S&P500: Kwebbelen

Handelsoorlog, Trump, Xi bla bla, renteverhoging/verlaging, bla bla. Veel teksten weinig beweging deze week. Volgende week expiratie dat is wel een zekerheidje.

Het pavloviaanse koop de dip verraste velen tot nu toe. Misschien wel iedereen minstens 1 x.  Wat zal de verrassing groot zijn als en wanneer dat niet meer geldt. Een hele generatie beleggers zal daar aan moeten wennen. Maar Trump heeft de boel in zijn greep, dus dat zal niet zo snel gebeuren, bla bla bla. Maar de Chinezen,… (Zucht) Allemaal gekwebbel. Zo is er altijd wel een reden, een verhaal, een aanleiding. De verrassing zit hem juiste in het onverwachte. Daar kun je weinig mee als verhaal, achteraf ja dan wel.

Tussendoor gelden de feiten. Dat weten handelaren maar al te goed, elke dag weer. Bij het verrekenen van hun marge’s en het netten van hun posities  bijvoorbeeld. Vanuit dat oogpunt, er is weinig te doen geweest voor deze dames en heren de afgelopen dagen. De vraag rijst of dit effect gaat hebben op het resultaat van deze week. Want na een hele week handel is daar weinig van overgebleven op de schermen. Is dat overtuigend genoeg om op vrijdag de boel naar boven te doen knallen of juist het omgekeerde? Zal dit juist leiden tot meer voorzichtigheid?

Als je op maandag bij de opening gekocht zou hebben in de S&P500 dan had je tot gisteren tot ongeveer 3 kwartier voor het slot geen enkel resultaat geboekt met in positie te blijven zitten. In Europa hebben we dat vandaag zien resulteren in een daling tot aan het slot van vorige week zo ongeveer. Dit heeft tot resultaat gehad dat er allemaal doji-achtige candles zijn ontstaan op weekbasis. Over de S&P valt ook weinig nuttigs en zinnigs te zeggen momenteel aangaande de intradag ontwikkelingen. De RSI is neutraal, de VG;s krullen om elkaar heen en er zijn geen trends meer te ontdekken op de 30 minuten grafieken. Nu kunnen we op de laatste dag van de week allemaal schokkende zaken verwachten maar de waarheid voor deze week is dat er weinig te zien is gegeven. En dat is na een flinke stijging in de eerste week van juni niet per se positief. Ik waag me dan ook niet aan uitspraken op het intradagtime frame maar verleg de aandacht door uit te zoomen. Immers lage mate van beweeglijkheid is in het voordeel van de kortere termijn handel die de blik verlegt naar de grote expiratie van volgende week. Zeker na een heel beweeglijk kwartaal.

S&P500 30 Minuten Grafiek

technische analyse SPX 14 juni 2019 30 min gr

De daggrafiek toont die recente beweeglijkheid. Ook hier is weinig meer van trendmatigheid te ontwaren. Wanneer ik mijn blik van links naar rechts doe gaan zie ik weerstanden en dreiging van nieuwe toename volatiliteit bij gebrek aan houvast. De neerwaartse cross van de VG’s die deze week niet weerlegd is doet mij niet positief stemmen. Feitelijk kun je stellen dat bij een afdraaiende S&P500 een lagere top zal ontstaan die menigeen zal doen beseffen dat we in een death cross-achtige omgeving verkeren. Dat tezamen met ander zaken op hogere en lagere time frames zegt mij  dat je moet uitkijken voor negatieve verrassingen. Logisch ook. Positieve verrassingen hoor je nooit iemand over. Kijk maar eens naar de ontwikkelingen van november jl. bijvoorbeeld. Na een slappe week als deze neig ik des te meer om voorzichtig te blijven.

S&P500 DagGrafiek

technische analyse SPX 14 juni 2019 dag gr

De opvolging van de bullish engulfing of de reversal bar van vorige week is magertjes. Daarnaast de VGs zijn erg traag in een fase als deze. Zie maar wanneer ze neerwaarts crossten dat was rijkelijk laat. Dat kun je ook stellen van de opwaarts cross die nu langere termijn beleggers hoop biedt. De RSI die al tijden niet meer OB wordt is getuige van een andere fase dan te doen gebruikelijk was tot aan begin 2018. Genoeg gekwebbeld, tot volgende week, dan weten we meer maar ook niet per se alles. 🙂

S&P500 WeekGrafiek

technische analyse SPX 14 juni 2019 week gr

Geef een reactie