Nog meer lenen, veel meer.

De overheid moet maar heel veel gaan lenen

Rentes gaan weer door het putje (obligatieprijzen stijgen). De Nederlandse overheid kan tegenwoordig lenen tegen negatieve rente; de geldverschaffers moeten dus betalen voor de eer van het geld uitlenen aan de overheid. Teveel lenen is nooit goed en dat geldt ook voor de overheid (Keynesianen kunnen blèten wat ze willen). Maar gegeven de omstadigheden, gegeven onze politici en mijn outlook voor de euro ga ik eens Keynesiaans adviseren: de overheid moet zich nu suf gaan lenen (en ultra lang vastzetten).

Keynes, of toch niet?

In tegenstelling tot de Keynesianen, wil ik niet dat de overheid zelf in projecten gaat investeren. De overheid heeft immers de kunde om de verkeerde problemen vast te stellen en daar weer de verkeerde oplossingen voor te bedenken. Nee, wat ik voorsta is dat Nederland de Zwitserse centrale bank achterna gaat.

Spread business

Dit betekent dat ze met het geleende geld maar grote pakketten aandelen van solide bedrijven moeten gaan kopen. Ja, deze zijn al hoog gewaardeerd, dus klinkt niet al te lekker, maar zolang de bedrijven de grote crisis aankunnen, zijn het mooie inflatieverzekeringen. Met het juist aanwenden van het kapitaal, kunnen deze bedrijven over de lange termijn dividenden uitbetalen. Deze zullen ten opzichte van de leenkosten altijd voor een positief resultaat zorgen voor de Nederlandse overheid.

Nieuwe eurocrisis biedt kansen

Mocht de grote crisis komen, dan verwacht ik dat de euro onder druk komt te liggen. Allereerst is er het geaccumuleerde effect van alle monetaire fratsen, wat het vertrouwen in de munt zelf zal doen afbrokkelen. Ten tweede, zullen de spanningen tussen sterke en zwakke eurolanden tot een nieuw hoogtepunt komen, wat de break-up verhalen weer zal doen herleven. Ten derde is het effect van de voornoemde monetaire fratsen dat de economische misallocatie zo groot is, dat productiviteitsgroei matig tot nul zal zijn. Met steeds meer schulden maar geen economische groei, kan alleen nog zeer hoge inflatie voor lagere schuldenlasten leiden.

Toch nog een goed einde, sort of

Al deze ontwikkelingen, zullen de schuldenaren in euro’s (die de rente lang vast hebben gezet) in de kaart spelen. De schuld inflateert weg, terwijl het nominale BBP juist toeneemt door de inflatie. Mocht de euro, zoals ik verwacht, door de sterke landen verlaten worden, dan blijft er een zeuro over. Deze zal nog verder depreciëren daardoor, terwijl de sterke landen hun munten zullen zien appreciëren. De aangegane EURO schulden zijn daarmee in reële termen flink gedaald, terwijl de Nederlandse overheid wel nog steeds mede-eigenaar is in al die solide bedrijven. Dus lenen maar!

2 reacties op “Nog meer lenen, veel meer.”

  1. wh.giesen says:

    Alexander, de overheid heeft reeds een groot deel aan aandelen AirFrance ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 10 a 11 euro , die noteren momenteel voor de helft, ik weet niet of dit echt een goed idee is hoor.

    mvg

  2. BimBam says:

    Helemaal eens Alexander voor wat betreft het investeren door de overheid in gezonde bedrijven met toekomst perspectief. Mijn eigen stokpaardje is dat juist NL pensioenfondsen volop in NL bedrijven zouden moeten investeren omdat een financieel gezond bedrijfsleven de enige waarborg is voor een pensioen. Dank voor je inbreng en hoop dat dit veel mensen (policitici) tot aktie stemt.

Geef een reactie