Show us the money!

In de VS zit men vol verwachting te wachten op het zoveelste financiële steunpakket, goud en zilver bereiken nieuwe (jaar) records, Trump wil graag meeverdienen aan een mogelijke deal met TikTok en bij de AEX wordt een verdere verzwakking verwacht.

Waar blijft het nieuwe steunpakket voor de Amerikanen?

Veel Amerikanen die getroffen zijn door de ‘coronacrisis’, snakken naar nieuw helikoptergeld van de Amerikaanse overheid, want die speciale werkloosheidsuitkering van 600 dollar per week was toch wel prettig. De verhoogde uitkering zorgt ervoor dat sommige werkloze Amerikanen met laagbetaalde banen door deze speciale uitkering méér kregen dan ze met hun reguliere baan verdienden. Dit zorgt toch wel voor een hele bijzondere recessie. Zo één waarbij de koopkracht gewoon toeneemt. Ja, je leest het goed. Het onderstaande plaatje laat dit uitzonderlijke fenomeen goed zien.

Nu de einddatum van dit steunpakket is verlopen, lijken de beleidsmakers in de VS het over één ding wel eens te zijn. Er moet ​​snel een tweede ronde van stimulering komen om de gekochte economische groei intact te houden. Zeker nu het gehoopte V-vormige herstel verder weg lijkt dan ooit. Maar er wordt nog steeds gebakkeleid over de voorwaarden voor wie die cheques ontvangt. Vooral als het gaat om hoeveel geld naar afhankelijke personen gaat.

Voor aandelenbeleggers draait het vooral om één ding: er moet een deal komen over een nieuw steunpakket om een nog diepere recessie te voorkomen. Wij verwachten dat Republikeinen en Democraten binnenkort wel degelijk een akkoord sluiten, want geen van beide partijen kan het zich met de verkiezingen van november in het vooruitzicht permitteren om een nieuwe steunronde te blokkeren.

Goud en Zilver naar nieuwe (jaar)records 

Trouwe lezers weten dat wij al geruime tijd positief zijn over edelmetalen. De belangrijkste reden waarom de prijzen van deze metalen verder oplopen, is dat beleggers zich zorgen beginnen te maken over het massaal bijdrukken van gratis geld door centrale banken, waardoor de reële rente zelfs in de Verenigde Staten negatief noteert.

De financiële steun van centrale banken is op de korte termijn mogelijk goed voor de beurs, maar op de langere termijn brengt de combinatie van gratis geld en een sterke verhoging van overheidsschulden natuurlijk grote risico’s met zich mee. Zoals vorige week aangegeven vertaalt dat zich naar lagere reële rente’s en een verzwakking van de dollar. Bij dit alles is er ook een risico dat de inflatie op den duur gaat oplopen en in dat kader kunnen edelmetalen als goud en zilver als bescherming dienen voor beleggers.

De goudprijs krijgt de laatste weken veel aandacht, maar ook Zilver heeft het op de heupen gekregen. Ten opzichte van goud heeft zilver een veel hoger nut voor industriële toepassingen. Dus een groter onderdeel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie. De Amerikaanse verkiezingen kunnen in dit verband ook een belangrijke rol spelen. Als de Democraat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint en zijn groene infrastructuurplan uitvoert, zal de vraag naar zilver fors kunnen toenemen. Verder wordt de vraag naar zilver positief beïnvloedt vanwege een toenemend aantal medische toepassingen en het gebruik van zilver voor elektronische componenten van 5G-telecommunicatienetwerken.

Kijk niet vreemd op als de prijzen van zilver en goud tussentijds met een correctie te maken krijgen, maar vooralsnog zijn er genoeg redenen om te blijven beleggen in deze edelmetalen.

