Opgelet, meer beweeglijkheid in aantocht!

De belangrijke technologie aandelen die het beursherstel sinds maart hebben getrokken, hebben deze maand wat krasjes opgelopen. Op indexniveau laten aandelenmarkten echter geen grote bewegingen zien. In de loop van oktober kan het weer echt spannend gaan worden. In deze bijdrage ga ik alvast in op een aantal zaken die de beurs in beweging kunnen brengen.

Wachten op nieuwe significante ontwikkelingen

Woensdag jl. kondigde de Amerikaanse centrale bank aan dat de rente nog zeker tot 2024 dicht bij het nulpunt zal blijven. De boodschap van Jerome Powell dat de Fed klaar blijft staan om de economie te ondersteunen, kon beleggers niet enthousiast maken. Sterker, de door technologie-aandelen gedomineerde Nasdaq-index deed een stapje terug. Het bredere beeld is dat de meeste toonaangevende aandelenindices wachten op significante, nieuwe ontwikkelingen. Belangrijke zaken om op te letten zijn de ontwikkelingen rond de toenemende coronabesmettingen, de race om een werkend vaccin, het bedrijfscijferseizoen dat in oktober weer van start gaat, en natuurlijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ten slotte komt het spel rondom de Brexit weer volop de wagen. Kortom, voldoende haakjes die op indexniveau de dynamiek weer kunnen terugbrengen.

Indices bewegen voor eurobelegger sinds juni nagenoeg vlak

Hoewel er binnen de brede beursindices zelf redelijk veel gebeurt, kun je als eurobelegger misleid worden, als je alleen kijkt naar de in dollars genoteerde Amerikaanse indices zoals de Nasdaq en de S&P-500. Die zijn afgelopen zomer nog aardig wat opgelopen. Maar gecorrigeerd voor valuta-effecten laten veel beursindices al sinds juni een zijwaartse beweging zien. Een mooie illustratie hiervan is de grafiek van de MSCI All Countries World Index (ACWI), de maatstaf voor gerenommeerde beleggingsfondsen om hun resultaten tegen af te zetten. De weergave hieronder is in euro’s en signaleert dat we ongeveer op dezelfde koers noteren als begin juni.

Omdat in deze index Apple, Microsoft, Amazon en Facebook grofweg 10 procent vertegenwoordigen, zien we nog wel de opleving van deze fondsen eind augustus, gevolgd door de scherpe correctie begin september. Ik vind het nog te vroeg om te zeggen dat dit dé correctie was, want de grote techbedrijven blijven zelfs na de correctie van september qua waardering nog flink aan de prijs. Het is nu wachten op een significante beweging naar boven of naar beneden om het afwachtende zijwaartse koerspatroon te verlaten. Ik houd zelf vooralsnog rekening met toenemende volatiliteit en eerst een stap terug gezien de vele onzekerheden die we de komende periode te verwerken krijgen.

Race voor coronavaccin in volle gang

Belangrijke ontwikkeling is uiteraard dat het aantal coronabesmettingen wereldwijd verder oploopt. Bovendien worden links en rechts de teugels strenger aangetrokken met beperkende maatregelen om mogelijke uitbraken in de kiem te smoren. Hoewel elke dode er één te veel is, lijkt het qua ziekenhuisopnames en sterfgevallen nog wel enigszins mee te vallen. Toch blijven veel gerenommeerde virologen waarschuwen dat het te vroeg is om de vlag te hijsen en zullen we ons vooralsnog aan dit gevaarlijke virus moeten aanpassen.

Er is inmiddels ook een race gaande op zoek naar een coronavaccin dat zo snel mogelijk beschikbaar moet komen. Verschillende kampen met uiteenlopende belangen vallen over elkaar heen met beloftes of waarschuwingen. President Donald Trump mikt op een vaccin dat al in oktober of november beschikbaar moet zijn, terwijl de baas van de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC eerder denkt aan de eerste helft van 2021.

Laten we in ieder geval hopen dat er snel een goed werkend en veilig vaccin wordt ontwikkeld. En niet vergeten dat dit vervolgens voor iedereen beschikbaar moet komen. Op de korte termijn blijft deze onzekerheid aanhouden en dat heeft grote impact op bedrijven en de economie.

Het heksenuur komt er weer aan

Wellicht dat aanstaande vrijdag het beroemde heksenuur op derivatenmarkten nog voor enige beweging kan zorgen en de boel in beweging kan krijgen. De laatste keren dat we schreven over de speciale dag waarop veel derivatencontracten aflopen – dat gebeurt op de derde vrijdag van maart, juni, september en december – ging het ook om kantelpunten in de markt. Dat was zo in maart en juni. De zogenoemde put/call ratio liet toen extreme niveaus zien, maar dat valt deze keer enigszins mee.

Onderstaande grafiek laat de (rode) uitschieters zien in aanloop naar het heksenuur gedurende maart en juni, terwijl we nu ergens rond het gemiddelde van het jaar bewegen. Maar omdat we in ons vorige artikel aangaven dat de meest recente koersstijgingen van aandelen gedreven werden door de activiteiten op de optiemarkt, is het wel iets om in de gaten te houden.

Dus hou je vast, meer beweeglijkheid in aantocht

Gedurende oktober zullen de bedrijfscijfers, de verkiezingen in de VS en een belangrijke deadline voor de Brexit volop in de schijnwerpers komen te staan. Deze komende gebeurtenissen zijn voor mij de belangrijkste reden om behoudend te zijn. Bovendien heb ik in eerdere artikelen al mijn zorg uitgesproken over de bijzonder hoge waarderingen van zwaarwegende aandelen.

Daarnaast worden de beurzen momenteel ook nog eens geholpen door overenthousiaste nieuwe speculanten die bedrijven kopen waarbij de koerswinstverhouding boven de 1000 ligt.  Gezien het bovenstaande verwacht ik dat er een behoorlijke kans is dat de relatieve rust op aandelenmarkten qua indexniveau de komende twee maanden wordt verstoord. Ik ben in ieder geval klaar voor een volatiel laatste kwartaal van 2020.

Geef een reactie