Nvidia: gamechanger in coronatijd

Als gevolg van de wereldwijde lockdowns draait de economie overal een recessie in. Historisch zijn perioden van economische krimp niet erg geschikt om te beleggen in aandelen van semiconductors. Deze economische terugval zou daarop wel eens een uitzondering kunnen worden. Waar in eerdere recessies de vraag van consumenten en bedrijven naar elektronica en technologie afnam onderscheidt de huidige krimp zich juist door een toename van de vraag naar bepaalde technologieën. Thuiswerken en veranderd gedrag hebben de vraag naar vooral datacenter toepassingen, e-commerce en gaming doen exploderen. Eén van de grote winnaars in deze markten is het Amerikaanse technologiebedrijf Nvidia.

Voor insiders was Nvidia al een bekende naam. Niet voor niets werd Nvidia op Wall Street als een van de meest toonaangevende technologie-aandelen beschouwd. Het werd steeds vaker in één adem genoemd met technologie giganten als Facebook, Amazon, Netflix en Google. Het zijn bedrijven die in hun sector een bijna onaantastbare positie hebben verworven en nagenoeg onverwoestbaar lijken.

Nvidia verwierf aanvankelijk vooral bekendheid vanwege hun grafische kaarten voor computerspellen. Gebruikers van Xbox en Playstation weten er alles van. Naast gaming heeft Nvidia fors ingezet op kunstmatige intelligentie. Nvidia’s chips voor datacenters worden op grote schaal gebruikt bij AI-taken zoals machine learning. Daarbij lijkt Nvidia te zorgen voor een aardverschuiving in de AI-chipmarkt. Bedrijven als Intel ontwierpen, produceerden en verkochten voorheen chips van start tot finish. Dat businessmodel verschoof door nieuwe producenten zoals Nvidia die geen kant-en-klare chips meer verkochten maar een soort blueprint waar afbouwers, in licentie, een eindproduct van maken.

Nu was Nvidia al voor de uitbraak van het coronavirus een winnaar op de beurs, getuige de 78 procent koerswinst in 2019. Maar het virus heeft Nvidia er niet onder kunnen krijgen. Waar sommige aandelen dit jaar al 50 tot 60 procent aan waarde hebben verloren staat Nvidia doodleuk op een winst van 13 procent dit jaar. Virus? Welk virus? Het moge duidelijk zijn dat de twee belangrijkste onderdelen van het bedrijf, gaming en datacenters, volop profiteren van de veranderingen in de samenleving als gevolg van het virus.

Gaming maakt ongeveer de helft uit van de omzet. Nu veel scholieren, studenten en werknemers thuis zitten blijkt het aantal uren dat er gegamed wordt met ongeveer 50 procent toegenomen. Maar ook het toegenomen gebruik van internet door de vele thuiszitters is sterk gestegen. Al die data moeten vervolgens ergens worden opgeslagen. Voor deze data zijn steeds snellere processoren nodig. Niet alleen nu, maar met de komst straks van 5G en autonoom rijden wordt die groei verder gefaciliteerd.

Daar komt nog bij dat China, jawel het land waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak maar waar men het nu bijna lijkt te hebben bedwongen, goed is voor een kwart van de afzet van Nvidia. In China vertonen de economische cijfers tekenen van enig herstel nu gaming-cafés weer opengaan en de verkopen van laptops weer opveren. Waar het ene na het andere bedrijf zijn vooruitzichten voor de rest van dit jaar behoorlijk naar beneden bijstelt handhaaft Nvidia ongestoord zijn verwachting voor 2020. Sterker nog, Nvidia lanceert midden in de coronacrisis zijn nieuwe generatie halfgeleiders onder de Ampere-architectuur. Naar verwachting kunnen deze nieuwe chips komend kwartaal al bijdragen aan het resultaat.

Nvidia wordt niet alleen beloond voor zijn koersvastheid in woelige tijden maar lijkt zelfs al weer de weg naar nog mooiere horizonten te hebben ingeslagen. Het aandeel Nvidia is niet goedkoop. Beleggers leggen ruim 50 keer de winst neer. Maar zeg nu zelf, hebt u dan liever een goedkope bank of olieaandeel in uw portefeuille? Het bijzondere van deze crisis is dat technologie ‘opeens’ defensieve trekjes blijkt te hebben.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Nvidia in portefeuille.

Geef een reactie