S&P500: Geduld

Het geduld wordt nog even op de proef gesteld. Wederom bleek gisteren dat de eerder deze week aangehaalde zone 2453 voor wat obstructie zorgt. Opnieuw bleek echter ook dat het neerwaarts risico vooralsnog wordt afgeschermd door de zone rondom 2440. Vandaag daarom een herhaling van zetten. Anders verwoord, de S&P500 kan weer wat richting 2453 opkruipen want het scenario dat deze zone op korte termijn wordt overwonnen blijft het ingestoken scenario.

SP-IntraDagGrafiek

In bovenstaande grafiek staat een dalend trendkanaal ingetekend welke is ontstaan nadat de graadmeter eerder deze week een halt werd toegeroepen rond het afgegeven obstakel-punt op 2453. Zoals afgedrukt start de bovenkant van dit kanaal vandaag rond 2447. Het overwinnen van deze lijn kan als startsignaal worden gezien voor het afronden van de pauze/consolidatie die is ontstaan. Anders verwoord, boven 2447 kan reeds aangenomen worden dat 2453 zwaar onder vuur genomen gaat worden. Boven dit laatste niveau ligt de weg dan naar alle waarschijnlijkheid ook weer open voor een vervolgherstel naar 2470.

De onderkant van hetzelfde kanaal ligt rond 2434. Daarnaast staat nog een koershiaat van eerder deze week ingetekend. De onderkant van de gap staat rond 2430. Lukt het de S&P500 niet om bij de start van de sessie snel af te rekenen met 2447 dan ontstaat het risico dat de graadmeter nog een keer door de knieën moet tot aan de zone 2434-2430. De verwachting luidt echter dat de index niet heel veel moeite zal hebben met 2447.

Vandaag is uiteraard ook de afsluitende sessie van de week. Dit betekent dat de slotgong van vrijdag aanstaande is en deze is van belang voor de deze week besproken mogelijkheid dat in de weekgrafiek vanavond bij het sluiten van de sessie een PR kan worden ingetekend. Een slot boven de slotstand van vorige week is hiervoor een vereiste. Concreet betekent dit een slotstand boven 2425. Het behoeft geen toelichting dat hoe hoger de sessie van vandaag sluit, hoe duidelijker de PR vorm heeft gekregen. Wordt Vervolgd!

SP-DagGrafiek

SP-WeekGrafiek

10 reacties op “S&P500: Geduld”

 1. Bert says:

  Waarde Geert-Jan,
  Dank voor uw DD.
  Mag ik concluderen dat het – oude, reeds gevulde koershiaat van 2429 weer opmerkelijk
  opnieuw geopend is? ‘k had de simpele gedachte: “éénmaal gevuld..kàn niet weer een
  zelfde hiaat worden”.
  MVG.,
  Bert

 2. JvG says:

  Beste Bert, die oude gap op 2429 is dicht maar maandag 22/8 is in alle euforie weer nieuw gap omhoog ontstaan toen de S&P heel snel weer terug omhoog ging als door een hond gebeten. Dus ik ga toch mogelijk eerst voor het sluiten van dit nieuwe gap en zie de 2447/2453 zone nog even als weerstand fungeren. Maar we weten het redelijk snel als kort na opening de S&P alle voorbeurs winst weer snel inlevert kan het zijn dat deze zoals hierboven beschreven toch weer die 2430-2434 opzoekt. Mvg

 3. Bert says:

  Okay, beste JVG, zéér véél dank voor uw voor mij heldere uitleg !
  MVG:)

 4. Bert says:

  Beste JvG.,
  Nu U toch op post bent, wellicht kunt u mijn andere vraag ook zo duidelijk beantwoorden.
  GJ stelt in z’n DD dat “boven 2453 naar alle waarschijnlijkheid de weg weer open ligt
  naar 2470”.
  Betekent dat bij struktureel slot boven (weerstand) 2453, deze nieuwe hiaat op 2430
  open blijft totdat de S&P weer – nà breuk (steun) 2453 – terugvalt richting 2434 ?
  Alvast zéér Bedankt.
  MVG.,
  Bert

  1. JvG says:

   Beste Bert, je geeft hier eigenlijk zelf al het antwoord “ja” dit blijft op de achtergrond gewoon meespelen zoals de 2429 gap ook weken bleef open liggen tot deze uiteindelijk gesloten werd. Dus zelfs al krijgt de S&P het voor elkaar met alle onzekerheid voor de deur van Jackson Hole boven die 2453 uit te komen en vooral te sluiten op dagbasis in de toekomst, dan zal bij een volgende daling altijd deze 2430-2434 zone blijven trekken als een magneet en vragen om gesloten te worden. Mvg

 5. Bert says:

  THKS, beste JvG, wéér wat geleerd!

  1. JvG says:

   Beste Bert, Graag gedaan.
   Het mooie van de S&P index is dat deze index bij mijn weten ook geen andere gaps meer open heeft staan (uit het verre verleden) die dus voor deze laatste gap ligt. Zeg maar onder de 2400 is bij mijn weten alles meestal binnen paar dagen/weken al gesloten. Maar dat is anders een mooie vraag aan onze beide leraren GJ en GE.
   Met groet en een fijn weekend

 6. Bert says:

  Okay, beste JvG, “w’ll see”
  Denk dat vandaag orkaan Harvey bij Texas met windsnelheden van bijna 200 km
  méér een ‘market mover’ is vandaag dan Jackson Hole.
  Have a Nice Weekend 🙂

 7. mike says:

  2453 vink en tegen de dalende weerstandlijn aan voor wat het waard is

 8. JvG says:

  Good things comes fast, daar is de 2447 al weer terug en de druk wordt opgevoerd (en terug gebroken omlaag) dus ver voor Session low time van 17.30. “The Battle ain’t over untill the fat lady Sings”.
  Met deze wijsheid laat ik u nu echt alleen en houdt de stand goed in de gaten.
  Ik zelf ben er nog niet gerust op zie nu beetje veel “Sell the Rallies” in the States.
  Fijn weekend iedereen.

Laat een reactie achter