Kopen en blijven kopen

Voor we het over Draghi gaan hebben, die toch bonds blijft kopen en daarmee zijn valuta-oorlog een nieuw leven heeft ingeblazen. Eerst even iets wat me opviel tijdens de Master of Science uitreiking van mijn zoon op de universiteit van Amsterdam. Ik beleefde namelijk iets heel bijzonders, want wat me opviel was dat geld verdienen en bankiers helemaal in is en dus zeker geen vies woord meer is.

Een student gaf als antwoord op de vraag voor een overvolle zaal men genodigde en collega kandidaten van wat wil je worden: “ later wil ik bankier worden” en andere kandidaat (een Chinese afstudeerde jongedame) gaf op die vraag het antwoord dat ze gewoon heel rijk wilde worden. Kortom; we kunnen de conclusie trekken dat we de kredietcrisis ver ter boven zijn.

Een andere student die ook in het financiële dienstwezen aan de gang was en zo aangenomen kan worden bij de centrale bank (ECB), was iedere maand met zijn studie bijlage naar het casino geweest en aldaar rood/zwart gespeeld. Een strategie die bankiers zou aanspreken. In beide gevallen betalen de belastingbetalers.

Maar als we de kredietcrisis ver te boven zijn dan komt bij mij de vraag op: waarom hebben we dan nog negatieve rentes bij de bank en krijgen we na kosten nul of minder procent op onze spaarrekening? En waarom blijven we de economie steroïde toedienen met inkoopprogramma’s?

Draghi en de dollar

Draghi kondigde afgelopen week aan door te gaan met het opkopen van schuldpapier en mogelijk eventueel pas zou stoppen met kopen in 201…of nog later. Dus wanneer ze de 2.118 miljard aan obligaties weer gaan verkopen en de balans weer verkleinen is helemaal een lange termijn verhaal. Dus de ECB blijft de komende jaren vrolijk aan het kopen en stimuleren. Terwijl het toch heel goed met de economie en de huizenmarkt en mensen zelfs weer bankier willen worden. Nu wil men bij de ECB natuurlijk inflatie om de schulden weg te eroderen en ja, door over-stimulatie zal dit mogelijk lukken. Maar het is nog steeds een groot experiment waar we mee bezig zijn en wat de echte lange termijn gevolgen worden is moeilijk in te schatten. Is er nu naast mij, niemand die enige kritiek heeft op deze bizarre plannen met ons belastinggeld? Is er niemand anders die net als ik gewoon een vrije en normaal functionerende economie wil?

En wat gaan we doen als de beurs een keer terugvalt? Gaan we dan de rente nog verder in de min brengen? Gaan we dan nog meer aandelen kopen? We hebben dan weinig noten op onze zang.

Het effect van Draghi was niet alleen op de aandelenmarkten, er was ook een effect op de Dollar Euro. De euro viel weer terug en dat is goed voor onze dollar beleggingen. Ik zie er een soort hoofd-schouder in en dat kan ons naar de 112 of lager brengen.

30-10 01

De redder der redders

Alle negatieve zaken als de Brexit en de situatie in Spanje waren totaal irrelevant. In de AEX hadden we na Spanje en de verharding in de Brexit bijna een officieel verkoopsignaal, maar Draghi zorgde dat alle beren weer even geslacht werden en als het ooit een keer wel naar beneden gaat dan zullen ze short gaan wel weer verbieden. Je zou bijna willen uitwijken naar een niet gereguleerde markt als de Bitcoin. We kunnen dus constateren dat Sinterklaas gewoon al in het land is.

30-10 02

Duitse Dax

De Duitsers gingen ook op het Draghi verhaal uit hun dak over slechtere cijfers van de Deutsche Bank en de dieselschandalen hebben we het niet meer.

30-10 03

Dow Jones

Draghi zorgde direct of indirect in combinatie met een paar goede bedrijfscijfers er ook voor dat de Amerikanen weer hernieuwde koopsignalen kregen.

30-10 04

Ook de Sp500

Zo hadden we even in de Sp500 een verkoopsignaal, maar ook dat is als sneeuw voor de zon weer verdwenen. Het verkoopsignaal was er eerder omdat er een groot concentratie risico aanwezig is in deze index. Slechts 2 procent van de aandelen (dus tien bedrijven) zijn 20 procent van de totale marktwaarde. Je moet hier denken aan de FAANG aandelen. Dus als enkele van deze giganten in correctie gaan is het over en uit.

