S&P500: Fight Over 1950

Het is me toch een matpartij op de financiële markten. Overal wordt strijd gevoerd om het eigen plan te voeren. Zo ook uiteraard in de VS waar de afgelopen dagen de positieve noot vandaan komt. Na veel gedoe is de belangrijke grens van 1950 bereikt. Staan we er vanavond onder of boven?

S&P500 Intradaggrafiek

S&P500 Intradaggrafiek

De hele week heeft de focus op het wel of niet kunnen overstijgen van de 1950 gelegen. Als het aan de Europeanen lag was de zuidwaartse richting allang weer opgezocht want zonder de overtuiging van de Amerikanen hadden we nooit de draai naar boven kunnen maken zo midden in de week. Tegen het einde van deze woelige handelsweek die overigens best rustig begon staan we met één sessie in de VS te gaan precies op de 1950 die van belang is voor opwaartse potentie in de komende weken. Het omkeren van het sentiment wordt het beste duidelijk door de RSI. Daar is een OS meting bereikt die direct is omgekeerd in een OB meting. Zonder dat was er een probleem nu. Dit is pas echt afgewend als de koersen 1950 ruim overstijgen en ruimte creëren om te corrigeren uit de OB stand zonder daarbij onder 1950 te vallen en OS te geraken. Idealiter wordt de verwachte sterke opening vanmiddag bewaarheid en wordt in de 2e helft van de handel rustig terug gedaald richting 1950.

S&P500 Daggrafiek

S&P500 Daggrafiek

Boven 1950 volgt op dit time frame een correctie naar koersen in de zone 2025-2050. Er ontstaat momentum om dit koersgat dicht te lopen en de koersen van boven 2000 weer op de borden te noteren. Het correctieve karakter hiervan blijkt uit de voortschrijdende gemiddelde die ver uit elkaar staan momenteel. De RSI heeft al een startsein gegeven voor het herstel middel de non OS tijdens de laatste daling. Dit gebrek aan verkoopfiducie dient over te gaan in fiducie om te kopen voor 2050 als barrière geslecht kan worden. De terugval van gisteren dient ter creatie van de eerste hogere bodem in dit proces van de middellange termijn opwaartse correctie.

S&P500 Weekgrafiek

S&P500 Weekgrafiek

De trend heeft nooit echt ter discussie gestaan in de S&P500. De correctie die we nu al bijna anderhalf jaar beleven is behoorlijk maar heeft wederom zijn steun gevonden . Nu is de verwachting dat een hervatting van de opwaartse trend volgt en dat de correctie middels haltes die op de lagere time frames zijn aangegeven zal vorderen. Boven 2050 is de correctie over en is de opwaartse trend hervat.