Nieuw op TradeIdee: De AEX-maandblik van de Nik!

De eerste zes maanden van 2016 liggen achter ons. De ontwikkeling van de AEX in deze maanden kan kort en bondig worden omschreven: Veel Geschreeuw, Weinig Wol. Neem de eindstand van 31 december 2015 op AEX 442 en een slotkoers op 30 juni rond AEX 436 en de verklaring van deze uitspraak is gegeven. Dat neemt niet weg dat er gedurende de zes maanden van alles te beleven is geweest. Van zwabber beleid van Yellen, tot inkoopprogramma van bedrijfsobligaties door Draghi. Van Griekse schuldendeal 1,2,3,4 en 5 tot Abenomics. Het eerste halfjaar werd tot slot waardig afgesloten met de Brexit. Ondanks een nagenoeg onveranderde slotstand na 6 maanden heeft het aan beweging in de eerste helft van dit jaar dus zeker niet gelegen. Om wat houvast te bieden in deze rumoerige tijden zal ik vanaf deze maand op de eerste handelsdag van de maand een vooruitblik presenteren op het verwachte koersverloop van onze Amsterdamse hoofdgraadmeter onder de titel: De Maandblik van de Nik. In mijn column zal ik mij baseren op de grafiek van de AEX.

AEX-WeekGrafiek

AEX-WeekGrafiek

Een eerste blik op de grafiek leert dat de langere termijn beweging, zoals deze in 2009 is gestart, nog steeds van kracht is. Beweegt u uw ogen van links naar rechts over het bijgeleverde plaatje. Een simpele, doch krachtige, manier om te bepalen of sprake is van een stijgende of neerwaartse trend. Het feit dat uw blik langzaam omhoog beweegt betekent dat sprake is van een opwaartse trendmatige beweging in de AEX sinds 2009. Tot zover het positieve nieuws. Binnen deze trend is het namelijk al sinds april 2015 hommeles met het koersverloop. Lagere toppen en lagere bodems volgen elkaar sindsdien op. Dit betekent dat sprake is van een correctie binnen de langere termijn trend welke op het moment van schrijven nog steeds gaande is.

Over de toppen van november 2015 en april/juni 2016 is een dalende trendlijn getrokken. Deze lijn frustreert momenteel de opwaartse ambities van de AEX. Anders verwoord, met koersen onder deze lijn rond grofweg AEX 455 mag worden aangenomen dat de graadmeter in de komende weken onveranderd te maken heeft met meer verkopers dan kopers. Dit impliceert dat serieus rekening moet worden gehouden dat de index opnieuw kan afzwakken tot aan de langere termijn stijgende steunlijn welke momenteel rond grofweg AEX 390 fluctueert. Een scenario waarin de AEX binnenkort niet langer met een 4 start is gegeven het huidige beeld een zeer reëel scenario.

Onder de grafiek van de AEX loopt een indicator mee. Het betreft de Relatieve Sterkte Index, kortweg RSI genaamd. Deze indicator kan tussen 0 en 100 fluctueren en moet het koersverloop van de graadmeter bevestigen. Een simpele stelregel luidt dat als zij in de bovenste helft van haar bandbreedte 0 tot 100 beweegt dat sprake is van een stijging in de AEX en vice versa. Het gegeven dat de indicator momenteel gevangen zit in de onderste helft van haar bandbreedte is dus een steuntje in de rug voor de verwachting dat de laagste koersen voor 2016 nog niet zijn genoteerd. Waarvan Akte!

Uiteraard werk ik in mijn dagelijkse column de DailyDosis AEX het stap voor stap proces van de AEX voor u uit. Iedere ochtend voorbeurs het stappenplan binnen het hierboven neergelegde grotere beeld.

2 reacties op “Nieuw op TradeIdee: De AEX-maandblik van de Nik!”

  1. TuTukeke says:

    hallo Gert-Jan,

    de volgende 2 suggesties zou je in overweging kunnen nemen voor het goede initiatief 1 X per maand de lange termijn van de aex te bespreken:

    1) gebruik een logaritmische grafiek ipv een lineare. een lineaire grafiek geeft niet de werkelijkheid weer. zo is een stijging van de aex van 100 naar 200 net zo groot als een stijging van de 200 naar de 400. echter op de lineaire grafiek is deze afstand 2X zo groot en zullen de getrokken lijnen niet goed zijn.

    2) een grafiek van 20 of 30 jaar aex toont beter de context van de huidige l.t. beweging. zo lijkt het patroon wat nu wordt gevormd enigszins op dat van 2007/9.
    dit komt op de grafiek van de laatste 10jaar niet goed tot uitdrukking, wel in die van 20 of 30 jaar. de geschiedenis heeft de neiging zichzelf te herhalen, toch?

  2. raf says:

    bedankt voor de analyse , iedere dag opnieuw !

Laat een reactie achter