OptieAcademy: Johnson & Johnson met korting kopen via een geschreven put.

Johnson & Johnson is een grote Amerikaanse farmacie- en health-onderneming met een marktkapitalisatie van meer dan $300 miljard. De (toekomstige) koers/winst-verhouding (K/W) bedraagt 16. Het dividendrendement bedraagt op basis van de huidige aandelenkoers een fraaie 2,8%. Het aandeel staat met tickersymbol JNJ aan de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd en op de aandelen worden opties verhandeld.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $311 miljard.
– Omzet: $71,6 miljard.
– Nettowinst: $15,9 miljard.
– Dividendrendement: 2,8%.
– (toekomstige) Koers/winst-verhouding: 16.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 3,03.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

Daggrafiek Johnson & Johnson

Johnson

Op bovenstaande daggrafiek is te zien dat het aandeel sinds juli vorig jaar is gecorrigeerd vanaf de high van rond $126 tot $110 in december. Momenteel noteert het aandeel op dagbasis rond de rode Ichimoku Cloud (hier de rode wolk) die weerstand kan bieden rond de $117.
Op dit time-frame hebben de moving averages (Tenkan-Sen (rode lijn) en Kinjun-Sen (blauwe lijn)) rond $114 een koopsignaal gegeven, ook wel aangeduid als een ‘golden cross’.

We zijn niet alleen fundamenteel, maar ook technisch positief gestemd ten aanzien van het aandeel.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $117.
Tweede weerstand: $120.
Eerste steun: $114.
Tweede steun: $110.

Wat is een geschreven put optie?    
De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Short Put

short put

Middels een geschreven put optie krijgt u dus een (potentiële) afnameplicht. Besef goed dat dit niet hetzelfde is als een call kopen. Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van een brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie) de tegenpartij, dus de verzekeraar.

Een schrijver van een put optie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert dat een bepaalde gebeurtenis niet zal plaatsvinden: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.Laten we een voorbeeld nemen: we verwachten niet dat Johnson & Johnson onder de $105 zal dalen tot aan de maart-expiratie.

De tegenpartij (de koper van de put) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.

Short put Johnson & Johnson  

Bijvoorbeeld:Op Johnson & Johnson (USA/tickersymbol JNJ) hebben we 1 maart put geschreven met uitoefenprijs $105. Daarvoor hebben we $0,70 ontvangen, dus als we worden aangewezen om 100 aandelen af te nemen op $105 dan zal de effectieve aankoopwaarde $104,30 ($105 – $0,70) bedragen.

Open Verkoop (Open Sell): 1 JNJ MCH17 105 Put @ $0,70.

Deze geschreven put optie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen tot januari-expiratie te moeten kopen op $105 leverde $70 per optiecontract op (dus 100 maal $0,70). De tegenpartij heeft het recht om 100 aandelen Johnson & Johnson te verkopen voor $105 per aandeel. Wij, als schrijver van de put optie, hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op $105 als de koper van de put optie zijn optierecht gaat uitoefenen.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van $70. Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers hoger dan $105. We hebben vanaf het huidige koersniveau voldoende speelruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies al voor de expiratie kan oplopen in het geval Johnson & Johnson zeer hard daalt.

Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $105 blijven, dan zal de put optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van $70 in onze zak steken.

Break-even-point
Het break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies, ligt in dit geval op $104,30 (zijnde de uitoefenprijs ad €105 minus de ontvangen premie ad $0,70).

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven put optie bedraagt het verlies $100 per iedere dollar-daling onder $104,30. Als de koers op expiratie daalt tot bijvoorbeeld $103 zal het verlies ($105-$103-$0,70)*100 = $130 bedragen. Dat impliceert dan een koersdaling van ongeveer 10% vanaf het huidige niveau. We hebben dus nog voldoende ruimte voordat we in de problemen komen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een (mentaal) stop-lossniveau in Johnson & Johnson te bepalen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $110 of wellicht eerder.

U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen.

 

Geef een antwoord