S&P500: HogeDrukPan

Al enige tijd  beweegt de koers van een van de grote indices uit Amerika zijwaarts. De graadmeter in kwestie is de S&P500. Wordt de grafiek wat nader bestudeerd dan springt echter een koerspatroon in het oog. De recente koersontwikkeling kan best wel eens de voorbode zijn van een hervatting van de onderliggende beweging welke sinds het eerste kwartaal 2009 aanwezig is. Zoals u weet is deze beweging opwaarts gericht.

SP500-DagGrafiek

SP500-DagGrafiek

Het koerspatroon dat zichtbaar wordt wanneer een horizontale lijn en een diagonaal oplopende lijn in bovenstaande grafiek worden ingetekend is een stijgingsdriehoek. In de theorieboeken valt dit patroon in de categorie consolidatie/continuatie-patronen. Het patroon symboliseert namelijk de situatie dat beleggers rond een vast niveau (de horizontale lijn) bereid zijn om afscheid te nemen maar daartegenover staat dat dezelfde beleggers op steeds hogere niveaus (de diagonaal stijgende lijn) de stukken weer terug willen kopen. Dit beleggersgedrag veroorzaakt een situatie waarin de druk op de horizontale lijn toeneemt. Vandaar de titel van vandaag en vandaar de opmerking dat het patroon in de consolidatie/continuatie-categorie valt. De twee lijnen zullen elkaar met het verstrijken van de tijd immers gaan snijden. Dit punt heet de apex. Voor dit punt moet de graadmeter een richting kiezen. En precies dat lijkt de S&P500 vorige week gedaan te hebben met achtereenvolgende slotstanden op recordniveaus.

Het niveau van de horizontale lijn ligt op 2120. In de tweede helft van vorige week is dit niveau duidelijk onder druk komen te staan en de eerste haarscheurtjes zijn zichtbaar in dit berenbastion. De S&P500 blaakt weer van verdere opwaartse ambities.

Patronen lenen zich voor de berekening van volgende ijkpunten. In het geval van een stijgingsdriehoek mag de basis van het patroon geëxtrapoleerd worden op de triggerlijn rond 2120. Wordt deze exercitie uitgevoerd dan verschijnt een niveau van 2200. Dit soort berekende niveaus betekenen overigens niet dat op dat niveau ook weerstand ligt of dat daar een top gevormd wordt. Vele malen belangrijker is de conclusie dat bij het overstijgen van 2120 de stijgende trend wordt hervat. En u kent inmiddels mijn stelling: Een trend is een trend!

TradeIdee

Indien u wilt inspelen op het bovenstaande neergelegde scenario kunt u overwegen tot de aanschaf van de GoldmanSachs Turbo Long S&P500 1974, ISIN NL0011047469.