Nikkei 225: De Zon kan weer Opkomen

Vorige week werden beleggers in de Nikkei 225 blij verrast met een significante stijging. Overal over de nieuwsdiensten was het te lezen: De grootste eendags-stijging sinds jaren. Bijna 8 procent! Was dit slechts een schot voor de boeg gezien het verloop van de graadmeter in de dagen erna waarin al weer een groot deel van de winst is terug gegeven of was dit het startschot voor een veel grotere beweging van oplopende koersen. Tijd voor een blik op de grafiek.

Nikkei 225-WeekGrafiek

Nikkei 225-WeekGrafiek

 

De onrust van de laatste weken/maanden op de financiële markten komt vanuit het Oosten. China, maar zeker ook de Japanse markt, heeft in de achterliggende periode een stevige veer moeten laten en hebben de markten in Europa meegetrokken. Wat zijn de implicaties voor de Nikkei 225? Zoals een wijze monnik stelt, zegt een blik op de grafiek meer dan duizend woorden. Een blik op de bijgeleverde grafiek leert dat de stevige correctie netjes heeft plaatsgevonden binnen de langere termijn stijgende beweging. Het betreft de ontwikkeling sinds het einde van 2012. De langere termijn stijgende beweging is, ondanks de ontwikkeling van de laatste weken, onveranderd intact. Het punt in de grafiek vanwaar de sterke opwaartse spurt vorige week werd ingezet is vanuit technisch oogpunt interessant.

De correctieve beweging heeft de koers terug gezet tot aan de steunlijn van de aangehaalde langere termijn beweging. Na het aantikken van de stijgende trendlijn werden kopers weer actief. Tevens valt op dat de daling een halt is toegeroepen op het tweede fibo-correctieniveau van de laatste impulsbeweging binnen de stijgende trend. De kenners weten dat dit soort niveaus vaak fungeren als steun- en kantelpunt in een beweging. Bij de Nikkei 225 lijkt dit momenteel ook het geval. Tot slot loopt de dual-moving indicator mee in de grafiek. Deze indicator is al vanaf de start van de beweging eind 2012 positief en is dat op het moment van dit schrijven nog steeds.

Wordt de RSI in de analyse betrokken dan valt op dat de indicator in de dalende koersbeweging boven de OS-lijn is gebleven. Met de snelle opwaartse draai vorige week is zelfs een Positieve Reversal in de indicator gevormd. De optelsom van bovenstaande feiten geeft aanleiding om de in de inleiding gestelde vraag te beantwoorden met de woorden: de stijging vorige week was slechts het startschot.

Welke richtpunten kunnen worden berekend? De eerste fibo-extensie van 61,8 procent komt uit op 21.360. Het ijkpunt van de Positieve Reversal kan bepaald worden op 22.820. Vanaf de huidige niveaus een interessante beweging.