30-10 05

Nasdaq van verkoopsignaal naar All time High

Ook in de Nasdaq hadden we een verkoopsignaal, maar ook daar hadden we door de wederopstand van een paar grote jongens ineens een koopsignaal. En zo werden ook hier de beren weer even in de val gelokt en meedogenloos geslacht.

30-10 06

Bredere Russell2000

Nu zien we zelfs in de bredere indices als de Russell2000 de verkoopsignalen omgaan naar hernieuwde koopsignalen. Als ik een bull zou zijn zou ik zo een vlagpatroon in deze index kunnen zien, maar je moet paddenstoelen tot je genomen hebben om dat koersdoel echt te geloven. Ik geloof dat uiteindelijk de markten weer normaal worden en dat we dicht bij het eindspel zitten. En met een volatility in de VIX van rond de negen zijn puts spotgoedkoop. Een hoge index en een lage vol houden de droom van de beren nog even in het leven.

30-10 07

Unilever ook een draai?

Vorige week benoemde ik dat we een officieel verkoopsignaal hadden,nu kent iedereen gelukkig mijn disclaimer die ik als beroepsman altijd gebruik namelijk de woorden van Andre Kostalany:

Als men op de beurs geld maakt door de adviezen van een beroepsman, is dat een succes.

Zonder dergelijke adviezen is het een groot succes.

En als men tegen deze adviezen in geld maakt is het een enorm succes

Maar voor ik het een enorm succes noem wil ik nog even wijzen op het feit dat we nog even moeten wachten op het hernieuwde koopsignaal. Deze hebben we “pas” boven de euro 49,35. We gaan het zien.

30-10 08

Tesla

Afgelopen zaterdag gaf ik een presentatie bij de HCC Beleggersdag. Vanzelfsprekend liet ik me daar kritisch uit over de beleggers fantasie: Tesla. Ik vergeleek het met Radio Amerika in de jaren dertig en met Dot Com bedrijven rond 2000, maar het is dan altijd weer leuk dat naderhand er zich dan weer mensen melden die het totaal niet met me eens zijn. Ik zie het waarschijnlijk helemaal verkeerd. Toch hebben we in dit aandeel nog steeds verkoopsignalen.

30-10 09

Facebook

Ik noemde al de FAANG aandelen in het algemeen en dat deze weer gedraaid zijn van verkoop naar koop. Maar wil bijzonder de aandacht even vestigen op Facebook. Pipo zou zeggen sapperdefap…

30-10 10

Amazon verkopen te niet gedaan

Als oude beer ben ik weer geslacht door de stieren in Amazon, stoploss geraakt. Ook in dit aandeel dus een draai van formaat en een stijging zelfs boven de 1.100USD… als of dit aandeel echt goedkoop is….zelfs met de recent bekend gemaakte cijfers is dit een extreem duur aandeel. Het aandeel staat kijkende naar Yahoo Finance nog steeds 280 maal de verwachte winst en over dividend rendement hoeven we het al helemaal niet te hebben.

30-10 11

Ahold

Maar gelukkig een aandeel dat ik long zit gaat ook omhoog.

30-10 12

Al met al

Per saldo kunnen we zeggen dat de markt nog gekker aan het worden is. We moeten goed opletten of Trump zijn belastingplannen er nog doorheen krijgt. Dit kan een groot effect gaan hebben. We gaan het zien en collega beren wees voorzichtig, want men heeft het op ons voorzien.

Eén reactie op “Kopen en blijven kopen”

  1. paul says:

    Cees op een dag krijg je gelijk net als ik. Deze (Draghi) tombola duurt tot voorjaar 2019 want dan gaat ie weg. Komt Knot of Weidmann als VZ ECB. wedden dat de crash zich dan ver van te voren aandient? Dat wordt 2001/2008 achtig. We lopen nu t crash seizoen uit; zie evenwel geen mega triggers up (meer) eerder kans op een zwart zwaantje NK, Trump, Fed, Spanje..

Geef een reactie