TikTok-Trump

Daar was “The Donald” weer. We weten allemaal wel dat de VS en China momenteel niet graag bij elkaar op de thee komen. Dus dacht Trump; laat ik de boel nog even scherper zetten. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis zei Trump afgelopen weekend dat de razend populaire Chinese video-app TikTok verkocht moet worden aan een “veilig” Amerikaans bedrijf. En Trump wil dat de Amerikaanse schatkist ook verdient aan de overname. Er geldt wel een deadline: de Amerikaanse activiteiten van TikTok moeten over anderhalve maand zijn verkocht, anders wordt de populaire app in de Verenigde Staten verboden.

De rationale van Microsoft voor TikTok begrijpen wij wel. De overname van TikTok draait vooral om gebruikersdata en clouddiensten. Microsoft zou met TikTok een soort YouTube voor een nieuwe generatie in handen kunnen krijgen. In de VS telt TikTok meer dan 80 miljoen gebruikers. Groot voordeel voor Microsoft is de toegang tot een doelgroep waar de specialist op het gebied van bedrijfssoftware tot nog toe weinig voeling mee heeft: jonge smartphonegebruikers van Generatie Z. China is uiteraard verontwaardigd en heeft inmiddels weer aangekondigd om met tegenmaatregelen te komen. Kortom; de spanningen beginnen weer aan een nieuw hoofdstuk en dat is geen positief nieuws voor de wereldwijde economische handel en groei.

Technisch Rondje: Wiggle Wiggle Wig

“Geld te over, maar waar stop je het in?” Zo luidde de vraag in onze vorige bijdrage. Het antwoord is inmiddels door de markt gegeven. Zoals hierboven al aangehaald hebben beleggers in de achterliggende dagen hun toevlucht gezocht in de alternatieven. Lees Goud, Zilver, Bitcoin en een handjevol tech-bedrijven. De brede opmars van aandelen is stilgevallen, met uitzondering van een handjevol techbedrijven waarvan de koersen tot astronomische hoogte zijn gestegen. Voor de AEX heeft deze stap wel gevolgen gehad.

Het centrale thema voor de AEX is het ingetekende koerspatroon van de stijgende driehoek, in jargon een wig. De koers van de index is bij het naderen van de apex, het snijpunt van de twee ingetekende diagonaal oplopende lijnen, neerwaarts uit het patroon gevallen. Dit duidt op zwakte. Nu kent de uitwerking van het patroon drie stappen. De eerste stap is de neerwaartse doorbraak. De tweede stap is een terugtest. Deze fase is nu actueel. In deze fase krijgen beleggers nog een kans om afscheid te nemen van hun posities. De oude niveaus waarop eerder steun lag, dienen in deze fase als weerstand op te treden. Exact wat nu zichtbaar is.

Zie dat de AEX worstelt met de ingetekende gemiddelde lijnen. De korte gemiddelde lijn is inmiddels al rood gekleurd, hetgeen duidt op een dalend verloop. De langere termijn beleggers kijken met name naar de blauwe lijn. Dit is het 200-daags gemiddelde. De AEX is vorige week onder deze lijn gezakt en het huidige herstel loopt vast tegen deze lijn.

Daarnaast doet de RSI een duit in het zakje. Deze indicator, die in de onderste helft van de afgedrukte grafiek zichtbaar is, heeft haar mediaan neerwaarts gebroken en dezelfde mediaan vormt nu weerstand. Met deze stap is de indicator gedraaid van de bovenste helft van haar bandbreedte naar de onderste helft van haar bandbreedte. Dit is een teken van verzwakking. De optelsom van de technische indicaties luidt dat het slechts wachten is op fase drie van het koerspatroon.

In deze finale fase komen de koersen van de AEX opnieuw onder druk te liggen. Op basis van het wig-patroon mag worden aangenomen dat de verwachte nieuwe druk de AEX naar de ingetekende horizontale lijn kan brengen.  De correctie die we hier de afgelopen weken hebben aangekondigd en beschreven krijgt zo meer en meer vorm.

AEX DagGrafiek

Geef een reactie