Ratio Putspread op Air France-KLM

Op 5 mei 2004 fuseerden KLM en Air France, maar van een gelukkig huwelijk kunnen we niet spreken. Het is meer een verstandshuwelijk waarbij Air France een spreekwoordelijke bodemloze put is, terwijl de Nederlandse tak wel aan de groepswinst bijdraagt. Het is meer regel dan uitzondering dat de Fransen aan het staken zijn, nu ook weer. Terwijl KLM forse bezuinigingen heeft doorgevoerd, hanteert Air France meer een ‘laissez faire’-beleid.

AirFrance-KLM

De koers van Air France-KLM heeft dit jaar evenwel de stijgende lijn flink te pakken: er prijkt sinds februari een koerswinst van bijna 200% op het bord. Volgens ons is dit overtrokken.

Het aandeel heeft inmiddels de top van juli wederom getest en lijkt daarmee een dubbele top te vormen. We lopen een beetje op de grafieken vooruit en vinden het op dit niveau opportuun om een mooie neerwaarts gerichte affaire op te zetten op Air France-KLM.

Mocht het aandeel de daling weer inzetten, dan is een koersdoel van €11 kansrijk. Onderstaand leggen we een ratio putspread uit waarbij met een beperkt risico kan worden ingespeeld op een daling. Dit in tegenstelling tot het short gaan van 100 aandelen Air France-KLM, waarbij het opwaarts risico in dat geval onbeperkt zou zijn.

Belangrijke steun- en weerstandsniveau’s

Weerstand: €13,85.

Steun: €11,14.

Short aandelen Air France-KLM
Stel dat u 100 aandelen Air France-KLM short gaat op €13,75 en dus inspeelt op een koersdaling, dan ziet de winst/verlies-grafiek van 100 short aandelen Air France-KLM er als volgt uit: het verlies loopt op als het aandeel stijgt (dus het risico is onbeperkt), terwijl er geld wordt verdiend bij een koersdaling, namelijk €100 per punt.

1 op 2 ratio AFA NOV 13,50/11 Putspread @ €0,46:

In plaats van 100 aandelen short te gaan, zetten we onderstaande ratio putspread op om zo gebruik te maken van de hoge volatiliteit.

We kopen: 1 AFA NOV 13,50 Put @ €0,90 (betalen)
We schrijven: 2 AFA NOV 11 Put @ @ €0,22 (ontvangen)
Op basis van bovenstaande prijzen betaalden we €90 minus 2*€22 = €46.

De winst- en verliesgrafiek van deze opgezette ratioputspread (zie bovenstaande figuur) toont aan dat we winst maken bij een expiratiekoers tussen grofweg €9 en de €13. Dat is voor ons een mooi winstgebied. Mocht onze visie niet uitkomen en de koers stijgt verder, dan bedraagt het verlies maximaal €46.

Deze affaire levert een maximale winst op van €204 zodra Air France-KLM op de uitoefenprijs van €11 noteert.

Bij een koersdaling vanaf €8,96 loopt het verliest op met €100 per euro daling van Air France-KLM. Dus op een koers van bijvoorbeeld €8 bij expiratie in november zou u een verlies realiseren van slechts €96.

Laat een reactie achter