstcijfers van de overlevende bedrijven zullen geminimaliseerd worden
  Toen ik wakker werd hoorde ik de vogels uitbundig zingen en las ik op diverse nieuwssites dat de onderlinge solidariteit in deze angstige wereld opbloeit.
  Ik ben zó benieuwd hoe het afloopt…………….

  1. Bernard says:

   Zijn dat badend in het zweet wakker woorden niet de kenmerken van Corona’?

 3. Geert-Jan Nikken says:

  Mooie colunn voor Troost-TV..is sinds gisteren gestart op NPO1…ik zou me aanmelden als ik u was… 🙂
  GRS Geert-Jan

 4. pwarre says:

  Beste GJ, ik zie dat je in 4 minuten het artikel van Leo hebt gelezen en je commentaar gegeven.
  Als ik jou was zo ik er 4 dagen over nadenken !!!!!!!!!!

  groetjes

 5. wh.giesen says:

  Inmiddels de realiteit, RSI niet OS nie , dus maar weer bouncen neem ik aan?

  mvg

 6. Geert-Jan Nikken says:

  Yep…vinkjes zijn gezet…RSI niet OS…dus ik denk weer terug naar 2500 en hoger….in de komende sessies.
  GRS Geert-Jan

 7. Geert-Jan Nikken says:

  Waarde Pwarre en Leo,
  Mijn reactie was slechts een knipoog…u moet er niets vervelends achter zoeken..over het onderwerp denk ik al weken na…daar heb ik geen column voor nodig.
  GRS Geert-Jan

 8. wh.giesen says:

  Het is niet anders, voorlopig zoveel mogelijk thuis blijven en andere mensen mijden, we hebben in dit land nog altijd redelijke welvaart en dat geld wat nu uitgegeven wordt kun je toch niet meenemen.

  mvg

 9. Geert-Jan Nikken says:

  Hij gaat lekker Bert,
  GRS Geert-Jan

 10. pwarre says:

  Goede morgen beste GJ, het doet mij goed te horen dat je hier al weken over nadenkt. Maar dan zal je daar ook wel een mening over hebben waar ik heel nieuwsgierig naar ben . Omdat ik jouw mening hoog heb zitten. Lees jou columns al misschien 30 jaar (ben de tel kwijt). Om een voorbeeld te noemen “de rente”.
  De bewegingen van de 10 jaars rente is toch ongehoord. In 4 weken van -0,688 naar + 0,094 gisteren ,en nu weer 129 % lager !!!!!!. Daar zijn toch ook lijntjes over te trekken. De obligatiemarkt is zo groot en zo van invloed op de aandelenmarkt dat je dit niet kan afdoen als ruis.

Geef een reactie