S&P500: Hapering

Tussen opening en slot zat afgelopen vrijdag relatief weinig ruimte. Gedurende de sessie wist de S&P500 met haar hoogste koers echter wel voor een lange schaduw te zorgen. Na een aantal sessies stijging duidt deze koersbar veelal op uitputting.

Een blik op onderstaande grafiek leert dat de S&P500 afgelopen vrijdag wederom haar hoofd heeft gestoten tegen de horizontale weerstand op 2995 met de koersbar zoals hierboven besproken als eindresultaat in de daggrafiek. Tel daarbij een nog openstaand hiaat op (=zie cirkel)  en de ingetekende negatieve divergentie en de ingrediënten lijken gegeven voor een afkoeling/terugval.

Het eerste ijkpunt welke zich voor deze beweging aandient is 2940. Dit niveau is natuurlijk een oude bekende van de DD en het gegeven dat dit niveau nu weer aangehaald kan worden duidt de situatie dat het met de volatiliteit van de S&P500 wel goed zit maar dat er per saldo geen echte stappen in een richting worden gemaakt.  De zone 2940 is overigens ook vanuit een andere invalshoek van belang.

De voorafgaande stijging verliep van 2856 naar 2993. De eerste reactielijn, ofwel de 38.2 procent lijn van deze beweging, ligt op 2940.

S&P500 30 MinutenGrafiek

Technische Analyse S&P500 30 MinutenGrafiek

Het verhaal in de daggrafiek is momenteel het verhaal van een diagonaal oplopende lijn onder de meest recente bodems en een horizontale lijn over de toppen van dit jaar. De combinatie van deze lijnen staat bekend als een ascending triangle.

Een koerspatroon welke in de categorie continuatiepatronen valt. Zo ver is het echter nog niet. Daarvoor zal toch eerst  de horizontale lijn op 3025 overwonnen dienen te worden. En daar zit nu juist de pijn.

De meest recente dagbar is bearish. Daarnaast staat ook in de daggrafiek een lijn op 2995 getrokken zodat duidelijk wordt dat eind september een aantal toppen in deze zone zijn gezet. Deze lijn kan in de komende sessies dus voor weerstand zorgen. Met koersen onder 2995 schuilt het gevaar van een hernieuwde test van de steunlijn onder de bodems vanaf juni in de komende sessies.

S&P500 DagGrafiek

Technische Analyse S&P500 DagGrafiek

S&P500 WeekGrafiek

In de weekgrafiek staan twee diagonale lijnen ingetekend. De combinatie van deze lijnen vormt een rising wegde koerspatroon. Dit patroon staat te boek al zijnde bearish zodra het patroon uitgebroken is. De steunlijn van dit patroon valt uiteraard samen met de steunlijn uit de daggrafiek.

Zie hier dus het belang van deze lijn voor de komende sessies.

Wordt (zeker) Vervolgd!

Technische Analyse S&P500 WeekGrafiek

Lees ook DailyDosis AEX en DailyDosis S&P500.

Geef een reactie