Meer waarschuwingssignalen

In tegenstelling tot de Europese aandelenindices gaat het in de VS crescendo. Evengoed, signaleren wij meer waarschuwingssignalen en duikelt de Amerikaanse munt steeds verder weg. Dit zet weer andere krachten aan het werk. Zetten de huidige trends door?

Recessie, waar dan?

In ieder geval niet op de Amerikaanse beurzen. Augustus was een prima maand voor de S&P 500 index die nieuwe recordstanden bereikte en grofweg 7% kon bijschrijven. Dit in tegenstelling tot de Europese Stoxx 600 die per saldo nagenoeg niet van zijn plaats kwam. Inmiddels is dit jaar het verschil in Euro’s tussen beide indices opgelopen tot ongeveer 14%. Nu weten we natuurlijk dat het vooral te danken is aan een aantal ‘megacaps’, ruimere vertegenwoordiging van technologie gerelateerde aandelen en wegingsmethodiek van de Amerikaanse S&P 500 index. Hier hebben we recentelijk nog over geschreven. Ook gisteren waren het opnieuw de technologiefondsen die verantwoordelijk waren voor nieuwe records.

Maar het onderstaande plaatje geeft wel duidelijk aan dat inmiddels de index in zijn geheel aan de prijs is en qua waardering het oude record van 1998 heeft bereikt. Dat werd toen als extreem hoog beleefd, zo bleek in de jaren er na. We willen daarbij wel benoemen dat tegenwoordig bij een sommige (groei) aandelen een hogere waardering gerechtvaardigd is. We leven immers twee decennia later met een andere stand der techniek. Echter, gezien het economische klimaat, hoge werkeloosheid, geopolitieke spanningen en nog verwachte tweede ronde effecten lijkt ons recordstanden qua waardering en prijs voor de gemiddelde index wel erg enthousiast. Wij zijn daarom uiterst behoudend en selectief. Wat afromen lijkt op zijn plaats.

(Bron Bloomberg)

Meerdere waarschuwingssignalen

Vorige week lieten we al zien dat dat de recente stijging niet meer breed gedragen wordt en dat signaal heeft in het verleden regelmatig plaatsgevonden rondom een (tijdelijke) top. En daar is nu een extra waarschuwingssignaal bijgekomen. Het onderstaande plaatje geeft aan wat de correlatie is tussen de S&P 500 en de VIX. Normaal hoort deze negatief te zijn. Als koersen dalen gaat de VIX omhoog en vice versa als de koersen stijgen. Maar nu zien we dat zowel de koersen als de VIX gelijktijdig stijgen en is er dus een positieve correlatie.

De afgelopen twee jaar is dat viermaal eerder voorgekomen en signaleerde dat er een top in de maak was. Deze keer is dat vooral het gevolg van de vele aankopen van callopties met hogere uitoefenprijzen. Zo denkt men mee te kunnen profiteren waarbij het risico beperkt is tot de waarde van de betaalde premie. Kortom; aandelen in de VS aan de prijs en twee waarschuwingssignalen dat er een mogelijke top in de maak is. Opletten dus en wij houden er rekening mee dat een (gezonde) correctie in de VS op de loer ligt.

(bron Bloomberg)

Dollar maakt een duikeling

Recentelijk daalde de Amerikaanse dollar tot een nieuw dieptepunt in twee jaar en tikte ons eerste koersdoel aan op EUR/USD 1,20. Beleggers deden de afgelopen weken de dollar massaal in de verkoop onder andere vanwege de lagere voor inflatie gecorrigeerde Amerikaanse rente, de afzwakkende macro-economische cijfers in de VS en de toegenomen spanningen tussen de VS en China. Bovendien komt er rook uit de printmachines van de FED, blijven extra steunmaatregelen uit, worstelen nog veel staten met de pandemie en komt er een belangrijke verkiezing aan. Ten slotte bleek uit de laatste speech van Jerome Powell dat de FED een soort van sabbatical neemt. Dit houdt in een langere tijd geen renteverhogingen, zelfs niet als de inflatie tijdelijk boven de 2% komt.

Het gevolg hiervan is dat US dollar gerelateerde vermogenstitels oplopen om te corrigeren voor de dalende munt. Naast aandelen zien we dat ook terug in een verdere stijging van grondstoffen zoals olie en edelmetalen. Dus houd als eurobelegger goed in gaten dat US dollar gerelateerde vermogenstitels ook in euro’s stijgen. De grote vraag is nu of deze trend zal doorzetten of niet? Wij denken van wel totdat het tegendeel wordt bewezen. In de onderstaande maandgrafiek van de EUR/USD wordt onze technische visie een piketpaaltjes toegelicht.

De strijd tussen de lange termijn stijgende trend in het groen en de dalende rode correctieve trend  van kortere tijdsduur is volop aan de gang. Het ziet er naar uit dat de lange termijn het gaat winnen van de kortere. Dat hoort ook zo maar dat moet altijd nog maar blijken. Immers, de trend is de trend en dynamisch van karakter. De eerste indicatie van het eindigen van de correctie die pariteit dreigde te realiseren werd begin dit jaar gegeven. De stimulus extra ordinaire en de daarmee samengaande rentedaling alsook de ontwaarding van de USD leidde ertoe dat er geen lagere koers dan de bodem van 2017 werd bereikt. Dat is een eerste hapering in het eerder ingezette proces.

Daarop werd de spurt opwaarts ingezet waarbij de eerder door ons aangegeven 1,20 werd bereikt. Die barrière werd opgeworpen door de dalende trend in het rood. De beschadiging daarvan is een aanzet om verder te reiken en de vorige top op te zoeken. De verdere verzwakking van USD is daarmee hetgeen waar we rekening mee moeten blijven houden. Of zou Europa inflatie en daarmee neiging tot positieve rente gaan vertonen? Nee toch? Het kan natuurlijk, maar het moet dan nog veel gekker worden. Eerst maar eens kijken wat de werkgelegenheidscijfers in de VS deze week zullen brengen.

Geef een reactie