Pas op ik word positief II

Begin augustus gaf ik aan “positiever” te worden over de beurzen. En jullie begrijpen het al, de AEX zakte als een plumpudding in elkaar. Zoals wel vaker zorgde het 200 daags (zie grafiek hieronder) gemiddelde voor steun en noteren we nu wederom rond de 530 punten. Beter gezegd we noteren al maanden rond de 530 punten. Mijn boerenverstand zegt dan: “Er is een forse beweging aanstaande”. Nu ben ik de eerste, die toe zal geven geen glazen bol te hebben, toch is het goed af en toe naar het verleden te kijken om zo het één en ander met elkaar te vergelijken.

AEX-DagGrafiek

Waarom blijven de beurzen zo goed liggen?

Het antwoord is zoals jullie weten vrij simpel. Geopolitieke problemen zorgen voor terughoudendheid met betrekking tot het Taperen van het gratis geld beleid. De Fed heeft het misschien nog wel het zwaarst, want zij zullen een eventuele oorlog met Noord- Korea immers moeten financieren. Je ziet ook steeds meer stemmen opgaan die aangeven dat de markt in zijn geheel moet uitgaan van een lagere rente op langere termijn. De Amerikaanse centrale bank zal echter wel iets meer neerwaartse ruimte willen creëren als het land weer in een recessie raakt. Een fors hogere rente zit er dus niet echt in. Hierdoor blijft de aandelenmarkt het beste alternatief voor al het gratis geld dat wereldwijd is gecreëerd.

Een zware correctie komt altijd als een dief in de nacht

Vlak voor de laatste financiële crisis waren de verhalen net als nu. Vooral de huizen en vastgoedmarkt waren kogelvrij en daar groeiden de bomen tot in de hemel. 1 op 10 huizenbezitters gaat er zelfs van uit dat zijn of haar huis nooit meer in waarde zal dalen. Saillant detail hierbij is dat zowel de rente als de aandelenmarkten toen op een hoog niveau stonden. In mijn ogen de oude economische wetten! Wanneer het economisch beter gaat verhogen de centrale banken de rente om zo oververhitting tegen te gaan. Nu zien we hier en daar al oververhitting en hebben de centrale banken eigenlijk nog helemaal niets gedaan (behalve in Amerika). Ergens zal er dus een kink in de kabel komen. Of de rente stijgt spectaculair en de markten dalen fors, of er zit economisch gewoon niets meer in het vat.

Midden oktober ligt in het verschiet

In mijn column van begin augustus gaf ik aan een laatste leg up te zien richting de 540 punten en hierna onweer te verwachten. Een uitbraak boven de 530 punten zou deze beweging in gang kunnen zetten. Hier nog even een update van die grafiek.

Het is een uitermate spannende periode op de markten. Het is belangrijk hierover jullie eigen mening te vormen. Ik zie mijzelf als een caddie op een golfbaan. Ik kan een inschatting maken van de omstandigheden, maar jullie zijn degenen die de bal uiteindelijk slaan. Voor vragen en of opmerkingen ben ik te vinden op Twitter @SvdHijden.

Laat een reactie achter