TradeIdee: LONG Goud

TradeIdee: LONG Goud

Goud deed het stiekempjes al redelijk goed dit jaar, maar in de laatste weken was de opmars niemand meer ontgaan. De koersversnelling wordt vooral toegedicht aan geopolitieke spanningen. De vraag is of dit klopt. Technisch gezien, is de negatieve correlatie met olie een patroon wat niet te miskennen valt. Vraag is of dit zal blijven kloppen. Wellicht biedt zilver meer inzichten of anders toch op de ouderwetse manier?

Gouden tijd

Sinds begin dit jaar heeft goud een plus laten zien van 11%, terwijl olie juist 10% lager staat. Technisch analisten hebben gekeken naar de Goud/WTI Oil ratio (zie hieronder)  en concluderen dat Goud ongeveer drie jaar door rallied voor het feest ten einde is.

Welke kant?

Een belegger kan deze relatie natuurlijk van twee kanten bekijken: of olieprijs gaat nog lager waardoor ratio omhoogschiet, of goudprijs gaat hoger. Deze technische analisten zullen dus een pair trade opzetten (specialiteit van onze Sassen van Elsloo trouwens). In dit geval dus long Goud en Short WTI olie.

Correlatie voorbij?

Vraag is of deze goud/WTI ratio nog voorspellende waarde heeft. Gezien de ontwikkelingen in shale olie, is de oliemarkt niet meer wat het is geweest. OPEC is een groot deel van haar pricingpower kwijt en Rusland is vaak ook een storende factor. En als we de solar en elektrische autorevolutie aanhangers mogen geloven, gaat olie niet conventionele tijden tegemoet zien. De oude verhoudingen tussen goud en olie lijkt daarmee geen leidraad meer te kunnen zijn voor de belegger.

Zilver

Dan zijn er nog mensen die naar de relatie tussen zilver en goud bekijken, zoals onze Sybren van der Hijden. Nou ziet Sybren zilver het nog beter doen dan goud,; ofwel de goud zilver ratio zal dalen. Nu zit er in deze ratio wat meer logica: beide edelmetaal waarbij mining technieken bij beiden hand in hand gaan. Maar zilver wordt meer verwerkt in producten waardoor zilver toch wat gevoeligheid voor economische groei zou moeten hebben, wat de relatie tussen beiden wat vervuilt. Anyway, de korte termijn relatie tussen beiden zit nu halverwege, zoals de grafiek hieronder duidelijk maakt (ze gebruiken hier spread maar bedoelen ratio en is dus ook niet in USD, maar OK).

Hangijzers

Goud heeft dus weer wat teruggepakt op zilver en zit dus precies halverwege. Hiermee biedt de grafiek weinig houvast dus. Wellicht beter om gewoon ouderwets te kijken:

Positieve mogelijke gebeurtenis:

1) Trump impeachment

2) Noord-Korea conflict hoog/oplopend

3) Centrale banken stappen niet op de rem en printen weer vrolijk verder

4) Car loans, student loans of andere kredieten verzuren> 2008 rinse repeat

5) Brexit ontspoort

6) Toenemend terrorisme doet grote leiders wankelen

7) Italië krijgt lek niet boven

8) Chinese schuldencrisis

Rad van fortuin

Er zijn natuurlijk veer meer mogelijke drivers voor goud (en zilver), maar de meest voor de hand liggende zijn wel genoemd. Korea zal zijn beloop wel krijgen en impeachment zit er even nog niet in volgens onze Sassen (zie hier), maar de rest van deze punten spelen wel. Per saldo lijkt goud toch de wind mee te hebben. Grote beleggers hebben dan ook de afgelopen tijd flink ingekocht (zie grafiek hieronder).

De personen die het eens zijn zullen zich in de onderstaande positie kunnen vinden, terwijl de contraire beleggers (…tromgeroffel…) de contraire positie zullen verkiezen.

 

tradeidee

Wat ga je doen? In onderstaande tabel staan Goldman Sachs Turbo’s die passen bij het bovenstaande TradeIdee. De categorieën zijn respectievelijk Fundamenteel, Technisch of Opportunistisch al naar gelang de manier van kijken naar de materie. Daarnaast is een indeling gemaakt naar tijdshorizon met een toepassing op Korte en/of Lange termijn. Ben je het er totaal niet mee eens? TradeIdee geeft ook een concreet handvat voor de Contraire visie. Maak je keuze.

Goldman Sachs Turbo’s
Aandelen, Opties, Futures,
of een combinatie daarvan.

Fundamenteel
Technisch
Opportunistisch
Korte termijn
Lange termijn
Goldman Sachs Goud Turbo Long 1090.8
Contraire visie
Goldman Sachs Goud Turbo Short 1472

Laat een reactie achter