TradeIdee: Short S&P 500; alle seinen op rood

TradeIdee: Short S&P 500; alle seinen op rood

Ouwe rot in het vak aan de overkant van de grote plas, Frank Barbera, heeft de kriebels gekregen en denk dat de recente zwakte in de FANG aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Google; nu eigenlijk FANA gezien Google onder Alphabet valt) een teken aan de wand en dat indices flink kunnen corrigeren. Er zijn parallellen te trekken met voorgaande grote correcties en ook op andere ratio’s en niveaus staat de boel op klappen volgens Barbera. Hier een snel overzicht met de door ons geselecteerde bijbehorende Turbo posities.

FANG

Enkele grote techaandelen, waaronder de FANG, zijn verantwoordelijk voor bijna 50 procent van de stijging in de S&P500. Nu techaandelen duidelijk de parabolische koersontwikkeling laat zien zoals in 1999, zou dus het omgekeerde plaats kunnen vinden.

Bull market

De opwaartse trend in aandelenmarkten werden ingezet in 2009 en is daarmee de op één na langste bull market ooit. Centrale banken hebben hier een grote rol in gespeeld, zo ook in de VS. Maar nu de Fed begonnen is met het verhogen van de rente en de intentie heeft om hun posities in Amerikaanse staatsschulden en mortgage backes securities van de hand te doen, zit het feestje is haar laatste akte. De befaamde Edson Gould zei dan ook ooit eens dat aandelen wat monetaire verkrapping konden hebben, maar voorbij een bepaald niveau niet meer. Zodoende kwam de “three steps and a tumble rule” in het leven. Na drie Fed stappen gooien de Bulls de handdoek in de ring. Stap drie is deze maand gezet door de Fed…

Andere seinen op rood

Shiller Cyclically Adjusted PE (CAPE) Ratio (zie hieronder) staat op het hoogste niveau van deze eeuw met uitzondering van de techbubbel in 2000. Hoe dat afliep, weet u inmiddels (WOLlig zeg maar). S&P500 price/sales (aandelenprijs gedeeld door bedrijfsomzet) laat een soortgelijk beeld zien (zie onder, klik op het plaatje voor meer detail).

CAPE en P/Sales S&P500

CAPE en P/Sales S&P500

 

Technisch beeld verslechterd

De grafieken laten ook bepaalde patronen zien die als negatief beschouwd kunnen worden. Zo is het volume wat magertjes sinds kort. Ook de up-to-down volume ratio (volume op plusdagen delen door volume of mindagen over de afgelopen 50 dagen), maakt geen nieuwe highs meer, wat impliceert dat het vertrouwen in de rally begint af te nemen. halverwege 2015 kon men dit ook waarnemen en in augustus van dat jaar kregen de bulls een enorm pak rammel.

Time for measures

Barbera zegt wel dat topvorming een proces is en dat bijvoorbeeld de Nasdaq nog nieuwe high kan gaan neerzetten. Maar de scheuren in het glazuur worden steeds duidelijke te zien en dus is het tijd om in te grijpen. Hierom kiest de redactie ook voor relatief lage hefbomen in de onderstaande turbo selectie. De permabulls zullen meer gecharmeerd zijn van de contraire positie in de tabel hieronder.

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Goldman Sachs S&P 500 Turbo Short 2978
Lange termijn
Contraire visie
Goldman Sachs S&P 500 Turbo Long 1848

Geef een antwoord