TradeIdee: Short Banco Santander op Spaans Catalaanse puinhoop

TradeIdee: Short Banco Santander op Spaans Catalaanse puinhoop

De redactie heeft met enige verbazing naar de ontwikkelingen in Spanje gekeken. Nu had onze Sassen al het één en ander over het onderwerp losgelaten, maar net zoals in veel rouwberichten te lezen valt, kwam de escalatie toch nog onverwachts. Het is moeilijk te bedenken hoe hier nu een positief vervolg aan gegeven kan worden; iets wat negatief is voor de EU aandelen in algemeen en specifiek voor Spaanse aandelen. Binnen de Spaanse aandelen, zijn het weer de financials die potentieel de meeste onzekerheid tegemoet kunnen zien, waardoor de risicopremie voor dit soort aandelen flink naar boven moet worden bijgesteld; ofwel, dalende aandelenkoersen.

Referendum

Onze Sassen Tweette al iets dergelijks, dat demofobie nog eens heel groot gaat worden. De Spaanse overheid heeft daad bij woord gevoegd want het heeft met hard ingrijpen de stemming proberen te voorkomen. Politici werden gearresteerd, stembiljetten werden bij de drukkerij in beslag genomen, op de stemdag werden mensen met geweld de stemlokalen uitgewerkt en werden stembussen in beslag genomen. Ondenkbare situaties ontstonden zoals Catalaanse politie en brandweer die de Catalaanse burgers beschermde tegen de Spaanse politieagenten. Die politieagenten waren ingevaren door de Spaanse overheid; 10.000 sterk. Ter contrast, de Nederlandse krijgsmacht telt 17.500 man (en vrouw. En LBGHTWFVCS etc etc.) en in tegenstelling tot onze landmacht hebben de Spaanse agenten wel deugdelijk materiaal.

Indekken

Nu kan Sassen goed over weg met hyperbolen, maar wellicht is een burgeroorlog niet eens zo’n vergezochte aanname. Het is in ieder geval een mogelijkheid die beleggers moeten inprijzen dan wel verzekeren. De redactie hoopt van ganser harte dat het een storm in een glas water betrof, maar daar blind op varen is gewoon niet verstandig. Daarom werd er gezocht naar een shortkandidaat.

Santander

De Index is een mogelijkheid, maar met name financials krijgen het juridisch moeilijk als Catalonië de onafhankelijkheid uitroept. Dit zal naar verwachting maandag gebeuren, waardoor deze ultra complexe bedrijven gelijk in limbo terecht komen. Dit is nog zonder ETA achtige toestanden. Vandaar dat deze bank een goede kandidaat is in dezen. De bank haalt iets van 12% uit Spanje (iets hoger want een deel zit in Consumer Finance), maar dat is meer dan genoeg om een bank in de problemen te helpen door de interne hefboom die het hanteert. Dus als hedge op de EU portefeuille: short Banco Santander. Het aandeel is al afgekomen, maar heeft bovenstaand scenario nog lang niet goed ingeprijsd. Hieronder in de tabel de bijbehorende Turbo van Goldman Sachs. De storm in glas water theorie aanhangers die zullen meer oog hebben voor de contraire positie.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Banco Santander Turbo Short 5.97
Contraire visie
Goldman Sachs Banco Santander Turbo Long 5.39

Laat een reactie achter